Foto: platforma za reproduktivna pravaFoto: platforma za reproduktivna pravaO iskustvima pobačaja ne govori se javno, a posramljivanje i etiketiranje žena od strane društva rezultira ušutkavanjem žena. Stoga, uoči takozvanog Hoda za život, koji takvo ušutkavanje iz godine u godinu povećava, Platforma za reproduktivna prava održala je noćnu akciju ispisivanja iskustava žena u prostor grada Zagreba, kojom želi progovoriti o glavnim problemima s kojima se suočavaju žene koje žele pobaciti. Istovremeno, u Splitu je održana noćna akcija kojom se željelo podsjetiti na to da pod parolom zaštite života organizatori Hoda za život traže zabranu prava i slobode žena na slobodno odlučivanje o rađanju.

"Službenica na prijemu me prijezirno gledala, govorila mi je da je svaki život jednako vrijedan i nagovarala da se predomislim, samo je jedno od brojnih iskustava posramljivanja i pokušaja odgovaranja od pobačaja. Stalno sam imala osjećaj da radim nešto ilegalno jer su mi na svakom koraku bile uskraćivane relevantne informacije o postupku", uobičajena je priča u Hrvatskoj, poručuju iz Platforme za reproduktivna prava.

platforma_1.jpg

Ističu kako je cilj tzv. Hoda navodno zaštita života - ali pokazuju nezainteresiranost za živote žena, pokušavaju ih utišati i izbrisati. U simboličnoj noćnoj akciji Platforme, priče i iskustva žena postaju ekstenzija svih utišanih glasova anonimnih žena. Nevidljiva iskustva upisana su u tkivo grada -  mi živimo među vama, kao i naša iskustva. Ta iskustva, projicirana u javni prostor grada tako postaju glas naroda, a priče žena postaju - i naše i vaše priče.

Akcijom poručuju - nećete skrojiti novi Zakon o pobačaju! Nećete nas zastrašiti i ušutkati! Zbog priziva savjesti, visokih i neujednačenih cijena te društvene stigme koja tjera žene da se osjećaju "kao kriminalke", pobačaj je već sada nedostupan. Stoga zahtijevaju ne samo očuvanje trenutnog Zakona o pobačaju, nego inzistiramo da se u novi Zakon uvrsti pobačaj kao besplatan medicinski zahvat, ukidanje priziva savjesti i produljenje roka za izvršenje pobačaja na zahtjev do 12. tjedna.

dsc_0013.jpg

U Splitu su transparentima građani i građanke poručili ljudima koji će danas biti u maršu da hodaju protiv života i protiv slobode. "Organizatori današnjeg događaja ni na koji način ne doprinose ni životu, ni obitelji, ni Hrvatskoj, već upravo suprotno -  ugrožavaju život, zagovarajući ilegalan pobačaj u nesigurnim medicinskim uvjetima; ograničavaju obitelj na imaginarnu sliku mame tate i njihove brojne djece i ne priznaju pravo drugima i drugačijima na njihovu vlastitu obitelj; te nanose štetu Hrvatskoj jer djeluju protiv važećeg Ustava i zakona RH".

split_akcija_zene.jpg

Mjesto okupljanja hodača, Zvončac osvanuo je tako prikriven krvavim vješalicama i gazama kao simbolima ilegalnog pobačaja od kojeg i danas umiru brojne žene dok je ruta kojom marširaju sudionici današnjeg hoda zasuta je letcima i porukama za slobodu žena, kao i fotografijama sluškinja u Splitu za slobodno odlučivanje o svom tijelu.

Poruka Splita i Zagreba je jednaka – za siguran, dostupan i besplatan pobačaj!

Ključne riječi: pobačaj, žene, hod za život
<
Vezane vijesti