Foto: ZEZFoto: ZEZ"Biti potpisnikom Sporazuma gradonačelnika znači biti dijelom veće zajednice gradova koji su uključeni i predani ostvarenju zacrtanih ciljeva prema energetskoj tranziciji", istaknula je Claire Roumet na konferenciji u Križevcima, povodom deset godina inicijative Sporazum gradonačelnika. Gotovo polovica građana Hrvatske živi u gradovima i općinama koje su pristupile Sporazumu gradonačelnika, što je više od prosjeka EU. Međutim, broj novih potpisnika se ne povećava, a realizacija samih planova među potpisnicima najčešće ide sporije od očekivanja.

U Križevcima je 13. travnja održana konferencija 10 godina inicijative Sporazum gradonačelnika - Stvaranje održivih zajednica. Konferencija je okupila dvadesetak gradonačelnika i predstavnika lokalnih vlasti, iz svih krajeva Hrvatske.Na konferenciji je predstavljen inovativni projekt koji će omogućiti građanima ulaganje u fotonaponsku elektranu na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka u Križevcima, u suradnji Zelene energetske zadruge i Grada Križevci

Glavna gošća skupa, Claire Roumet, direktorica europske mreže Energy Cities istaknula je: "Biti potpisnikom Sporazuma gradonačelnika znači biti dijelom veće zajednice gradova koji su uključeni i predani ostvarenju zacrtanih ciljeva prema energetskoj tranziciji."

Gotovo polovica građana Hrvatske živi u gradovima i općinama koje su pristupile Sporazumu gradonačelnika, što je više od prosjeka EU. Međutim, u isto vrijeme broj novih potpisnika se ne povećava, a realizacija samih planova među potpisnicima najčešće ide sporije od očekivanja.

"Gradovi su podkapacitirani, planovi i projekti se ne dešavaju zadanim tempom. Kao glavni partner europskoj mreži Energy Cities za Hrvatsku upravo radimo na tome da mapiramo potrebe gradova i akceleriramo lokalne projekte", istaknuo je Zoran Kordić iz Zelene energetske zadruge (ZEZ), glavnog organizatora konferencije.

Na konferenciji je prezentirano nekoliko pozitivnih i inovativnih projekata gradova koji "grabe" prema energetskoj tranziciji, kroz aktivnu ulogu građana i lokalne zajednice. Grad Pleternica je prvi grad u Hrvatskoj vlasnik male hidroelektrane, a na putu je i druga. Obzirom da iza svega stoje naši građani, možemo reći da je ovo pravi primjer energije u rukama građana. Istaknula je gradonačelnica Grada Pleternice, Antonija Jozić.

Na konferenciji je predstavljen inovativni projekt koji će omogućiti građanima ulaganje u fotonaponsku elektranu na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka u Križevcima, u suradnji Zelene energetske zadruge i Grada Križevci.

"Gradovi trebaju biti inovativni u ostvarivanju projekata iz svojih akcijskih planova. Upravo je ovo dobar i inspirativan primjer za druge - da kroz suradnju sa svojom lokalnom zajednicom realiziraju svoje planove", zaključila je Roumet, ujedno i ambasadorica kampanje.

Ključne riječi: energija, zaštita okoliša, ZEZ
<
Vezane vijesti