Europa

Foto: HC Plambeck, Spiegel

Angela kuću gradi

Cornelia Otto, glavna kandidatkinja njemačke Piratske stranke na nadolazećim izborima za Bundestag, u intervjuu za H-Alter: Mislim da Angela Merkel puno radi, ali baš i ne odobravam ono što radi. Njezina je politika upravo u pogledu Europe previše usmjerena na nacionalne interese.

Pendrek-efendije opet tuku John Lennone + FOTOGALERIJA!

Pero Mrnarević, autor "vizuala za novu kampanju Turske turističke zajednice": Ispod photoshopiranog lica Turske s promidžbenih turističkih plakata je, čini se, ono pendrecima šminkano, krvavo, u šavovima, modricama i suzama, koje turska vlada nastoji svim silama sakriti od svijeta.

"Hrvatska solidarno uz turske građane" + FOTOGALERIJA + VIDEO!

"Prosvjedi u Turskoj odvijaju se s istim ciljem koji smo i mi imali prosvjedujući u Varšavskoj ulici, građani se bore za javno dobro", istaknula je Urša Raukar na današnjem prosvjedu solidarnosti ispred turske ambasade u Zagrebu.

Beppe Grillo je njihov, a ne naš

Utjecajni talijanski kolektiv Wu Ming komentira izborni uspjeh "Pokreta pet zvjezdica" i Beppa Grilla: Unatoč radikalnom nastupu i revolucionarnoj retorici vjerujemo da je tijekom protekle tri godine M5S učinkovito branio postojeći sustav, djelujući kao faktor stišavanja pobune i stabilizacije sustava.
skola_1.jpg

Što će Finska sljedeće učiniti?

Cathy M. Rubin, autorica bloga i knjige "Prava Alisa u zemlji čudesa": U finskim se školama djeca ne moraju bojati kompetitivnosti ili neuspjeha, koje u mnogim zemljama potiču standardizirani testovi. Nedostaje ipak bolja usklađenost doma i škole, kao i nacionalni program koji bi pomogao majkama i očevima da se bolje brinu za svoje najmlađe.

Blagoslov za radikalnu desnicu

Yannis Stavrakakis, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Solunu: Kada je 2000. godine u Austriji na vlast došao Jörg Haider, nastao je neviđen bijes i čelnici Europske unije zahtijevali su da ga se marginalizira. No kada je radikalno desni LAOS 2011. ušao u grčku koalicijsku vladu, EU je promijenila mišljenje samo zato što je ta vlada pristala provoditi dogovorene mjere štednje.
Foto: Depo.ba

Zašto ArcelorMittal mrzi Bosnu?

Ne mrze oni Bosnu nego ih jednostavno nije briga - što je u stvarnosti mnogo gore. Najvećem svjetskom proizvođaču željeza, kao i svakom drugom kapitalističkom poduzetničkom projektu, stalo je do jeftinih resursa, jeftine radne snage i izostanka pravnih obaveza. Zato, Bosna.

Izbjeglički život u Beogradu

Od 1991. do 1998. iz Hrvatske je za Srbiju otišlo 33 tisuće ljudi, a s "Olujom" još 200 tisuća. Trenutno ih je 49 tisuća s izbjegličkim statusom, a neki su dobili državljanstvo Srbije.

"Ljubav ili ništa": prava grčka paralela s Weimarom

Ako vođe međunarodne zajednice, zaposleni pregovaranjem posljednjeg paketa mjera štednje koji bi trebao prethoditi strateškom spašavanju zemlje, podbace, cijeloj generaciji mladih Grka bit će poput protagonista u Srebrnom jezeru ostavljen izbor između ljubavi ili ničeg.