Kultura

zilnik.jpg

Ž. Žilnik: Vera i Eržika (projekcija i diskusija)

Filmski program u BAZI donosi film Vera i Eržika, koji prati dvije radnice u tvornici tekstila Trudbenik u Pančevu koje se pred odlazak u penziju suočavaju s brojnim problemima i nesporazumima. Film se prikazuje 30. svibnja u 19 sati, a diskusiju nakon vode Marta Baradić i Jelena Ostojić.
sef_zd.jpg

Studentski etnografski filmski festival u Zadru

I ove godine, po šesti put održava se Studentski etnografski filmski festival u Zadru. SEF se organizira s ciljem upoznavanja studenata s etnografskim filmom, tj. posebnim oblikom etnografskog istraživanja ostvarenog i prezentiranog kroz upotrebu vizualnih medija, a organiziraju ga studenti etnologije i  antropologije Sveučilišta u Zadru, u suradnji s udrugom ANTROPOP. Otvorenje festivala zakazano je za utorak, 28. svibnja.  
kinoeuropa.jpg

Doviđenja, kino Europa!

Kino Europa svoja će vrata zatvoriti 1. lipnja na neodređeno vrijeme. Programom "Doviđenja, kino Europa!" svečano zaokružuje njihovih 11 godina s publikom. Posljednji tjedan u kinu provodite s aktualnim i važnim filmovima i raznim događanjima.
tamtam.png

8. godina TAM TAM Music Festivala

Festival kojeg organiziraju entuzijasti za entuzijaste! Drugačiji, neobičan i posvećen očuvanju svog jedinstvenog identiteta, osmi Tam Tam Music Festival održava se u malome mjestu Sućurju na krajnjem istoku otoka Hvara od 21. do 28. srpnja.
mineral_expo.jpg

Mineral Expo u Zagrebu

Međunarodni sajam MINERAL EXPO u Zagrebu, održat će se 24, 25. i 26. svibnja u Domu sportova.
split_3.jpg

Manifestacija Split 3 - Ulice, kvartovi, stanovnici

Manifestacija Split 3 - Ulice, kvartovi, stanovnici održat će se od 20. svibnja do 18. lipnja na ulicama Splita 3, na vanjskom prostoru Udruge za suvremenu umjetnost Kvart i u prostorijama Gradskog kotara Trstenik. Program je namijenjen svima onima koji žele naučiti više o iznimno značajnom urbanizmu i arhitekturi Splita 3, kao i onima koji žele pogledati dobar film i poslušati dobru glazbu na ulicama trećeg gradskog rajona.
unnamed_14.jpg

Spomen park Šubićevac – geneza prostora i putevi obnove

Javni seminar o Spomen-parku Šubićevac održat će se u subotu 18. svibnja, od 10 do 19 sati, u Muzeju pobjede u Šibeniku (Fra Nikole Ružića 1). Jednodnevni događaj uključuje javna predavanja vodećih stručnjaka za memorijalnu i modernističku baštinu, projekciju dokumentarnog filma o Zdenku Kolaciju kao jednom od autora originalnog projekta te izlaganja nagrađivanih domaćih arhitekata, krajobraznih arhitekta i dizajnera, koji su kroz svoju dosadašnju praksu pokazali izniman senzibilitet prema revitalizaciji memorijalne baštine.
vukovart.jpg

Treće izdanje VukovARTa

I ove godine, već treći put zaredom, Vukovar postaje luka umjetnosti u koju uplovljavaju najpoznatija imena svjetske street art scene. Ovogodišnji moto festivala je Give Me 5 jer dolazi pet svjetskih umjetnika koji će oslikati pročelja pet vukovarskih zgrada od 1. do 15. lipnja.
Foto: Vladimira Spindler

Kino – mnogo mraka i malo oštrog svjetla

U ponedjeljak 20. svibnja u kinu Europa otvara se izložba fotografija Vladimire Spindler Kino: mnogo mraka i malo oštrog svjetla. Riječ je o seriji portreta nastalih 6. travnja na okupljanju ispred kina Europa i 9. travnja za vrijeme javnog obraćanja dosadašnje uprave kina, a povodom najavljenog zatvaranja kina Europa 1. lipnja 2019. Izložba će biti otvorena do 30. svibnja.