Izvor: BUNDIzvor: BUNDPovodom početka Međunarodne godine tla, kako je UN nazvao 2015. godinu, njemačka članica mreže Friends of the Earth BUND izdala je Atlas tla, izvještaj koji poziva na radikalno preispitivanje količine zemlje koji koristimo za svoje potrebe.

Povodom početka Međunarodne godine tla, kako je UN nazvao 2015. godinu, njemačka članica mreže Friends of the Earth BUND izdala je Atlas tla, izvještaj koji poziva na radikalno preispitivanje količine zemlje koji koristimo za svoje potrebe. EU je, naime, najveći svjetski "uvoznik zemljišta". Čak 60 posto zemlje koja se koristi za zadovoljavanje potreba potražnje u EU, nalazi se izvan granica Unije, pokazuje izvještaj koji je BUND objavio u suradnji sa Zakladom Heinrich Böll, Institutom za napredne studije održivosti iz Potsdama i Le Monde Diplomatiqueom.

"Većina zemlje koju koristimo izvan naših granica koristi se za intenzivnu mesnu industriju, za koju uvozimo ogromne količine hrane iz zemalja Globalnog Juga. Rezultat toga je da mali i srednji poljoprivrednici sve više gube svoju zemlju te time i osnovu za preživljavanje i sigurnost hrane", komentirala je Barbara Unmüßig, predsjednica Zaklade Heinrich Böll.

soilatlas2015_grafiken_08_0_0.jpg

Poljoprivredna politika EU dosad je uglavnom promicala rast velikih poljoprivrednih proizvođača i koncentraciju vlasništva nad zemljom u rukama nekolicine, posebno u Istočnoj Europi, uključujući i Istočnu Njemačku. U posljednjih deset godina cijena zemlje se u Njemačkoj udvostročila, a u Rumunjskoj je narasla čak 1,800 posto, što daljnje pridonosi koncentraciji vlasništva.

"Svaki građanin EU godišnje koristi 1,3 hektara zemljišta, što je jednako kao dva nogometna igrališta i šest puta više nego što koristi stanovnik Bangladeša. Uzimajući u obzir situaciju s hranom u mnogim zemljama, jasno je da je ovakva potrošnja nepravedna i neodrživa. Europske građane pozivamo da usvoje održivije potrošačke navike, ali posebno naglašavamo da političari moraju djelovati: EU i Njemačka moraju preispitati svoje poljoprivredne politike i zaustaviti indsutrijski uzgoj životinja", naglaila je Unmüßig.

Atlas tla možete pronaći ovdje: www.boell.de/en/soilatlas

Ključne riječi: poljoprivreda, tlo
<
Vezane vijesti