Pritisak odozdo

novosti_1000.jpg

Hiljadu Novosti

Nakon više od 19 godina kontinuiranog izlaženja, ovog tjedna štampat će se 1000. broj Samostalnog srpskog tjednika Novosti. Specijalno prošireno izdanje Novosti možete potražiti na kioscima diljem Hrvatske od petka, 15. veljače, a istog dana u 18 sati redakcija Novosti obilježit će izlazak 1000. broja u velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.
milijarda_naslovnica.jpg

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama nastavlja kampanju #prekinimošutnju i to 14. veljače u 5 do 12 ispred Vlade, na Markovom trgu u Zagrebu. Sedmu godinu zaredom Hrvatska sudjeluje u svjetskoj kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution 2019. Kampanja je tijekom godina prerasla u pokret, a akcije se provode u preko 200 zemalja u svijetu.
1billion_2019_v5_black_1.png

One Billion Rising Rijeka

Akcija One Billion Rising održat će se 14. veljače u 16.30 sati na riječkom Korzu. Svrha ove akcije je da se kroz pjesmu i ples ukaže na globalni problem nasilja nad ženama. Ples će predvoditi Plesna Grupa Flame, nastupit će zbor VINS, a čitat će se i svjedočanstva žena iz akcije #prekinimošutnju.
hnd_novinarstvo_mediji.png

Prosvjed Novinarstvo ne damo!

Hrvatsko novinarstvo društvo 2. ožujka organizira prosvjednu šetnju Oteli ste medije, novinarstvo ne damo! #Ninanana, koja će početi u 12.05 sati ispred Novinarskog doma (Perkovčeva 2).
novinarstvo_lr.jpg

Okrugli stol HND-a: Novinarstvo pred sudom

Okrugli stol Novinarstvo pred sudom bavit će se problemom golemog broja građanskih i kaznenih postupaka koji se pokreću ili vode protiv novinara i medija te zloupotrebom prava na zaštitu časti i ugleda. Koji su razmjeri opasnosti sudskog progona kritičkih medija i novinara i je li cilj tužbama ušutkati i zastrašiti kritičko novinarstvo, odnosno uvesti cenzuru i autocenzuru? Okrugli stol održat će se 6. veljače s početkom u 11 sati, u Hrvatskom novinarskom društvu.
europski_parlament_foto_europarl.europa.eu_copy49508.jpg

Prijetnje demokraciji na internetu – izbori za Europski parlament

Kako bi se povodom Svjetskog dana izbora i uoči izbora za Europski parlament otvorila javna rasprava o nekim od gorućih izazova i prijetnji demokraciji na internetu, Gong organizira međunarodnu konferenciju pod nazivom Prijetnje demokraciji na internetu – izbori za Europski parlament. Konferencija će se održati 7. veljače od 10 do 13 sati, u Kući Europe (Ulica Augusta Cesarca 4, Zagreb).
ipe.jpg

Degrowth in the Global South & Southeast Europe

U prostoru Instituta za političku ekologiju (Preobraženska 2, Zagreb) u srijedu, 13. veljače, u 11 sati održat će se seminar o odrastu na globalnom jugu i u jugoistočnoj Europi. O europskoj perspektivi govorit će Mladen Domazet, dok će o južnoj hemisferi govoriti Gabriel Trettel Silva, odrastnik iz Brazila.
dosta_je_rezova.png

Prosvjed Dosta je rezova!

Inicijativa Dosta je rezova! poziva umjetnice_ke, radnice_ke u kulturi, ali i solidarne građanke i građane na prosvjed u ponedjeljak, 4. veljače u 15 sati ispred Ministarstva kulture (Runjaninova 2, Zagreb). Inicijativa je nastala kao rezultat godina nezadovoljstva zbog postepenog smanjivanja javnih sredstava za kulturu te netransparentnosti njihove dodjele.
mladezbezboga.jpg

Tribina Mladež bez boga / Mapiranje radikalizacija

Kolektiv MONTAЖ$TROJ i Zagrebačko kazalište mladih vas pozivaju na tribinu o mladima, našem i globalnom društvu, kritičkom obrazovanju i horizontima budućnosti. Tribina će se održati 1. veljače s početkom u 18 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih. Tribina Mladež bez boga / Mapiranje radikalizacija otvorit će prostor za polemiku o mladima u Hrvatskoj u kontekstu (zaustavljene/neželjene) obrazovne reforme, političkog trgovanja školstvom i ideoloških podjela koje nas vode u mentalitet opsadnog stanja.
smece_zelena_akcija.jpg

5 do 12: Zagrepčani_ke protiv poskupljenja i gušenja u smeću

Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) pozivaju građane i građanke Zagreba da dođu u srijedu, 30. siječnja u 11:55 sati ispred Gradske uprave Grada Zagreba (Trg Stjepana Radića 1) kako bismo u što većem broju zahtijevali promjene u katastrofalnom sustavu gospodarenja otpadom!