Kultura

unnamed_39.jpg

Tri života i Ženski film

Program Film XX: Ženski filmski narativi Kulturno informativnog centra sastoji se od nekoliko filmskih ciklusa, a fokusiran je na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom svijetu filma. U utorak, 10. prosinca u 19 sati, u Dokukinu KIC prikazuju se dva utjecajna dokumentarca drugog feminističkog vala snimljena 1971. godine - Tri života Kate Millett i Ženski film kolektiva San Francisco Newsreel.
Gülsün Karamustafa: Slika za plakat, Prvi maj, 1977,

Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru

Nazvana po stihu pjesme '25. svibanj' pjesnikinje, glumice i anarhistice Katerine Gogou izložba 'Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru' polazi od figure partizanke u isprepletenim povijestima antifašističkih borbi u Jugoslaviji i Grčkoj i poslijeratnim konstelacijama Hladnog rata. Izložba se otvara 11. prosinca u 20 sati, u Galeriji Nova, i ostaje otvorena do 25. siječnja iduće godine.
unnamed_37.jpg

Građanka Jane - Borba za grad

Program Kulturno informativnog centra Grad i film sastoji se od nekoliko tematskih ciklusa koji analiziraju urbane probleme kroz filmsku prizmu. U ponedjeljak, 9. prosinca u 19 sati, u Dokukinu KIC održat će se hrvatska premijera filma Građanka Jane - Borba za grad (Citizen Jane – Battle for the City, 2016.), dokumentarca o legendarnoj aktivistkinji i teoretičarki urbanizma Jane Jacobs.
unnamed_36.jpg

Radionica dizajna feminističkih plakata i časopisa

U subotu, 7. prosinca s početkom u 10 i 30 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu održat će se radionica dizajna feminističkih plakata i časopisa KAD ŽENE GLASAJU (WHEN WOMEN VOTE). Radionicu namijenjenu studenticama i studentima, mlađim dizajnericama i dizajnerima, kao i svim zainteresiranima za temu bez obzira na znanje i iskustvo, vodi dizajnerica i fotografkinja Barbara Blasin.
Foto: Tajana Vlačić Vujičić pri obnovi spomenika palim borcima i žrtvama

Kritičke prakse memorijalne baštine

Predavanje Sanje Horvatinčić Kritičke prakse memorijalne baštine održat će se 6. prosinca u 20 sati, u AK galeriji (Trg Žarka Dolinara, 1, Koprivnica). U fokusu njezina istraživanja su spomenici kao umjetničke i društvene prakse (pre)nošenja prošlosti, s naglaskom na Drugi svjetski rat i socijalnu povijest 20. stoljeća.
olivier_cover_jpeg.jpg

Slike nesvrstanosti

Četvrto izdanje ciklusa predavanja PROTUVRIJEME, u okviru projekta Motel Trogir/ Mediteranske mreže modernizma ugošćuje Oliviera Hadouchija, nezavisnog filmskog kustosa iz Pariza. Predavanje će se održati 4. prosinca u 19 sati u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata (Trg bana Josipa Jelačića 3/1).
huunhuurtu.jpg

Huun Huur Tu

U utorak, 3. prosinca, u Vintage Industrial Baru ne propustite premijerni nastup u Hrvatskoj grlenih folk zvijezda Huun Huur Tu (sunčeve zrake koje se na razne strane probijaju kroz oblake) iz ruske republike Tuva.
foto_gradska_cetvrt.jpg

Kako dobiti ono što trebam u svom kvartu?

U srijedu, 4. prosinca u 11 sati, u Društveno kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska 16/II), udruga K-zona organizira razgovor i prijenos znanja Kako dobiti ono što trebam u svom kvartu? Odgovarat će se na konkretna pitanja građanki i građana vezana uz njihove potrebe i poboljšanje komunikacije prema tijelima lokalne samouprave, kao i povećanje participacije u životu na Trešnjevci, ali i drugim kvartovima.