Kultura

unnamed_14.jpg

Spomen park Šubićevac – geneza prostora i putevi obnove

Javni seminar o Spomen-parku Šubićevac održat će se u subotu 18. svibnja, od 10 do 19 sati, u Muzeju pobjede u Šibeniku (Fra Nikole Ružića 1). Jednodnevni događaj uključuje javna predavanja vodećih stručnjaka za memorijalnu i modernističku baštinu, projekciju dokumentarnog filma o Zdenku Kolaciju kao jednom od autora originalnog projekta te izlaganja nagrađivanih domaćih arhitekata, krajobraznih arhitekta i dizajnera, koji su kroz svoju dosadašnju praksu pokazali izniman senzibilitet prema revitalizaciji memorijalne baštine.
vukovart.jpg

Treće izdanje VukovARTa

I ove godine, već treći put zaredom, Vukovar postaje luka umjetnosti u koju uplovljavaju najpoznatija imena svjetske street art scene. Ovogodišnji moto festivala je Give Me 5 jer dolazi pet svjetskih umjetnika koji će oslikati pročelja pet vukovarskih zgrada od 1. do 15. lipnja.
Foto: Vladimira Spindler

Kino – mnogo mraka i malo oštrog svjetla

U ponedjeljak 20. svibnja u kinu Europa otvara se izložba fotografija Vladimire Spindler Kino: mnogo mraka i malo oštrog svjetla. Riječ je o seriji portreta nastalih 6. travnja na okupljanju ispred kina Europa i 9. travnja za vrijeme javnog obraćanja dosadašnje uprave kina, a povodom najavljenog zatvaranja kina Europa 1. lipnja 2019. Izložba će biti otvorena do 30. svibnja.
Foto: Andrea Semplici

Adania Shibli - S minimalnom silom

U četvrtak, 23.5. u 19 sati u Showroomu Galerije Nova (Teslina 7, Zagreb), palestinska književnica i esejistica Adania Shibli održat će predavanje S minimalnom silom na temu korištenja igre i lukavosti kojima se suvremeni palestinski umjetnici koriste u svom radu. Predavanje će se održati na engleskom jeziku, bez prijevoda, a ulaz je besplatan.
Foto: Plenumovi

Protestni vikend u Dokukinu KIC

Protestni filmski vikend održava se od 17. - 19. svibnja, u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5, Zagreb). Prikazat će se film srpske redateljice Senke Domanović Okupirani bioskop, prvi dugometražni dokumentarac Igora Bezinovića Blokada uz raspravu o studentskim prosvjedima, film Plenumovi riječkog autorskog trojca Marte Batinić, Sanje Kapidžić i Ane Jurčić.
pravi_likovi.jpg

Vikend s podsvjesnim i fizikom u KKZ-u

Na Projekcijama petkom u Kino klubu Zagreb (17. svibnja, 20h) u ciklusu Pravi likovi gostuje fizičar Mihovil Jurdana, a Slike razlike (18. svibnja, 19h) Vladislava Kneževića istražuju podsvjesno u animaciji.
labirint_josipa_krolo.jpg

Josipa Krolo: Obgrljena rima

Autonomni kulturni centar poziva na otvaranje izložbe Obgrljena rima splitske umjetnice Josipe Krolo. Otvorenje izložbe predviđeno je za četvrtak, 16. svibnja od 20 sati u galeriji Siva, Pierottijeva 11 (Medika). Izložba je otvorena do 22. svibnja, svaki dan osim nedjelje, od 17 do 20 sati.
jdimpoap.jpeg

Subverzivna Varda u Art-kinu

Retrospektiva Subverzivna Varda održava se u Art-kinu od 16. do 18. svibnja, a posvećena je legendarnoj i nedavnoj preminuloj ikoni francuske kinematografije, redateljici Agnès Vardi.
migracihje.jpg

Europa i migracije: gdje povlačimo granicu?

Tribina Europa i migracije: gdje povlačimo granicu? održat će se ponedjeljak, 20. svibnja u 10 sati, u prostorijama HUB 385 (Petračićeva 6, Zagreb). Na tribini će međunarodni i lokalni akteri predstaviti i komentirati trenutnu situaciju vezanu za migracije, kao i očekivanja od donositelja odluka na lokalnoj i razini Europske unije kako bi se kršenje ljudskih prava zaustavilo i ubuduće preveniralo, a vladavina prava poštivala. Na tribinu su pozvani kandidati na izborima za Europski parlament.