Grad Zagreb dužan je više od sedam milijardi kuna, kriza nije zaobišla glavni grad kao što se sručila na Hrvatsku, ali gradonačelnik Milan Bandić najavljuje dovršetak gradnje maksimirskog stadiona – i to do kraja 2015.

Milan Bandić najavio je da će maksimirski stadion do kraja 2015. godine dobiti novi krov. To znači da se odustalo od projekta novog stadiona Plavi vulkan na Kajzerici, te da će Mamići i HNS dobiti 'novo igralište' - nacionalni stadion u Maksimiru i kamp reprezentacije, koji bi trebao biti izgrađen u neposrednoj blizini, na Sveticama.

"Vječno pitanje maksimirskog stadiona je vrući krumpir koji smo naslijedili 2000. godine, ali rješenje je blizu. Dinamov stadion ćemo napraviti do kraja 2015. Krov će se financirati putem međunarodnog natječaja koji ćemo raspisati. Južna i istočna tribina također će na natječaj, a rebalansom proračuna u 2014. godini osigurat će se sredstva za sjevernu i zapadnu tribinu, tako da kokoš počne nositi jaja. Grad će sve učiniti za obnavljanje stadiona, te da bude nacionalni stadion. Tamo je dosad uloženo 800 milijuna kuna. Skupštini sam predložio referendum, ali to je odbijeno. Sad nam to više ne treba, zreli su uvjeti i vrijeme", izjavio je Mamić, a prenose na službenoj stranici Dinama.

Plan Milana Bandića, koliko se može doznati, u stadion uložiti otprilike 200 milijuna kuna! Većina će se sredstava osigurati iz gradskog proračuna, odnosno džepa svih poreznih obveznika. Prema procjenama, oko 60 milijuna kuna planira se uložiti u natkrivanje sjeverne i zapadne tribine, istočna tribina potpuno će se rekonstruirati, a za južnu tribinu nisu potrebna značajnija ulaganja.

Porezne obveznike, a Zagrepčani plaćaju rekordni prirez u Hrvatskoj, ni ovoga puta kao ni mnogo puta do sada, ništa se nije pitalo, Postavlja se i pitanje za koga se stadion gradi jer su Zagrepčani Mamićevom projektu ove godine okrenuli leđa, sudeći prema broju gledatelja na utakmicama. K tomu, gradonačelnik Bandić je svojedobno izjavio da mu građani mogu pljunuti u lice, ne bude li stadion gotov, sad već davne, 2006. godine. Isto tako se postavlja pitanje, čak i da je veći dio novca iz strukturnih fondova EU, a nije jer je iz proračuna, odakle je ovako zaduženom gradu, prepunom nezaposlenih i socijalno ugroženih, odjednom stadion najvitalnije pitanje.

Milan Bandić je, kao i mnogo puta do sada, rekao kako ''on napravi ono što kaže'', ali je eto, malo izmijenio rok u kojem misli dovršiti je

"Znate li kako se zvala stvar na koju se tada fakturirala obnova? Traktor. Znate li tko je to počeo? Znate tko je bio tada na vlasti? Kad već vučete mačka za rep... Rekao sam da ćemo napraviti u ovom mandatu, a ne 2015. i 2016. Znate zašto ćemo to napraviti? Jer je godina malo bolja", tvrdi gradonačelnik Bandić.

Sve to zvuči samo kao isprazna demagogija za zavaravanje građana, jer oni i tako malo znaju ali skupo plaćaju, pa mogu i opet isto. Samo se slučajevi mijenjaju. Maksimirski stadion možda i je ruglo, ali zasigurno nije prioritet Grada, a niti će Zagreb biti s njime metropola.

Zanimljivo je svakako, da je Dinamo udruga građana, doduše trenutačno pod inspekcijskim nadzorom, kojoj Grad svoje vlasništvo ustupa na korištenje zaista blagonaklono. Kad bi to neka druga udruga prema istim uvjetima htjela činiti, pitanje je bi li joj to bilo omogućeno. S druge strane, oni koji osnuju udrugu građana mogli bi isto tako zatražiti takvu mogućnost, koristiti a ne izdržavati i obnavljati objekat. To je liberalni kapitalizam ili nešto drugo? Gradonačelnik Milan Bandić jako se često u donošenju odluka poziva na struku, no iako stadion u Maksimiru treba jednom dovršiti, teško da bi se itko iz redova struke složio s ovime što je "servirao" zagrebački gradonačelnik na kraju (pre)teške 2013.