Kultura

pogled_s_rijeckog_kolodvora_foto_drugo_more.jpg

Novo doba željeznice

U godini u kojoj se obilježava 150. obljetnica gradnje Riječke pruge koja je devetnaestostoljetnu Rijeku preobrazila u jednu od najvećih i najvažnijih luka na Jadranskom i Sredozemnom moru, udruga Drugo more poziva na događaj Novo doba željeznice na kojem će prezentacije održati dva zanimljiva gosta iz Budimpešte: voditelj službe za razvoj putničkog prijevoza Mađarskih željeznica János Földiák i mladi aktivist Máté Gyöngyösi iz nevladine organizacije Közlekedő Tömeg (Mnoštvo u tranzitu) koja se bori za bolji javni prijevoz u zemlji. Prezentacije će se održati u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka), u petak 22. studenog s početkom u 19 sati.
zagorka_zenstud.jpg

13. Dani Marije Jurić Zagorke

Centar za ženske studije poziva na 13. Dane Marije Jurić Zagorke koji će se od 21. do 26. studenoga održati u Zagrebu.
iz_njih_vizual.jpg

Što riječki javni prostor od nas očekuje: Izložba Iz njih

U organizaciji udruge Drugo more, u srijedu 20. studenog u 20 sati, u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvorit će se izložba Iz njih međunarodnog istraživačkog projekta DEPT. (Describing the Present Tense). Izložba ostaje otvorena do 6. prosinca.
kazan_vizual.jpg

Domaći etno bendovi Kazan & Balkalar u Vintageu!

Koncert domaćih etno bendova Kazan & Balkalar održat će se u srijedu, 20. studenog, u Vintage Industrial Baru, dijelimo ulaznice! Ulaznice su osvojile Bernardica Stipić, Marija Lalović i Tihana Bertek.
drum_n_bijes.jpg

5. rođendan Drum 'n' bijes kolektiva

Proslavite s Drum 'n' bijes kolektivom pet godina borbe i solidarnosti, prijateljstva i podrške, antifa bubnjarskog kolektiva. Slavlje je 16. studenog od 22 sata, u Surogatu (Pierottijeva 11, Zagreb).
unnamed_35.jpg

Projekcija i diskusija: Bitka za Rožavu

U utorak, 12. studenog u 19 sati, u Galeriji Nova bit će prikazana Bitka za Rožavu, četvrta epizoda dokumentarne serije Kurdi čiji su autori Jerko Bakotin i Nikola Kuprešanin. Nakon prikazivanja bit će održano predavanje i diskusija u sklopu koje će autori nastojati objasniti aktualnu geopolitičku situaciju u Siriji te približiti kurdski revolucionarni pokret u Rožavi.
triptih.jpg

Triptih u ritmu Indije

Veliki pjesnik Rabindranath Tagore, kojeg su nazivali Božanskim učiteljem, rođen je 1861. u Kalkuti, gdje je i umro 1941. U sklopu poetsko-plesne večeri, 8. studenog u 18 i 30 sati, u Knjižnici S.S. Kranjčević, indologinja Marijana Janjić govorit će o Tagoreovom životu i stvaralaštvu. Poeziju će čitati učenici III. gimnazije, Zagreb – Chiara Pumper i Lav Novosel. Plesačica Ana Jug stihove će pratiti kroz ritam i pokret te predstaviti kathak, klasični indijski ples.
eko_certifikat_zelena.jpg

Zašto biram eko?

Htjeli bi se zdravo hraniti, a zbunjeni ste od svega što se na tržištu nudi kao eko, bio, organsko, zdravo, domaće, nešpricano i ne znate kome vjerovati? Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača poziva vas na radionicu na kojoj ćete moći iz prve ruke doznati što je ekološka proizvodnja. Radionica Zašto biram eko? održat će se 13. studenog u 18 sati u Frankopanskoj 1 (dvorana Zelene akcije).