Poslodavci

ina_prosvjed_prtsc_copy57346.jpg

Ovo (ni)je zemlja za nas

Od Siska, preko Zagreba, autocestom do mora, pa do Pule i Dubrovnika – moglo bi se, parafrazirajući, pjevati Ekatarininu "Zemlju": Ovo nije zemlja za nas. No, nije dovoljna rezignirana konstatacija; trebalo bi glasno reći za koga je zapravo ova zemlja.
prtsc-ytb

Slijepi za probleme onih koji ne vide

Od iduće godine svi će poslodavci imati obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom, dok će oni koji se ne pridržavaju određenih kvota plaćati novčanu naknadu u visini 30 posto od minimalne plaće za svaku osobu s invaliditetom koju su bili dužni zaposliti. Poslodavci koji zapošljavaju više osoba s invaliditetom od propisanih kvota bit će nagrađeni. No, hoće li ta mjera potaknuti zapošljavanje slijepih osoba?
perkins_ytb_prtsc.jpg

Ispovijed "plaćenog ubojice"

John Perkins, autor knjige "Prikriveni ekonomski ubojica" govori o tome kako su Grčka i druge zemlje eurozone postale žrtve "korporokracije": "'Korporokracija' inzistira da zemlje usvoje zakone kojima će velikim korporacijama prodati svoja društvena preduzeća u javnom vlasništvu, vodovodne i kanalizacijske sisteme, možda škole, sustav javnog prijevoza, čak i zatvore. Privatizirati, privatizirati..."
ytb-prtsc

Industrijska strategija bez stratega

Imamo industrijsku strategiju! Nadam se da Škotska, ako se nakon današnjeg referenduma odcijepi od Ujedinjenog Kraljevstva, neće morati čekati do 2038. da dobije svoju. Nije li tragikomično da ministar poljoprivrede tek u zadnji tren uspijeva u Strategiju ubaciti prehrambenu industriju i proizvodnju namještaja?
t.g.

Kuda idu strateške investicije (ili: država protiv države)

U prethodne dvije godine prešli smo put od pompoznih najava o tustim milijardama koje samo što se nisu slile u Hrvatsku, do najava koje slušamo ovih dana da se neke stvari u Zakonu o strateškim investicijama moraju mijenjati jer iz te lovaške pipe ništa ne curi.
Foto: T. Opačić

Jesu li ekonomska pitanja "svjetonazorska"?

Opreku "ljevica-desnica" vrlo je važno izgraditi primarno na setu "neekonomskih" pitanja. Vrlo je važno klati se oko pitanja homoseksualnih brakova jer ta pitanja navodno s ekonomijom nemaju veze. Vrlo je važno prezentirati da je Milanović ljevičar, a Vučić desničar, dok donose isti zakon, štetan za radnike, a dobar za poziciju kapitala.

Pozadina zahtjeva za manjom ekonomskom ulogom države

Dihotomija države i tržišta sve više dolazi do izražaja u većini medija, u istupima većine političara i u radovima većine ekonomista. Međutim, kako to biva u kapitalizmu, vladajuća klasa i njeni advokati vrlo jednostavne zahtjeve moraju kamuflirati u razne altruističke, a tobože znanstveno dokazane ekonomske teze.

Drž'te gaće, radnici!

Radnička, pardon, ne više klaso, već novodobna djelatnička maso, zapamtite 7. kolovoza 2014. godine. Tog dana otpao je još jedan poveći komad prava za koja ni malouman glasač protiv Jugoslavije maršala Tita ne bi sanjao da će mu oduzeti "samostalna, suverena i neovisna država" Hrvatska.
Foto: Tamara Opačić

Protiv kentaurske politike rada

I Zakon o radu i politika rada koja ga je proizvela i njoj nadređena opća politika usmjereni su ne samo protiv radnika, nego i protiv čovjeka. U takvom okviru ne samo da nema radnika kao subjekta rada, nego nema ni čovjeka koji se ostvaruje i putem rada.

Zaustavit ćemo TTIP!

Michael Efler i Lisa Albers, predstavnici inicijative "Stop TTIP": Sporazumi o slobodnoj trgovini s SAD-om i Kanadom (TTIP i CETA) mogli bi dati neviđene moći korporativnom sektoru nauštrb država članica EU i omogućiti mu izravan utjecaj na njihov zakonodavni i pravosudni sustav.