zagorka_zenstud.jpgCentar za ženske studije poziva na 13. Dane Marije Jurić Zagorke koji će se od 21. do 26. studenoga održati u Zagrebu.

U četvrtak, 21. studenoga bit će položen vijenac na Zagorkinu grobu na Mirogoju, a od 11 do 16 sati Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je popularna spisateljica i prva hrvatska novinarka živjela 19 godina te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz njezina života.

U petak i subotu, 22. i 23. studenoga u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu održat će se književno – znanstveni skup na temu "Emocija, manipulacija, legitimacija“. Godišnje teme znanstvenih skupova u sklopu Dana ustrajno, borbeno i angažirano artikuliramo prateći aktualna društvena zbivanja u želji da ih kritički razmotrimo. Ove smo godine skup posvetile kritičkom promišljanju emocija, (de)legitimacije i manipulacije potonjih iz rodne i feminističke perspektive, poručuju iz Centra za ženske studije.

Ovogodišnji Dani zatvaraju se u utorak, 26. studenoga dodjelom Nagrade za studentski rad na temu ženske i rodne problematike koji Centar dodjeljuje jedanaestu godinu zaredom.

Svi događaji održavaju se u Zagorkinom Memorijalnom stanu, Dolac 8.

Uz njih, posjetitelji će se moći uključiti i u dvije tematske šetnje Zagrebom. U petak, 22. studenoga moći će doživjeti nastanak Zagorkinog najpoznatijeg romana "Grička vještica“ kroz šetnju "Iz Zagorkinog pera“.

U nedjelju, 24. studenoga sa Trga bana Jelačića moći će krenuti u šetnju "Zagorkinim tragom kroz Zagreb“ koja će završiti u Memorijalnom stanu.