Kultura

nasta_rojc_autoportret.jpg

Strašne žene sve u 16: Nasta Rojc

Povodom Mjeseca ponosa Prostor rodne i medijske kulture K-zona, pod platformom 'Fierce Women', organizira predavanje o Nasti Rojc - jednoj od najvažnijih hrvatskih umjetnica i slikarica prošlog stoljeća. Rojc je strašna žena čiji je turbulentni život daleko nadilazio zadane vremenske okvire, obilježen pomicanjem granica tadašnjih ustaljenih normi i građanskih pravila na svim područjima. Predavanje će održati povjesničarka umjetnosti i sveučilišna profesorica Leonida Kovač u Društveno kulturnom centru 'Šesnaestica' (Ozaljska 16/II kat) u četvrtak, 6. lipnja, s početkom u 18 sati.
botanicki_dnevnik.jpg

Proždirani u vatri, kružimo subterraneusom

U petak, 31. svibnja u MM centru posjetitelje očekuje projekcija filmova Botanički dnevnik i We Turn in the Fire, Consumed by Subterraneus Željka Kipkea, nakon kojih slijedi razgovor Leile Topić, Vanje Babića i autora. Program počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.
preuzmi.png

Samozastupanje za život bez nasilja

Udruga za samozastupanje i Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj pozivaju Vas na javnu tribinu pod nazivom Samozastupanje za život bez nasilja. Tribina će se održati 31. svibnja u Zagrebu u Kući ljudskih prava (Selska cesta 112c), od 12 sati.
723px_fava_beans_1.jpg

Sajam boba u Kninu

Sajam boba će se održati 7. lipnja u 10 i 30 sati u Kninu, u sali Srednje strukovne škole kralja Zvonimira (Ikičina 30). Učenici zanimanja kuhar iz SSŠ kralja Zvonimira priredit će nekoliko vrsta jela od boba, a učenici zanimanja konobar jela će posluživati. Bob su uzgojili učenici poljoprivrednog smjera iz SŠ Lovre Montija u staleniku koji je dodatno opremljen, kako bi buduće generacije imale uvjete za što bolje obavljanje učeničke prakse.
billboard_4x3m_sol_pico.jpg

36. Tjedan suvremenog plesa

36. Tjedan suvremenog plesa ove će se godine održati od 4. do 11. lipnja u Zagrebu i Rijeci. Sužbeno otvorenje festivala bit će 4. lipnja u Zagrebačkom kazalištu mladih, s početkom u 19 i 30 sati, predstavom OUR DAILY PERFORMANCE Giuseppea Chicoa i Barbare Matijević.
zajedno_protiv_diskriminacija.jpg

Mladi i različiti: Zajedno protiv diskriminacije i ksenofobije

Udruga Amazonas poziva sve mlade osobe, koje žele saznati kako se mogu aktivirati u svojoj zajednici, informirati se o primjerima dobre prakse u borbi protiv diskriminacije i predrasuda ili se inspirirati za aktivističko djelovanje da nam se pridruže na okruglom stolu Mladi i različiti: Zajedno protiv diskriminacije i ksenofobije. koji će se održati u četvrtak, 30. svibnja od 17 i 30 sati u Centru za mlade Grada Zagreba.
dknap2019_plakat_preview150dpi.jpg

Dani kulture na Pešči

U tjednu od 3. do 8. lipnja Centar Knap, zajedno s kvartovskim knjižnicama S.S. Kranjčević I I.B. Mažuranić, postat će poprište besplatnih kulturnih događanja namijenjenih svakom uzrastu. Dani kulture na Peščenici manifestacija je koja predstavlja cjelokupni kulturni razvoj gradske četvrti Peščenica te omogućuje građanima da aktivno sudjeluju u razvoju novih društvenih I kulturnih praksi na razini kvarta.
unnamed_16.jpg

Kvartovski objektiv

I dok je nekad smatran kvartom industrije, vojnih objekata i obrtnika, obilježen tek pokojom kvalitetnijom stambenom višekatnicom izgrađenom početkom 20. stoljeća, Črnomerec se danas percipira posve drugačije. Stoga se nužno postavlja pitanje što je Črnomerec bio i što je ova četvrt danas. Upravo tim pitanjem bavi se niz događanja u sklopu programa Kvartovski objektiv, od 1. do 24. lipnja.
zilnik.jpg

Ž. Žilnik: Vera i Eržika (projekcija i diskusija)

Filmski program u BAZI donosi film Vera i Eržika, koji prati dvije radnice u tvornici tekstila Trudbenik u Pančevu koje se pred odlazak u penziju suočavaju s brojnim problemima i nesporazumima. Film se prikazuje 30. svibnja u 19 sati, a diskusiju nakon vode Marta Baradić i Jelena Ostojić.