ebanka_zef.jpgU prostorijama Hrvatske obrtničke komore (Ilica 49, Zagreb) u utorak, 5. lipnja, u 11:00 sati održat će se panel diskusija Bankarski sustav u službi razvoja - analiza stanja i novi modeli, u organizaciji Zadruge za etično financiranje (ZEF).

Zadruga za etično financiranje i Hrvatska obrtnička komora okupili su ekonomske stručnjake i istaknute hrvatske poduzetnike na raspravi o ulozi bankarskog sustava u pokretanju gospodarstva i ekonomskog razvoja. Sudionici će analizirati način na koji bankarski sustav, a osobito etične banke, sudjeluju u oblikovanju gospodarskog razvoja. Diskutirat će se o trendovima u hrvatskom bankarskom sektoru te će ih se usporediti s onima u Europi i svijetu. Tema je i budućnost bankarstva s obzirom na globalni trend digitalizacije i jačanja konkurencije iz sektora financijskih tehnologija (fintech), najbrže rastućeg sektora financijskih usluga.

Na panelu će se između ostaloga biti riječi o modelima bankarstva u razvijenim zemljama i Hrvatskoj, kao i našim očekivanjima od ovog sektora. Više o tome čuti ćemo od panelista:

Dr. sc. Mihaela Grubišić Šeba, financijska analitičarka, neovisna konzultantica i direktorica tvrtke BizVision za savjetovanje u poslovanju govorit će o modelima bankarstva u razvijenim zemljama i Hrvatskoj:

"Etičke banke oduvijek djeluju kao društveno odgovorne financijske institucije, nešto poput kreditnih unija. U tom kontekstu može se razgovarati o tome radi li se o ulaganju koje je u skladu sa zaštitom okoliša; ulaže li se u projekte koji nisu financijski lukrativni ali su društveno korisni i slično. Može li se višak štednje plasirati u razvojne projekte? Koja su uopće naša očekivanja od bankarskog sektora?"

Igor Škrgatić, dopredsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika u HUP-u, predsjednik Gospodarsko socijalnog vijeća Grada Zagreba i vlasnik Be-On savjetovanja govorit će o tome kako smo:

"Svjedoci promjena koje će dovesti do pojave nove paradigme u bankarstvu. Stupanjem na snagu GDPR regulative HROK izvješća za fizičke osobe privremeno su suspendirana, no govorimo li o dobroj ili lošoj vijesti i kakve su njezine implikacije na tržište kredita? Koja su ograničenja financiranja "mladih" poslovnih projekata i zašto mjere Vlade za smanjenje preaduženosti građana ne daju konkretne rezultate i koje su posljedice toga po šire društvene odnose?"

Prof. dr. Boris Podobnik, Prodekan za znanost ZŠEM-a, znanstveni suradnik Sveučilišta u Bostonu, profesor fizike na Sveučilištu u Rijeci, profesor ekonomije na Shanghai Business School ECUST University i gost predavač na Boston University

Antonio Šeparović, CEO fintech poduzeća Oradian

Diskusiju će moderirati Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje.