Foto: EN FACEFoto: EN FACESvečana dodjela nagrade EN FACE ::: ANFAS, koju je ustanovio Inicijativni odbor građana i građanki Dalmacije s ciljem afirmiranja i promoviranja djelovanja onih pojedinaca koji su nas zadužili i inspirirali na otpor društveno retrogradnim pojavama i konceptima, održana je jučer u splitskom hotelu Bellevue, a pripala je Alemu Ćurinu u kategoriji Izvorna inspiracija i Antifa Šibenik u kategoriji Novo nadahnuće.

Kako je rečeno pri predstavljanju nagrade koja se dodjeljuje u čast Palmine Piplović, naše civilizacijsko, antifašističko i humanističko naslijeđe ciljanim se iskrivljavanjem osnovnih pojmova izmiče na kulturnu i političku marginu, a čak i razotkrivanje i rasvjetljavanje sasvim očitih udaraca na temelje tog nasljeđa traži sve veću dozu građanske hrabrosti i odlučnosti. Upravo prepoznavanje društveno retrogradnih pojava i koncepata te njima odlučno i pravodobno suprotstavljanje – bilo izravnim oponiranjem, bilo afirmacijom takvih praksi i teorija koje uvažavaju, njeguju i promiču socijalnu, ekonomsku i svaku drugu osjetljivost te vode brigu o pravednosti kao dobrobiti i skladnom razvoju sviju i čitave zajednice – djelovanje je koje se nagradom EN FACE ::: ANFAS želi poticati i unaprjeđivati.

"Nazivom nagrade ističemo dimenziju suočavanja sa situacijama koje ne možemo izbjeći okretanjem lica u stranu. Što su društvene okolnosti Naše civilizacijsko, antifašističko i humanističko naslijeđe ciljanim se iskrivljavanjem osnovnih pojmova izmiče na kulturnu i političku marginu, a čak i razotkrivanje i rasvjetljavanje sasvim očitih udaraca na temelje tog nasljeđa traži sve veću dozu građanske hrabrosti i odlučnostinapetije i zaoštrenije – a svjedočimo jačanju historijskog revizionizma već gotovo trideset godina - to su veći unutrašnji i vanjski pritisci za našim izjašnjavanjem i opredjeljivanjem. Takve pritiske pojačavaju upravo ekstremna neokonzervativna strujanja, oponiranje kojima se, nažalost, ponekad plaća i ratnim razaranjima i mnogobrojnim ljudskim žrtvama. Na individualnoj razini, snaga volje i karaktera te sposobnost suprotstavljanja zatiranjima slobode i ravnopravnosti, zacijelo su one vrline koje poštujemo, pamtimo i slijedimo kao primjer", istaknuli su inicijatori nagrade tada.

Objavu Antifa Šibenik povodom nagrade prenosimo u cijelosti.

"Nakon što smo vidjeli s kim smo sve bili nominirani moramo reći da nam je izuzetno velika čast što smo uopće u ovakvom društvu. Naša antifašistička borba je nagrađena titulom Novo nadahnuće i trebat će nam vremena da prihvatimo svu težinu i vrijednost ove titule.

Znamo da smo organizatorima zakomplicirali život jer su se odlučili nagraditi konspirativnu grupu, pa im se ovim putem još jednom zahvaljujemo na razumijevanju. Kao što znate Antifa grupe diljem svijeta kao svoje najjače oružje koriste konspirativnost, neformalnu organizaciju i široku Kad govorimo o antifašističkoj akciji i borbi, govorimo o svakom potezu koji nije slijeganje ramena, zatvaranje očiju i zavaravanje da će to proći samo od sebemrežu simpatizera kako bi jasno i glasno direktnim akcijama reagirali na fašističke pojave koje nažalost bujaju diljem svijeta. Sretni smo što dolazimo iz grada heroja Šibenika koji nije zaboravio svoju slavnu antifašističku prošlost i koji je naše akcije zdušno prihvatio kao svoje i stao iza imena Antifa Šibenik.

Tako da ovu nagradu prihvaćamo kao nagradu gradu Šibeniku. Također bi iskoristili ovu priliku da potaknemo i druge diljem Dalmacije na organiziranje grupa kako bi se priključili antifašističkom frontu Dalmacije u kojem su već drugovi iz Zadra, Knina, Splita, Korčule, Ploča i Dubrovnika. Vjerujem da bi najveća nagrada svima nama bila da skinemo stigmu desničarske utvrde i crne Dalmacije.

Dovoljno je da svako od nas reagira na svaku fašističku pojavu i veličanje fašističkih zločinaca, sustava i simbola i to odmah kad je primijete, te je sasijeku je u korijenu. Kad govorimo o antifašističkoj akciji i borbi, govorimo o svakom potezu koji nije slijeganje ramena, zatvaranje očiju i zavaravanje da će to proći samo od sebe. Pozivamo sve diljem naše Dalmacije da odete do najbližeg spomenika NOB-a, ili mjesta gdje je stajao prije nego je miniran 90-tih, da pripiturate ustaški, nacistički, rasistički grafit u vašoj ulici već danas, da vašoj dici ispričate priču o didi i babi koji su nepismeni i gladni ustali protiv fašističkog okupatora i omogućili društvo u kojem su njihova dica imala pravo za besplatno školstvo i zdravstvo, krov nad glavom, progres i prosperitet. Neka nam njihov primjer bude svijetli uzor za bolje sutra".

Ključne riječi: Dalmacija, antifašizam, antifa šibenik
<
Vezane vijesti