jane_w.jpg2. Jane’s Walk seminar u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka i aktivista Mapiranja Trešnjevke održat će se u prostoru Centra za kulturu Trešnjevka (Zagreb, Park Stara Trešnjevka 1) od 18. do 20. listopada pod naslovom "Zaigraj se sad, otkrij grad!"

Iako Zagreb možda nije najbolji primjer suvremenog urbanog centra, i što se tiče organizacije života u njemu, i što se tiče odnosa gradskih vlasti prema građanima, mora se priznati da se život u njemu ipak promijenio nabolje u odnosu na stanje prije nekoliko desetljeća, a isto tako da i građani malo pomalo sve aktivnije učestvuju u razvoju grada svojim prijedlozima, incijativama i protestima. A ideje koje su pobudile preokret u promišljanju života u gradovima, koje su potaknule kreiranje grada "po mjeri čovjeka" umjesto po "po mjeri automobila", osnivanje i širenje pješačkih zona i mreža biciklističkih staza, uređenje javnih prostora pogodnih za druženje i rekreaciju, svoje začetke imaju u radovima kanadske urbanistice Jane Jacobs (1916.-2006.) koja je prva, u 60-im godinama proteklog stoljeća, pružila otpor tada prevladavajućem američkom modelu gradova širokih autoputeva, ali i odumirućeg javnog prometa, visokih poslovnih tornjeva, ali i poslovnih četvrti koje su sablasno puste nakon isteka radnog vremena, velikih stambenih četvrti, ali bez javnih prostora pogodnih za boravak i susrete građana ...

Jane Jacobs je nakon početnih uspjeha postignutih početkom 60-ih u New Yorku povodom pružanja otpora rušenju nekih dijelova tradicionalnih četvrti Soho i Little Italy radi izgradnje novoga autoputa nadalje nastavila sa širenjem svojih ideja koje su s vremenom zahvaćale sve šire slojeve urbanista i arhitekata tako da ju i danas vodeći suvremeni svjetski urbanist Jan Gehl naziva svojim uzorom. Jane Jacobs je smatrala da je iznimno važno da građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive te ih je poticala da se bolje upoznaju s okolinom u kojoj stanuju i rade. Kroz proces upoznavanja svoje okoline i osvješćivanja vlastitih životnih potreba u njoj, građani mogu kvalitetnije izražavati svoje želje i potrebe te time postaju aktivni sudionici u preobrazbi i oblikovanju grada prema mjeri njegovih stanovnika.

Nakon njene smrti, 2006. godine, u kanadskom gradu Toronto u kojem je živjela od 1968. osnovan je globalni projekt Jane's Walk s ciljem provođenja u stvarnost njezinih ideja. Između ostaloga, ona je promovirala ideju gradskih šetnji na kojima se građani okupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u zanimljivostima svojih gradova, ali i zajedničkoga aktivnog sudjelovanja u životu i razvoju po mjeri čovjeka. Aktivnosti ovog projekta trenutno obuhvaćaju 372 grada u 58 zemalja na 6 kontinenata.

Zagreb se toj mreži gradova priključio 2015. godine kroz aktivnosti projekta Mapiranje Trešnjevke u okviru Centra za kulturu Trešnjevka koji je lokalni organizator i koordinator projekta za Grad Zagreb. U dosadašnjih 5 godina učešća u projektu u Zagrebu je održano 48 šetnji na kojima je učestvovalo preko 1500 šetača, od običnih građana zainteresiranih za bolje upoznavanje svojih kvartova i međusobno druženje pa do stručnjaka sa interesima u svojim područjima djelatnosti (urbanisti, arhitekti, sociolozi ...).

S ciljem povezivanja i ostvarivanja suradnje s kolegama koji se bave sličnom problematikom u Zagrebu, ali i drugim hrvatskim i europskim gradovima, 2018. je godine održan prvi Jane's Walk seminar pod naslovom "Jane's Walk: Grad iz hodajuće perspektive, primjeri dobre prakse" na kojem je sudjelovalo 30 sudionika iz 12 zemalja uz predavače iz Austrije, Slovenije i Hrvatske. Više informacija o učesnicima i sadržaju prošlogodišnjeg seminara se može naći ovdje.

Za nastavak bavljenjem problematike života u gradu i razmjene iskustava s drugim organizatorima Jane's Walk događanja i sličnih akcija odabrana je tema načina na koje zabava, kreativnost, umjetničke intervencije i igra u najširem smislu riječi mogu povoljno utjecati na kvalitetu gradskog života i povezati ljude.

 2. Jane’s Walk seminaru organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka i aktivista "Mapiranja Trešnjevke" održat će se u prostoru Centra za kulturu Trešnjevka (Zagreb, Park Stara Trešnjevka 1) od 18. do 20.10.2019. pod naslovom "Zaigraj se sad, otkrij grad!”

Sudjelovanje je besplatno i moguće je svim zainteresiranim građanima uz prethodnu najavu, a više informacija o ciljevima seminara i kompletan program može se naći na njihovoj web stranici gdje se nalazi i prijavnica na seminar.

Kao uvod u programsku temu ponuđeni su citati poznate knjige Johana Huizinga "Homo ludens" koja ukazuje kako je igra važan i neizostavan dio ljudskog života:

"Onaj tko u vječnim obratima pojma igre i zbilje osjeća kako mu se magli dah, taj će uporište, koje mu je potonulo u logici, ponovo pronaći u etici. Igra po sebi nalazi se onkraj područja moralnih zasada. Sama po sebi ona nije ni loša ni dobra. A kad je pred čovjekom odluka o tome je li čin na koji ga nagoni volja propisan kao ozbiljnost ili dopušten kao igra, kamen kušnje pruža mu tek njegova moralna svijest." (Johan Huizinga, "Homo ludens")

"Na mjestu starih riječi 'Sve je taština' probija se drugi zaključak, s možda nešto pozitivnijim prizvukom, zaključak 'Sve je igra'. To zvuči kao jeftin metaforički izričaj, puka nemoć duha, pa ipak je to mudrost do koje je došao Platon kada je čovjeka nazvao igračkom bogova." (Johan Huizinga, "Homo ludens")

Elementi igre mogu biti snažan podstrek za aktiviranje građana, a time i poboljšanje kvalitete života kroz poticanje interesa, druženja, veselja, otkrivanja, a ideja seminara je doznati kroz razgovor i razmjenu iskustava na koje je sve načine moguće potaknuti građane na igru, uključiti ih, koristeći široki spektar sredstava primjenjivih u javnom prostoru (iznenađenje, smijeh, znatiželja, sudjelovanje u umjetničkim, pejzažnim i drugim intervencijama...).

O svojim iskustvima prilikom organizacije Jane's Walk događanja kao i drugim aktivnostima vezanima uz glavnu temu seminara, igru, govorit će sljedeći predavači:

Andreas Lindinger, Beč; samostalni konzultant urbanog menadžmentaorganizator Jane's Walk događanja u Beču.

János Klaniczay, Budimpešta; Mađarski centar za suvremenu arhitekturu, organizator Jane's Walk događanja u Budimpešti.

Tímea Szőke, Budimpešta; Mađarski centar za suvremenu arhitekturu, koordinatorica projekata.

Višnja Kukoč, Split; arhitektica, docentica na Katedri za urbanizam na Fakultetu građevinarstva arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, organizatorica Jane's Walk događanja u Splitu.

Lara Bolković, Pula; samostalni pejzažni arhitekt, organizatorica Jane's Walk događanja u Puli.

Klara Šimunović, Zagreb; nezavisna menadžerica u kulturi, po struci copywriter, posljednih nekoliko godina bavi se samoiniciranim kulturnim projektima i umjetničkim praksama koje za cilj imaju povezivanje i umrežavanje umjetnika na nezavisnoj kulturnoj sceni. Autorica je jedne samostalne i nekoliko grupnih izložbi.

Danijel Kovač, Zagreb; kipar, radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nositelj kolegija "Umjetnost u javnom prostoru" i sudionik projekta "Grad na drugi pogled".

Vanja Radovanović, Zagreb; koautor i suvoditelj projekta "Mapiranje Trešnjevke", jedan od koordinatora i voditelja Jane's Walk događanja u Zagrebu.

U programu će svoj doprinos vođenim šetnjama dati i još dva poznata zagrebačka imena: 

Iva Silla, Zagreb; voditeljica obrta "Kazivačica" koja je svojim projektom "Secret Zagreb" od 2011. posvećena razvoju kreativnih projekata u kulturnom turizmu te se bavi temama interpretacije baštine.

Mario Miličić alias Mane Mei, Zagreb; čovjek prije svega, ulični umjetnik, grafiter, pjesnik. Grafitima se bavi 21 godinu i ulicu smatra najboljim medijem za izlaganje svojih radova.

Kao gosti koji će svoj doprinos dati kroz diskusije, u Zagreb dolaze i Michaela Crevatin, samostalna arhitektica i organizatorica Jane's Walk događanja u Trstu (Italija), Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije i incijatorica Jane's Walk događanja u Daruvaru te Sanda Kočevar, muzejska savjetnica Povijesnog odjela Gradskog muzeja u Karlovcu i viša predavačica na Veleučilištu u Karlovcu na kolegiju "Turističko vrednovanje kulturne baštine" u sklopu kojega se provodi društveno korisno učenje – prepoznavanje potreba zajednice u turističkom vrednovanju i putem šetnji za različite grupe korisnika, inicijatorica Jane's Walk događanja u Karlovcu.