Zaposlenici Večernjeg lista koji su već dvadesetak dana u štrajku upozoravaju na svoju situaciju i način na koji vodeći mediji ignoriraju njihovu borbu za ostvarenje radničkih prava

Zaposlenici Večernjeg lista koji su već dvadesetak dana u štrajku upozoravaju na svoju situaciju i način na koji vodeći mediji ignoriraju njihovu borbu za ostvarenje radničkih prava. U svom priopćenju navode kako imaju podrške Svjetske i Europske federacije novinara, austrijskog i Styrijina sindikata, svih naših najvećih sindikata, pojedinih saborskih zastupnika, predstavnika vodećih parlamentarnih stranaka te predsjednika Ive Josipovića i  premijerke Jadranke Kosor.

Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje:

vecernji.jpg

Iako u štrajku sudjeluju deseci najiskusnijih i mnogi od najboljih novinara i urednika, uključujući gotovo sve novinare unutarnje politike, on je poseban i po tome što Večernji list sve vrijeme izlazi. To je moguće jer većina onih koji sada proizvode Večernjak nemaju pravo na štrajk iako rade kao da su u radnom odnosu i jer institucije pravne države ne rade svoj posao. Vodeće medije ne zanima što se tu radi o dvostrukim standardima poslodavca, jednima za radnike u njegovoj matičnoj zemlji, a drugima za radnike u Hrvatskoj.

Ne pitaju se zašto su štrajkaši dobili podršku Svjetske i Europske federacije novinara, austrijskog i Styrijina sindikata, svih naših najvećih sindikata, pojedinih saborskih zastupnika i predstavnika vodećih parlamentarnih stranaka... Načelnu podršku u smislu zalaganja za funkcioniranje pravne države štrajkaši su dobili i od predsjednika
države Ive Josipovića kao i od predsjednice Vlade Jadranke Kosor. Unatoč
tomu kršenje ustavnog prava na štrajk u Večernjem listu se nastavlja, a s iznimkom Novog lista, Glasa Istre, Hine i nekolicine portala to ne zanima niti jedan od vodećih medija u Hrvatskoj. Zašto se o tomu šuti ako su argumenti na strani medijskih moćnika!? To nam govori o slobodi medija u Hrvatskoj i stanju pravne države.

Zbog svega ovoga apeliramo na intelektualnu savjest i moralni integritet svakog pojedinca da se u javnoj komunikaciji s Večernjim listom opredijeli spram ovih činjenica.

Večernjakovci u štrajku

Ključne riječi: prava radnika, Večernji list
<
Vezane vijesti