Kultura

pozivnica_alpha.jpg

Predstavljanje grafičkog romana Alpha: Od Abidjana do Gare du Norda

Izdavačka kuća V.B.Z. i Građanska inicijativa Dugave pozivaju na predstavljanje nagrađivanog grafičkog romana Alpha spisateljice Bessore i ilustratora i crtača Barrouxa koji je na hrvatski prevela Mirna Šimat. Predstavljanje će se održati u okviru tribine Književna senzibilizacija u utorak, 14. svibnja u 18 sati, u Knjižnici Dugave. U razgovoru sudjeluju Barroux, ugledni francuski grafički umjetnik, urednik knjige Vladimir Šagadin, te Sadou Diagne, Senegalac sa zagrebačkom adresom. Razgovor će moderirati Ksenija Banović, uz simultani prijevod Nives Curić.
kaosxxi_plakat_final.jpg

Organizirani kaos XXI.

U debeloj šumskoj hladovini gradskog bazena u Kutini, udruga Kulturni centar mladih tradicionalno organizira veselu punk igranku Organizirani Kaos. U subotu 25. svibnja, na 21.-om Organiziranom Kaosu ugošćuje se pretežno pank scenu. Moto je "back to the roots", a Kaos je originalno započeo kao hc/punk event, i to jedan od prvih takvih na našim prostorima. Dolaze: dno. , Bakterije, Antitodor, Alergija i Six Pack na glavnom stageu, a popodne na akustičnom stageu JeboTon ansambl, Sfumato, Trophy Jump i Mellowteen.
Foto: Okus cementa

Okus cementa u kinima diljem Hrvatske

Okus cementa, izniman filmski esej o građevinskim radnicima iz Sirije koji žive između neba i zemlje, u začaranom krugu rušenja i gradnje, 25. svibnja stiže u kina diljem Hrvatske. Dok sirijski građevinski radnici u Bejrutu grade neboder, njihove kuće stradavaju u bombardiranju. U strahu i sa strepnjom podnose uskraćivanje najosnovnijih ljudskih i radničkih prava nadajući se drugačijem životu. Film će na projekcijama u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku predstaviti redatelj i scenarist Ziad Kalthoum.
unnamed.png

Smoqua, 3. festival queer i feminističke kulture

Lezbijska organizacija Rijeka LORI poziva na treći po redu međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua, koji se održava u Rijeci od 23. do 25. svibnja. Festival će okupiti nekoliko desetaka umjetnika/ica i aktivista/kinja te goste i gošće iz Hrvatske, ali i drugih 14 zemalja poput SAD-a, Finske, Nizozemske i Velike Britanije.
botanicki.jpg

9. Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki

Deveti Tjedan botaničkih vrtova u Zagrebu od 13. do 19. svibnja donosi pregršt besplatnih šetnji vrtovima, obilazaka izložbe, botaničkih i kreativnih radionica, predavanja, predstavljanja knjiga - za skupine vrtićke i školske djece te šire građanstvo.
uredzaudruge.jpg

Dani otvorenih vrata udruga 2019.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske već tradicionalno organizira Dane otvorenih vrata udruga koje će se ove godine održati od 16. do 18. svibnja.
shunga18.jpg

Shunga – erotika i snovi Edo perioda

Hrvatsko društvo likovnih umjetnosti u suradnji s udrugom Domino i festivalom Queer Zagreb predstavit će izložbu japanskih erotskih drvoreza Shunga – erotika i snovi Edo perioda. Izložba će se otvoriti 22. svibnja u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika s početkom u 19 h, a ostaje otvorena do 9. lipnja.
plakat_tribine_png.png

Okrugli stol: Nove perspektive kurikuluma Likovne umjetnosti i Likovne kulture

Portal Kulturflux pri Klubu studenata povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira 14. svibnja od 18.00 do 19.30 h u konferencijskoj dvorani na drugom katu knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu okrugli stol na kojem će stručnjaci iz područja metodike likovne umjetnosti i kulture i studenti nastavničkih smjerova diskutirati o potencijalima i perspektivama koji novi kurikulumi otvaraju nadolazećim generacijama učenika.