Poslodavci

Marx i ekologija

J. B. Foster, "Marx's ecology": Za Fostera Marx nije prethodnik antiracionalističke i idealističke ekologije koja naglašava idealne "ekološke vrijednosti", kada nestaju "stvarni historijsko-materijalni predmeti". To je ekologija koja ima čvrsti materijalistički temelj.

Lešinar nad Argentinom: Portret bjeloglavog špekulanta

Trinaest godina nakon bankrota, Argentina se suočava s novim financijskim kolapsom zemlje. Premda je 97 posto vjerovnika pristalo da se ovoj zemlji "oprosti" 70 posto dugova, ljudi koji stoje iza preostalih tri posto ne žele "oprostiti" ništa. Preciznije, riječ je o samo jednom čovjeku.
vlada.hr

Bankrot zdrave pameti

"Banka mora uzeti svoje!" I to s debelom zateznom kamatom na kamatu i enormnim sudsko-odvjetničko-notarskim nametima, nerijetko znatno višim od glavnice duga. To ni Franjo Tahi nije radio Gupčevim seljacima, pa su se 1573. godine svejedno dignuli na bunu.
Foto: w.c.

Od zabrane do bušenja u nacionalnim parkovima

Nakon što je zbog podrhtavanja tla zabranila kontroverzno i po okoliš štetno vađenje plina iz škriljevca, Velika Britanija tu je zabranu ukinula, dopuštajući korporacijama da buše i u nacionalnim parkovima
Prtsc: Youtube

Upitan sporazum s Kanadom (i SAD-om)

Glavni razlog za protivljenje Njemačke leži navodno u odveć velikim zaštitnim pravnim mehanizmima za investitore, odnosno transnacionalne korporacije u sporazumu o slobodnoj trgovini. Kanađani pak kažu kako se pregovori uspješno privode kraju
Foto: Europski zeleni/ Facebook

Mobilizacija Europe protiv TTIP-a

"Mi želimo demokraciju, a ne korporatokraciju", poručili su predstavnici novoosnovane masovne inicijative protiv kontroverznih sporazuma o slobodnoj trgovini sa SAD-om i Kanadom

Progresivne ekonomske struje

Ekonomski sustav ne bi trebao imati ulogu nekakvog eksternog ograničenja koje nas razvojno sputava te limitira našu imaginaciju, već ga treba prilagoditi po ljudskoj mjeri. Stoga ne pitaj što možeš učiniti za ekonomski sustav, već što ekonomski sustav može učiniti za tebe.

Fenomen državnog kapitalizma

Upravo zato što su se u Hrvatskoj sve odluke prepustile stihiji tržišta i što je država postala veliki birokratski aparat koji u suštini nema zadnju riječ u ekonomskim pitanjima, društvo je bačeno više desetljeća unatrag s vrlo malim izgledima za boljitak.
Foto: Združena levica/Facebook

Slovenija između privatizacije i samoupravljanja

Luka Mesec, koordinator Udružene ljevice, uoči nedjeljnih izbora u Sloveniji: Sljedeća vlada će odrediti smjer državnog vlasništva. Nude se dva puta. Jedan je da se krene putem privatizacije, a drugi je ono što mi predlažemo: da se to državno vlasništvo iskoristi kao strateška prednost Slovenije.

Zakonom obespravljeno radništvo + FOTOGALERIJA

"Novi ZOR pogoduje isključivo političkim elitama i kapitalu a radnika pretvara u robu koju će, bez ikakvih prava, moći premještati s jednog na drugi posao", poručile su aktivistkinje Ženske fronte za radna i socijalna prava, apelirajući kod zastupnika da glasaju protiv.