unnamed_21.jpgGanz nove Perforacije, jedini hrvatski festival autorske produkcije koji okuplja nezavisne umjetnike suvremenog kazališta, plesa i performansa ove godine održava se jedanaesti put od 7. lipnja do 11. listopada u Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku, Splitu, Koprivnici, Zadru i Osijeku u organizaciji Domina i u suradnji s brojnim umjetnicima i organizacijama nezavisne i institucionalne kulturne scene te građanima.

Ulazeći u novu dekadu festivalskog djelovanja, Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Domina, naglasio je da su "Perforacije ove godine Ganz nove Perforacije kao instinktivna reakcija na potpuni izostanak brige za nezavisnu kulturu što se manifestiralo neopravdanim i štetnim rušenjem Kulture promjene u SC-u, a time i Ganz novog festivala. Razočaravajuća nemoć kulturne politike koja je olako dopustila devastaciju jednog snažnog umjetničkog prostora, ovom je jednostavnom promjenom imena Perforacija postala nebitna. Umjesto da svjedočimo gašenju još jednog festivala i posljedičnom daljnjem sužavanju sve više izoliranih prostora djelovanja, suvremena nezavisna scena je udruživanjem svojih snaga dobila novu kreativnu energiju."

"Baveći se politikama kulturnih prostora i poboljšanjem uvjeta umjetničkog stvaranja, ovogodišnje festivalsko izdanje računa i na 'malu', ali konkretnu pomoć pojedinaca s kojima osmišljavamo drugačije modele svakodnevnih kulturnih politika", izjavila je Silvija Stipanov, umjetnička voditeljica festivala, dodavši kako festivalski program počinje već 7. lipnja s festivalom unutar festivala, drugačijim formatom kazališta koje dolazi u domove građana - Homesick festivalom koji će do 30. lipnja otvoriti čak 17 mikro-kazališta u zagrebačkim i dubrovačkim stanovima.

Festival ove godine podržava i predstavlja osam premijera i jednu pretpremijeru hrvatskih i međunarodnih kazališnih i plesnih umjetnika, Noć performansa u šest gradova, četiri reprizne izvedbe hrvatskih plesnih umjetnika, umjetničko-ekološku instalaciju, mini konferenciju, dvomjesečni mentorski laboratorij za mlade umjetnike, dvije radionice za izvedbene umjetnike i kustose, četiri rezidencije i prezentacije festivalskih međunarodnih koprodukcija i skrivenu premijeru dokumentarnog filma uključujući sveukupno 77 umjetnika iz najrazličitijih polja umjetničkog djelovanja iz Hrvatske, Danske, Sjeverne Irske, Španjolske, Austrije i Japana.

Ganz nove Perforacije otvaraju se 14. lipnja u Rijeci u prostoru Filodrammatice predstavljanjem međunarodne koprodukcije Conferencia de putas Brune Isakovića i Silvia Langa te novocirkuskom prezentacijom Dobrodošli u raj, ako ga možete istrpjeti balearsko-baskijske skupine Malicia!.

Zagrebački program festivala započinje 27. lipnja u ZPC-u hrvatskom premijerom Hope Hunt or Ascension into Lazarus nagrađivane britanske umjetnice Oone Doherty koju je Radio France Culture prozvao novom Pinom Bausch ili Williamom Forsythom.

Više informacija o programima nalazi se ovdje.