Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscAzerbajdžan je jučer proglasio "jednostrani", ali uvjetan prekid vatre u Nagorno-Karabahu, gdje su u petak i u subotu izbili najkrvaviji sukobi nakon rata 1994. godine. Iz azerbejdžanskog Ministarstva obrane istaknuli su kako ovaj korak predstavlja odgovor na međunarodne apele da se prekine sa sukobom. Prekid vatre je "stupica", upozorava pak glasnogovornik armenskog ministarstva obrane Artsrun Hovhanisjan.

Baku tvrdi da su njihove trupe bile izložene artiljerijskoj vatri i s armenskog teritorija i s područja Nagorno-Karabah, koje se nalazi u Azerbejdžanu, ali je pod kontrolom etničkih Armenaca od završetka rata 1994. godine.Rusija i zapadne zemlje pozvale su u subotu dvije zemlje na smirivanje

Vlasti separatističkog Nagorno-Karabaha koje Armenija podupire, objavile su da su "spremne razgovarati o prijedlogu primirja" uz uvjet da se vrate na položaje i teritorije koje su izgubile u sukobima u petak i u subotu.

Iz Azerbajdžana pak poručuju da žele "ojačati" svoje strateške položaje za koje drže da su ih "oslobodili" u posljednjih nekoliko dana. Armenska vojska optužila je azerbejdžanske snage da su pokrenule veliku vojnu ofanzivu 2. travnja, koristeći tenkove, tešku artiljeriju i helikoptere.

Sporadična topnička paljba i dalje se čula u nedjelju malo nakon podneva u Terteru, gradiću u dijelu Nagorno-Karabaha pod nadzorom Bakua, deset kilometara od bojišnice, izvijestio je AFP.

Osamnaestorica armenskih i dvanaestorica azerbajdžanskih vojnika poginula su u petak i u subotu. Najmanje 35 armenskih vojnika je ranjeno. Azerbajdžansko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je u topničkoj vatri poginulo dvoje civila, a desetero je ranjeno.

Rusija i zapadne zemlje pozvale su u subotu dvije zemlje na smirivanje. Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je "trenutačni prekid neprijateljstva", a američki državni tajnik John Kerry istaknuo potrebu za povratkom za pregovarački stol.

Turski predsjednik Erdogan rekao je pak kako će njegova zemlja “podržavati Azerbejdžan do kraja”, što ne iznenađuje - zbog negiranja genocida nad Armencima, Ankara još uvijek nema diplomatske veze s Armenijom.

 

aem_copy30622.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: Armenija, Azerbajdžan
<
Vezane vijesti