mediji_copy46231.jpg"Socijalna kohezija i pluralizam su pod prijetnjom u Hrvatskoj. Pozivam vlasti da se pokrenu i uključe u otvoreni dijalog sa svim dionicima s ciljem zaštite pluralizma i izbjegavanja daljnje polarizacije društva. Osim toga, politički lideri trebaju poslati nedvosmislenu poruku protiv nasilja, diskriminacije i netolerancije, posebno prema pripadnicima nacionalnih manjina i novinarima", rekao je danas Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava, Nils Muižnieks, na kraju svoga petodnevnog posjeta Hrvatskoj.

Muižnieks je izrazio zabrinutost zbog porasta etničke netolerancije, govora mržnje i drugih oblika zločina iz mržnje te ciljanja pripadnika Javna rasprava koja opravdava napade na novinare je opasna i štetna za medijske slobode i demokracijunacionalnih manjina, posebno srpske nacionalnosti, članova židovske zajednice i Roma. Istaknuo je da Hrvatska ima zakonodavni i institucionalni okvir za zaštitu nacionalnih manjina koji joj može služiti kao model, ali je priječe novi zastoji, uključujući smanjenja sredstava za udruge civilnog društva.

Što se tiče slobode medija, zabrinut je zbog neadekvatnog odgovora od strane vlasti u vezi prijavljenih slučajeva fizičkih napada, prijetnji smrću i zastrašivanja novinara. "Novinari igraju važnu ulogu čuvara javnog interesa u demokratskom društvu, a njihova sigurnost mora biti jamčena od strane svih država. Javna rasprava koja opravdava napade na novinare je opasna i štetna za medijske slobode i demokraciju", rekao je Muižnieks.

Posebno se osvrnuo na nagle promjene u upravljanju i uredničkim pozicijama na HRT-u, te promjenama u Agenciji za elektroničke medije, upozorivši kako su pluralizam i neovisnost ključni za vjerodostojnost javnog medijskog servisa.

Podsjećamo da se, kao odgovor na medije u režiji aktualne vlasti i Ministarstva kulture, na Dan slobode medija, 3. svibnja u 9 i 45 sati, organizira okupljanje ispred Novinarskog doma te prosvjedna šetnja preko Savske i Vodnikove do Ministarstva kulture. Kao izraz podrške novinarstvu kao javnom dobru, Ministarstvo kulture upozorit će se na Opću deklaraciju o ljudskim pravima i Ustav Republike Hrvatske.

Pridružite se otporu i ponesite olovke za kojima više nećete žaliti, trebat će!

 

aem_copy57538.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: EU, nacionalne manjine, sloboda medija
<
Vezane vijesti