Europa

Kako je "Nacionalni front" uspio

Pierre-André Taguieff, francuski filozof: "Istjeran na stražnja vrata u ime morala, nacionalizam se vraća kroz prozor u ime političkog realizma. U njihovim napadima na 'Nacionalni front', deklarirani antinacionalisti žele monopolizirati patriotsku vezanost i inkarnirati 'francuske vrijednosti'.
Ilustracija: Dile Linke

O lijevom i desnom "ekstremizmu"

"Medijima koji pogrešno prikazuju porast lijevog 'ekstremizma' potrebno se snažno suprotstaviti. Ne postoji simetrija između takozvanih "ekstremizama" ljevice i desnice", poručili su europski intelektualci u otvorenom pismu
Foto: Europarl.europa.eu

Grčka u tunelu

Nakon euroizbora, pobjednici iz "Syrize" zazivaju prijevremene izbore u Grčkoj. No, unatoč porazu, konzervativni premijer odbija njihove zahtjeve i nastavlja provoditi mjere štednje. Istovremeno, na margini buja "Zlatna zora".
Prosvjedni marš do mjesta gradnje tunela/ Foto:: Fabrizio Arietti

Svi smo mi teroristi

Stanovnici jedne alpske doline suprotstavili su se korumpiranoj vlasti i razvojnoj ideji koji dominira Italijom. Ujedinjeni u građansku inicijativu suočavaju se s policijskim nasiljem, tužbama od stotina tisuća eura, vrlo ozbiljnim optužnicama za terorizam, ali solidarno plaćaju kazne, uzimaju vlast u svoje ruke gradićima doline preko građanskih lista i razvijaju svoj sustav solidarne ekonomije. Upoznajte dolinu Susa.
alexis_tsipras_komotini_cropped.jpg

Poštujte volju birača

"Kao kandidati, mi smo debatirali, vodili kampanju i dobili glasove europskih građana. Europsko vijeće stoga ne bi trebalo nominirati za mjesto šefa Komisije nikoga tko nije sudjelovao kao kandidat na izborima", kazao je Tsipras

Škotska u mome srcu

Kevin Dunion, prvi škotski povjerenik za informiranje: "U Škotskoj se svi ugovori s državom objavljuju, postoje jasne upute državnim službenicima da ne smiju skrivati informacije, a tvrtke koje se javljaju na natječaj moraju već na njemu navesti koje su informacije poslovne tajne. Kasnije im je prekrasno."

Barjaktar evroskepticizma

Da, Evropska unija se nesumnjivo promijenila. I to toliko da je čak dobrano deplasirano govoriti o poplavi evroskepticizma danas u Evropi, jer najveći evroskeptik je sama EU, teško da joj je itko u tome i izbliza ravan. To postaje jasno kad se vidi što je ostalo od temelja na kojima je EU građena.
commons.wikimedia.org

Francuski mediji o pobjedi "Nacionalnog fronta"

Je li glas za "Nacionalni front" izraz revolta i nezadovoljstva dvama glavnim političkim opcijama ili je Marine Le Pen dobila stvarne pristaše koji bi ju mogli podržati i na Predsjedničkim izborima za tri godine?

Poplava kao peta kolona + FOTOGALERIJA + VIDEO

Barbara Matejčić u poplavljenim selima Kopanice i Vidovice u okolici Orašja u Bosanskoj Posavini: Nad selima nema prave kontrole, tko ima čamac slobodno može ući, neki čak i plivaju iako selima plutaju mrtve svinje i druge životinje, a ima i zmija. No ljudi se ne žale, nevjerojatno su pozitivni.
приве́т из москви

Ljudska prava u Rusiji (dodatak)

H-Alterov suradnik otvara raspravu s komentatorima feljtona o Rusiji: Čitatelji traže dokaze pristranosti autora te insinuiraju njegovu povezanost s neodređenim interesnim skupinama i sponzorima. Ovakav svjetonazor je u Rusiji toliko degenerirao da pretpostavlja umiješanost zapadnih tajnih službi u sve značajnije socijalne nemire na svijetu.