Kultura

press_novogradnja.jpg

Amorella - ploveći grad

Izložba fotografija vizualne umjetnice Duške Boban Amorella – ploveći grad tematizira stoljeće moderne splitske brodogradnje i afirmira najveća dostignuća hrvatske brodogradnje. Uključuje i veliku seriju fotografija čuvenog feribota Amorella, jednog od najsloženijih pothvata domaće brodogradnje, snimljenog kako 30 godina od izgradnje još uvijek održava svoju baltičku prugu između Švedske i Finske. Izložba se otvara 25. listopada u 19h u Tehničkom muzeju Nikola Tesla i ostaje otvorena do 15. siječnja.
unnamed_27.jpg

Anette Cavon u Začaranoj Močvari

U srijedu, 30. listopada u 21 sat, u Začaranoj Močvari vas očekuje premijerno predstavljanje zagrebačke kantautorice Anette Cavon i njenog albuma Space of Love uz pratnju benda. Imat ćete priliku čuti autorske skladbe zagrebačke kompozitorice, violinistice i multidisciplinarne umjetnice Tene Novak koja će za ovu prigodu nastupiti s novo-okupljenim bendom i kantautorskim projektom pod pseudonimom Anette Cavon. Upad: 30kn.
unnamed_25.jpg

Kralj Čačka u Začaranoj Močvari

Kralj Čačka je pjesnik i kantautor rođen u Čačku, koji već nekoliko desetljeća živi i radi u Beogradu. U Močvari nastupa u petak, 25. listopada u 21 sat. Ulaz je besplatan.
Foto: Matija Peček

Mapiranje nevidljivog queer Zagreba

Od 4. do 9. studenog, u YIHR.hub-u (Đorđićeva 8a/II) okuplja se niz umjetnika/ca, teoretičara/ki, lokalnih udruga i inicijativa koje u svom djelovanju promatraju i analiziraju nevidljive teme. Za vrijeme trajanja čitavog programa YIHR.hub bit će ukrašen dvjema izložbama s elementima prostorne intervencije: Soba za izgubiti nevinost Rine Barbarić te Dvoličnost ljudskog elementa Matije Pečeka.
Foto: Kula smrti

Mnemosyne:: Jasenovac na filmu

U petak i subotu 25. i 26. listopada na Akademiji dramske umjetnosti (scena F22, Frankopanska 22) odvija se program Mnemosyne : : Jasenovac na filmu. Uvodna predavanja u petak održat će autorice programa Ana Kršinić Lozica, kustosica i kritičarka, i Sonja Leboš, antropologinja i inicijatorica projekta Mnemosyne.
zoom_festival_2019.jpg

Zoom festival 2019.

Okupljajući međunarodno priznate izvedbene umjetnike i kolektive iz Hrvatske te Srednje i Jugoistočne Europe, deseti festival izvedbenih umjetnosti Zoom održat će se u organizaciji Drugog mora od 23. do 29. listopada na više lokacija u Rijeci.
psssssssst.jpg

13. PSSST! Festival nijemog filma

13. PSSST! Festival nijemog filma počinje uvodnom projekcijom u četvrtak, 24. listopada u 18 sati, a otvorenje je istog dana u 20 sati. Tema ovogodišnjeg festivala je Žene u nijemom filmu, a festival traje do 26. listopada. Centar za kulturu Trešnjevka tako će po trinaesti put postati okupljalište poklonika jedinstvene nijemofilmske poetike.
zasadi_drvo_ne_budi_panje_logo_copy98583.jpg

Predstavljanje inicijative Zasadi drvo, ne budi panj

Građanska inicijativa Zasadi drvo, ne budi panj, bit će predstavljena 21. listopada u 11 sati u vijećnici Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Prije predstavljanja, u 9 sati, održat će se pokazna radionica sadnje u rasadniku Šumarskog fakulteta.
hate.jpg

Dobre prakse u borbi protiv zločina iz mržnje i govora mržnje

Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava Zagreb pozivaju novinare i novinarke na međunarodnu konferenciju Dobre prakse u borbi protiv zločina iz mržnje i govora mržnje koja će se održati u ponedjeljak, 21. listopada u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb), s početkom u 9 i 30 sati.
unnamed_23.jpg

Filmska komuna Rožava 'Oblici slobode'

Izložba Oblici slobode bavi se Filmskom komunom Rožava, kolektivom osnovanom 2015. godine koji djeluje u autonomnoj regiji Rožava čije ime znači "zapad", a odnosi se na zapadni dio Kurdistana (današnja sjeverna Sirija). Izložba se otvara 24. listopada u Galeriji Nova i ostaje otvorena do 30. studenog.