Kultura

unnamed_2.png

Die Ärzte u Močvari

U svojih gotovo 20 godina postojanja, Močvara je bila poprište mnogobrojnih kulturnih događanja, među njima i puno onih koji su zaslužili svoje mjesto u domaćoj glazbenoj povijesti. Ali ovaj koncert bit će zaista po mnogo čemu jedinstven. U goste po prvi puta dolaze kultni Nijemci Die Ärzte, koji će u Močvari nastupit 20. svibnja 2019. godine.
svga_tijela.jpg

Svoga tijela gospodar - 10. memorijalni koncert za Tunu

U zagrebačkom Vintage Industrial Baru 28. rujna održat će se 10. memorijalni koncert Svoga tijela gospodar, u čast Antunu Krajinoviću Tuni (1978.-2009.), prerano preminulom pjevaču, gitaristu i glavnom autoru kultnog punk benda Mikrofonija. Jubilarno izdanje pripremaju prijatelji sa scene koji već 10 godina vjerno održavaju uspomenu na ovu zagrebačku punk legendu. Nastupit će bendovi: Debeli Precjednik, Loš primjer, Dolibasija, FNC Diverzant i Svinje. Ulaznice za koncert prodaju se po cijeni od 50 kuna u pretprodaji i na ulazu.
unnamed_18.jpg

Udomljavanje je fora

U subotu 22. rujna, od 9 do 15 sati, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu (kraj Splavnice), održat će se tradicionalna akcija Udomljavanje je fora. Građani će moći doznati sve o udomljavanju na informativnim štandovima, predstavit će se rad infocentra, a pridružit će se i neki od napuštenih pasa.
unnamed_17.jpg

Simpozij Baština odozdo

Simpozij Baština odozdo održat će se 28. i 29. rujna u BAZi (B. Adžije 11, Zagreb). Naslovna sintagma ovogodišnjeg mikropolitičkog seminara posuđena je od povjesničara Iana J. Robertsona koji baštinu definira kao "kolektive i pojedince – i njihov smisao nasljeđivanja prošlosti te pronalaženje načina da takvo razumijevanje procesa provede u praksi".
unnamed_14.jpg

Dizajnerska početnica: ‘Ajd’ nacrtaj neš’ – heroji bez plašta

U subotu, 22. rujna s početkom u 11 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu, održat će se još jedna u nizu besplatnih radionica za djecu. Voditeljica Inja Kavurić Kireta naučit će polaznike, učenike osnovne škole, kako putem istraživanja, crtanja, modeliranja i prezentiranja stvoriti vlastitog heroja i oblikovati njegov karakter bez prethodno napisane priče. Prijave do 21. rujna.
plakat_urbana_permakultura.jpg

Urbana permakultura: Kultiviranje grada

Urbana permakultura: Kultiviranje grada, naziv je predavanja koje će se u četvrtak, 20. rujna s početkom u 18 sati, održati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. Predavačica je Cvijeta Biščević, permakulturna dizajnerica i edukatorica s urbanističko-arhitektonskom pozadinom.
Foto: Katarina Zlatec

'Otkucaji' Gilda Bavčevića na Dotrščini

Ovogodišnja memorijalna intervencija u čast žrtava fašizma u organizaciji Virtualnog muzeja Dotrščina i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Zagreba bit će izvedena u subotu, 22. rujna s početkom u 11 sati, kod središnjeg spomenika na glavnom ulazu u park. Perfomans Gilda Bavčevića naslovljen 'Otkucaji' minimalistički je monumentalan, a uključuje autorove otkucaje srca, asocijativno široko zahvaćajući temu.
Foto: Gabriel Radatović 

Sviraj Stare - Atheist Rap u Vintage Industrial Baru

Legendarna novosadska punk-rock grupa Atheist Rap stiže 26. listopada u Zagreb. Prvi gosti nove sezone programa Sviraj Stare u Vintage Industrialu izvest će pjesme isključivo s prva tri kultna albuma: Maori i crni Gonzales (1993.), Ja Eventualno Bih Ako Njega Eliminišete (1995.) i II liga Zapad (1998.) kojima su se afirmirali i stekli široku publiku na ovim prostorima. Ulaznice u pretprodaji koštaju 50, a na ulazu 65 kuna
uskok_popup.jpg

EA 1/1 SV USKOK Pop-Up Store

E.A. 1/1 S.V. Uskok Pop-up store održat će se 14. rujna s početkom u 18 sati, u prostorima Medike (Pierottijeva 11, Zagreb).
Foto: Vanja Babić

Glazbeni kolektiv Down the Rabbit Hole u CeKaTe-u

Ususret 12. Vox Feminae Festivalu, Prostor rodne i medijske kulture K-zona predstavlja zagrebačkoj publici glazbeni kolektiv Down the Rabbit Hole uz izvedbu Vibrancy, koja će se održati 29. rujna u CeKaTe-u s početkom u 20 sati (Park Stara Trešnjevka). Ulaz na koncert je besplatan.