Kultura

FINA Makarska, Foto: Petra Radić

Moderna Makarska - tura za javnost

Kako je modernizam obilježio grad u kojem je stanje s preizgrađenošću došlo do alarmantnog? Koja su najznačajnija ostvarenja i kakav je odnos prema nasljeđu modernizma u Makarskoj? U suradnji Motela Trogir i udruge Kačić tura modernom Makarskom održat će se u nedjelju, 8. rujna u 18 sati ispred zgrade FINA-e. Turu će voditi arhitektice Petra Radić i Petra Visković iz udruge Kačić. Predviđeno trajanje je oko dva sata, a sudjelovanje besplatno.
mlijeko_badem_1.jpg

Besplatna degustacija biljnih mlijeka uoči ZeGe Vege festivala

Prijatelji životinja organiziraju degustaciju kave sa sojinim mlijekom i drugih veganskih napitaka i slastica,. 30. kolovoza u 11 sati na zagrebačkome Trgu bana Josipa Jelačića. Uz degustaciju, organizirat će igru Pogodi što piješ, kroz koju koje će posjetitelji imati priliku upoznati različite okuse biljnih napitaka te pogađati o kojoj se vrsti radi, a najbolji degustatori dobit će ukusne nagrade. Cilj je educirati o blagodatima biljnih mlijeka,
pan_buvljak.jpg

Imam, dam - dobro sam

Redovni sajam rabljenih stvari, Imam, dam dobro sam, održava se i ove subote, 31. kolovoza u Karlovcu, u prostoru udruge Eko Pan (ulaz iz ulice Kralja Tomislava, preko puta Trgovačko-ugostiteljske škole), od 9 do 12 sati.
privrednik_copy67339.jpg

Tribina Ubij Srbina!

Tribina Ubij Srbina! - izolirani incidenti ili klima u društvu, održat će se u utorak, 3. rujna u 18 sati, u Privrednikovom domu (prvi kat, Preradovićeva 18, Zagreb). Na tribini će govoriti: Milan Đurđević, načelnik općine Biskupija, Hrvoje Klasić, povjesničar i Milan Eraković, pravni savjetnik SNV-a u Rijeci.
david_lynch.jpg

Filmska snoviđenja Davida Lyncha u kinu Tuškanac

Portreti: Filmska snoviđenja Davida Lyncha održat će se u kinu Tuškanac od ponedjeljka, 2. rujna do nedjelje, 8. rujna, u sklopu čega će biti prikazano 9 od ukupno 10 redateljevih dugometražnih ostvarenja. Program započinje 2. rujna u 19 sati projekcijom redateljeva remek-djela Mulholland Drive, ostvarenja koje je po sudu mnogih jedan od najboljih filmova 21. stoljeća, a uoči projekcije uvodnu riječ o autorovu stvaralaštvu održat će filmologinja Karla Lončar.
Foto: Drugo more

Sajam 3N – Napusti normalne naprave

Udruga Drugo more u okviru projekta Žiroskop 6. i 7. rujna u Kružnoj ulici i Omladinskom kulturnom centru Palach organizira treće izdanje Sajma 3N – Napusti normalne naprave. Riječ je o događaju koji na jednom mjestu okuplja neobične uređaje, često nastale uporabom svakodnevnih predmeta, i koji kroz interaktivne instalacije, radionice i audio-vizualne izvedbe kod posjetitelja nastoji potaknuti malo drugačiji pogled na suvremenu tehnologiju.
60445234_355640971823810_8398679243042586624_n.jpg

Emma Ruth Rundle u Rijeci

U okviru 10. sezone programa Distune vam predstavlja dolazi američka kantautorica, gitaristica i vizualna umjetnica, Emma Ruth Rundle. Njen premijerni riječki koncret u znaku je aktualnog albuma On Dark Horses izdanog za renomiranu etiketu Sargent House. Koncert će se održati će u utorak, 15. listopada u OKC Palach.
Tusta

Liburnia Film Festival u znaku 3. maja

Ovogodišnji, 17. Liburnia Film Festival (mala Ljetna pozornica Opatija, 26. - 30. kolovoza) u konkurenciji će prikazati 19 recentnih hrvatskih dokumentaraca od kojih će četiri imati svjetske premijere.
noise_aquarium_amore_porec.jpg

Izložba NOISE AQUARIUM u Puli: I buka zagađuje mora i oceane

U sklopu aMORE festivala u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre otvara se izložba NOISE AQUARIUM, o utjecajima koje buka ima na život u moru. Otvorenje je zakazano za utorak, 27. kolovoza, u 21 sat u Posjetiteljskom centru Herman Potočnik Noordung. Izložba je otvorena do 22. rujna.
motovunfilmfest.jpg

Motovun Film Festival i ove godine gostuje u Dubrovniku

U dvije večeri gostovanja Motovunskog filmskog festivala na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama bit će prikazani dugometražni igrani hit film "Vox Lux" te "Motovunski kratki" u petak i u subotu, 23. i 24. kolovoza, na taraci ispred Udruge mladih Orlando, s početkom u 21,30 sati. Ulaz je slobodan!