Kultura

prison_553836_960_720.jpg

Iza rešetaka: prava migranata u detenciji

Na HRFF-u će se u utorak, 3. prosinca u 14 sati, održati tribina Iza rešetaka: prava migranata u detenciji, koja će otvoriti pitanja o zatvaranju migranata u detenciju te propitati trenutne prakse koje se provode u RH. Na tribini će govoriti autorica smjernica za unapređenje sustava zaštite prava žrtava kaznenih djela počinjenih u detenciji Petra Glušćić Puljek i H-Alterova novinarka Ivana Perić. Razgovor će moderirati Tea Vidović iz Centra za mirovne studije.
revija.jpg

Revija malih književnosti: Egipat

Booksina jubilarna 15. Revija malih književnosti po prvi puta hrvatskoj će publici predstaviti vodeća imena egipatske suvremene književnosti, od 28. studenog do 5. prosinca. U sklopu Revije Booksa će objaviti i antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz Egipta - Naše trube izazvale su tišinu, a u Hrvatsku će doći autori/ce: Mansoura Ez-Eldin, Nael el-Toukhy, Jaser Abdel Latif te selektorica autora zadnjih triju Revija posvećenih arapskoj književnosti Zeina Halabi. Ulaz na sve programe je besplatan.
usmeni_spomenik.jpg

Usmeni spomenik zaboravljene povijesti

Zadarska premijera kazališne šetnje pod nazivom Usmeni spomenik, u režiji Anice Tomić, a prema dramatizaciji Jelene Solarić, održat će se u četvrtak, 28. studenog, u 20 sati u organizaciji Domina i Zadra snova, uz podršku mreže Clubture.
upset_art_fest.png

UPSET Art Festival inkluzije i umjetnosti osoba s invaliditetom

Centar za kulturu Trešnjevka organizira prvi UPSET Art Festival inkluzije i umjetnosti osoba s invaliditetom koji će se održati u petak, 29. i u subotu, 30. studenog, u Centru za kulturu Trešnjevka. Program Festivala prvog dana se održava u predvorju u 15 sati, a na pozornici u 17 sati, a drugog dana u predvorju u 10 sati, a na pozornici u 17 sati.
pogled_s_rijeckog_kolodvora_foto_drugo_more.jpg

Novo doba željeznice

U godini u kojoj se obilježava 150. obljetnica gradnje Riječke pruge koja je devetnaestostoljetnu Rijeku preobrazila u jednu od najvećih i najvažnijih luka na Jadranskom i Sredozemnom moru, udruga Drugo more poziva na događaj Novo doba željeznice na kojem će prezentacije održati dva zanimljiva gosta iz Budimpešte: voditelj službe za razvoj putničkog prijevoza Mađarskih željeznica János Földiák i mladi aktivist Máté Gyöngyösi iz nevladine organizacije Közlekedő Tömeg (Mnoštvo u tranzitu) koja se bori za bolji javni prijevoz u zemlji. Prezentacije će se održati u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka), u petak 22. studenog s početkom u 19 sati.
zagorka_zenstud.jpg

13. Dani Marije Jurić Zagorke

Centar za ženske studije poziva na 13. Dane Marije Jurić Zagorke koji će se od 21. do 26. studenoga održati u Zagrebu.
iz_njih_vizual.jpg

Što riječki javni prostor od nas očekuje: Izložba Iz njih

U organizaciji udruge Drugo more, u srijedu 20. studenog u 20 sati, u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvorit će se izložba Iz njih međunarodnog istraživačkog projekta DEPT. (Describing the Present Tense). Izložba ostaje otvorena do 6. prosinca.
kazan_vizual.jpg

Domaći etno bendovi Kazan & Balkalar u Vintageu!

Koncert domaćih etno bendova Kazan & Balkalar održat će se u srijedu, 20. studenog, u Vintage Industrial Baru, dijelimo ulaznice! Ulaznice su osvojile Bernardica Stipić, Marija Lalović i Tihana Bertek.
drum_n_bijes.jpg

5. rođendan Drum 'n' bijes kolektiva

Proslavite s Drum 'n' bijes kolektivom pet godina borbe i solidarnosti, prijateljstva i podrške, antifa bubnjarskog kolektiva. Slavlje je 16. studenog od 22 sata, u Surogatu (Pierottijeva 11, Zagreb).