Hrvatska

Foto: Hina

Referendum nije rješenje, već problem

Željka Markić, otprije prozvana "kraljicom referenduma" ima daljnje ambicije u tom smjeru. Njena udruga U ime obitelji, zajedno s bivšim saborskim zastupnikom i vođom stranke DESNO, Antom Đapićem, a uz potporu drugih aktera desno-konzervativnog političkog spektra priprema referendum s ciljem ukidanja saborskih kvota za nacionalne manjine. S obzirom na ograničenja LGBTQ prava referendumom iz 2013. godine koji je uspješno inzistirao da se u Ustavu upiše kako je brak institucija muškarca i žene, najava novog referenduma s razlogom intrigira javnost.
Foto: HNK

Vigilarna ofenziva

Vigilaristička vizija kulture i umjetnosti nije ništa drugo nego sterilna kaljuža.
zivkovic.jpg

Aktivne politike iseljavanja

Marin Živković, suradnik na programu prava mladih u Mreža mladih Hrvatske: "S jedne strane vladajućima su puna usta demografije, a s druge strane se gotovo ništa ne radi kako bi se standard života mladih poboljšao. Prva dva razloga odlaska mladih iz zemlje jesu potraga za većim primanjima i boljim radnim uvjetima. Nezaposlenost je tek na trećem mjestu. U isto vrijeme, Vlada upravo koristi činjenicu da mnogi mladi odlaze kako bi se hvalila kako se nezaposlenost smanjuje, iako se u isto vrijeme zaposlenost ne povećava."
Foto: RF

Naočale za glupost

Političari dilaju javnosti naočale za glupost, uvjeravajući nas da vidimo čega nema.
Foto: I.P.

O mržnji i pomirbi

Pomirenje ima malo veze s "drugima" - ono je znak naše snage, zrelosti, spremnosti.
Foto: I.S.

Bageri na Brodarskom

Umiru instituti koji bi trebali zapošljavati mlade znanstvenike, a useljavaju se - bageri. U 26 godina hrvatske samostalnosti, teško se prisjetiti i jednog instituta kojega su planski osmislili, osnovali, financirali i pokrenuli političari novog doba, konačno oslobođeni jarma mrske zajedničke države, u suradnji s genijalnim umovima HAZU, a da bi bio, recimo, do koljena Brodarskom, IRB-u ili Imunološkom.
Foto: Hina

Muke po ministrima

Ima li Plenković više muke s izabranim ministrima ili s novinarima koje nije mogao birati?
kucanstva.jpg

O porezu na nekretnine

Sada kada je odgođeno uvođenje poreza na nekretnine, prilika je da javnost još jednom prodiskutira kakav nam porez na nekretnine treba. Jesmo li za to sposobni? Porez na nekretnine može biti ekonomski opravdan i mogao bi učiniti porezni sustav malo pravednijim. Liberalni komentatori stalno viču da je država nesposobna, a nisu voljni platiti cijenu toga da postane sposobnija.
Foto: I pl. Zajc

Drugi i drugačiji

Zašto ne možemo uživati u slobodi, zašto ju stalno iznova moramo plaćati?
Foto: Damir Senčar, Hina

I što sad?

U ovom podijeljenom društvu postoji bar jedan konsenzus - da je naše društvo podijeljeno.