Europa

Teme od povijesne važnosti

Zastupnici u sljedećem sazivu Europskog parlamenta odlučivat će o povijesno važnim temama za države članice, ali i za sam opstanak Unije. Izbori se odvijaju u jeku najžešće ekonomske krize od osnutka Unije.
Artsfreedom.org

Zakon i red u Rusiji (3)

Gradske vlasti u gradu Perm otpustile su direktora Muzeja moderne umjetnosti i poznatog kustosa koji se sukobio s nadređenima oko izložbe karikatura Vasilija Slonova pod nazivom "Dobrodošli! Soči 2014". Učinilo im se da karikature nisu podobne za javnost.
Foto: lokalniizbori.com

Imamo stav! (Eno ga u Bruxellesu!)

Koji je službeni stav Republike Hrvatske o situaciji u Ukrajini? Što Republika Hrvatska misli o novoj prijelaznoj ukrajinskoj vlasti, u kojoj sjedi više profašistički orijentiranih pojedinaca? Što misli o dosadašnjim postupcima Zapada koji je prihvatio ukrajinsku prijelaznu vlast, ponajprije o postupcima Europske unije kojoj pripada?

Hrvatsko ideološko sljepilo

Jelena Jurišić, analitičarka međunarodnih odnosa, komentira odnos Hrvatske prema ukrajinskoj krizi: "Hrvatske vlasti se srame, pa čak i boje jače ekonomske povezanosti s Rusijom. Moj je dojam da su razlozi ideološke prirode. Da je netko vodio računa o gospodarstvu, htio bi da Hrvatska bude snažno prisutna na tamošnjem ogromnom tržištu."
Foto: Inicijativa za mir Zadar

Natotalitarizam

Slovenija slavi desetu godišnjicu priključenja NATO-u, a Hrvatska petu. Ovlašteni zapadnobalkanski tumači euroatlantske religije mogli bi recitirati Avdićeve, lajbahovski ironične stihove: "Istina je samo jedna, boli nas kurac za nesretne i jadne, istina je samo jedna, boli nas kurac za ponižene i slabe."
Foto: Forumeuropejskie.eu

Zašto su mladi Evrope ušutjeli?

Odgovor, izgleda, leži u činjenici da su evropski mladi slupani dvostrukim udarom sve težeg pristupa obrazovanju i porasta nezaposlenosti, što ih je prisililo da se oslone na podršku porodice i odreknu se svoje nezavisnosti.

Zakon i red u Rusiji (2)

Krajem 2012. godine, ruski parlament je izglasao izmjene Zakona o neprofitnim udrugama, čime se od svih organizacija koje "namjeravaju primati financijsku ili drugu imovinu iz stranih izvora i sudjelovati u političkim aktivnostima" traži da "podnesu zahtjev za upis u registar neprofitnih udruga koje obavljaju funkciju stranog agenta".
Foto: Osvaldo Gago/W.C.

VIDEO: Pobuna u Španjolskoj

Tijekom vikenda u Barceloni je došlo do sukoba između policije i prosvjednika koji se bune protiv mjera štednje, dok su Madrid prošli tjedan zahvatili neredi kakvi nisu viđeni od izbijanja krize

Njemačka podržava fašizam

Sahra Wagenknecht, potpredsjednica "Die Linke", u intervjuu za "H-Alter": Iako u novoj ukrajinskoj vladi sjede ministri iz redova fašističke stranke "Swoboda", i iako fašističke bande patroliraju ulicama, njemačka vlada podržava takvu ukrajinsku vladu.
ytb-prtsc

Zakon i red u Rusiji (1)

"H-Alter" započinje feljton o Rusiji: Bez obzira na stupanj sadizma kojim se odnose prema svojim podanicima, autoritativni režimi posjeduju jednu zajedničku kvalitetu od koje čak i djeca instinktivno bježe: radi se o njihovoj urođenoj monotoniji.