"Još nisam vidio ulagače koji su povećali broj radnih mjesta. U ovoj državi kao da je postao grijeh biti u vlasništvu države", rekao je sindikalni povjerenik Željko Klaus na tribini Kapitalizam kao kriza održanoj jučer u prepunoj dvorani III zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Tribina Kapitalizam kao kriza održana sinoć na zagrebačkom Filozofskom fakultetu bila je jedna od onih burnih, iznimno posjećenih događaja čije se održavanje poklopilo s novim najavama privatizacije tvrtki od posebnog državnog interesa i u većinskom vlasništvu države. Sudeći po opreznim najavama iz Vlade, na redu je privatizacija kutinske Petrokemije, posljednje velike industrijske investicije u Jugoslaviji. Ta se tvrtka 1998. uspješno oduprla pokušaju "kuponske privatizacije" osnivanjem radničkog Stožera za obranu koji je 72 dana držao tvrtku pod radničkim nadzorom uz svesrdnu podršku cijelog grada. A usprkos svoj sili represije tadašnjeg režima Franje Tuđmana koji je na radnike slao interventnu policiju. Rezultat radničke borbe današnji je poseban sporazum po kojem Petrokemija trajno ostaje u većinskom vlasništvu države, a ona je danas jedna od najuspješnijih firmi u Hrvatskoj. Cijelo vrijeme pozitivno posluje, čini 90 posto prometa Luke Šibenik i zapošljava skoro tri tisuće dobro organiziranih radnika na poslovima od velikog sigurnosnog i zdravstvenog rizika.

"Interes kapitala i interes radnika nikad neće biti isti", naglasio je glavni sindikalni povjerenik Petrokemije Željko Klaus podsjećajući na primjere INE, HT ili Plive čija je privatizacija označila sve veću dobit za nove vlasnike, a sve manje radnih mjesta. "Još nisam vidio ulagače koji su povećali broj radnih mjesta. U ovoj državi kao da je postao grijeh biti u vlasništvu države", rekao je Klaus.

Suodnos države i kapitala, kao i mijenjanje čitavog karaktera kapitalizma objasnio je slovenski teoretičar Rastko Močnik. Prema njemu, uzrok današnjeg stanja nalazi se u sistemu kapitalizma koji je u silaznoj fazi, a čija je glavna odlika niska produktivnost kapitala, odnosno niski profit što u našim vječnim tranzicijskim uvjetima podrazumijeva napad na državu i snižavanje radničkih nadnica. Eksploatacija radne snage jednostavno više nije dovoljna jer ne donosi dovoljno profita što dovodi do širih društvenih posljedica poput sistemskog uništavanja školstva, zdravstva i mirovinskog sustava, istaknuo je Močnik.

Kobne posljedice privatizacije ilustrirao je na primjeru dviju velikih, nekad vrlo uspješnih slovenskih farmaceutskih firmi, Leka i Krke. Lek je, za razliku od Krke, privatiziran i prodan globalnom igraču, Novartisu. Ispostavilo se, međutim, da Novartis nije kupio Lekovu tvornicu za daljnu proizvodnju, već je kupio tada postojeće i konkurentno Lekovo tržište. A to je za posljedicu imalo da Lek više nema vlastitu proizvodnju, već samo služi za pakiranje Novartisovih proizvoda. Za razliku od Leka, Krka koja nije privatizirana, orijentirala se na proizvodnju i izvoz na rusko tržište, a trenutno je u ekspanziji i bori se za indijsko i kinesko tržište.

Mislav Žitko iz Akademske solidarnosti zajednički nazivnik svim ovim procesima vidi u fiskalnoj krizi države koja je posljedica globalne krize kapitalističkog sustava.

Posljedice smanjenih privrednih aktivnosti i pogoršanih uvjeta kreditiranja su povećanje porezne presije koja ne mari za društvenu jednakost, smanjivanje rashoda države u obliku rezova davanja za socijalne programe, te prodaja državne imovine kako bi se smanjio deficit. Sve to ima političke posljedice po solventnost (platežnu sposobnost) države, a iza svega leži određeni tip ideologije, u obliku ekspertnog diskursa kojem smo preko medija stalno izloženi.

Upravo je o medijima i njihovoj ulozi u krizi pričao Igor Lasić, novinar Novosti koji mainstream medije vidi kao logističku podršku krupnom kapitalu. Posebno je izdvojio HRT, javnu televiziju čiji dominantni diskurs propagira da je država najgori vlasnik, i Jutarnji list, poznat po svojim sustavnim kampanjama protiv radnika i radničkih prava.

Jutarnji se u posljednje vrijeme fokusirao na problem privatizacije škerova i protivljenje da jedna od najvećih i najprofitabilnijih grana industrije pređe u privatne ruke zbog navodnog parazitizma i oslanjanja na državne jasle.  "Potrebna je sistemska demokratizacija medija. Medijima je kriza roba i na taj način služe kao PR služba krupnog kapitala", rekao je Lasić.

Nužna sistemska preobrazba se usprkos svim problemima još uvijek ne događa, a po mišljenju Mislava Žitka razlog je u tome što sve zemlje čekaju da se kriza razrješi u centru Europe. "Međutim, potrebno je uvidjeti međusobnu povezanost naizgled nepovezanih sektora i proširiti područja borbe", zaključio je Žitko.

Sociolog i aktivist Dražen Šimleša kapitalizam vidi kao žilavu životinjicu, sistem koji nas stalno prisiljava da imamo stožere za obranu što nas sprečava da uvidimo da bi energije trebalo ulagati u stožere za napad jer će ova kriza dugo trajati. Za to vrijeme nužno je stvaranje alternativa i alternativnih zajednica kao trajnog oblika otpora.

Jučerašnja tribina uvod je u prosvjed koji će se povodom Europskog dana akcije protiv kapitalizma održati u subotu, 31. ožujka 2012, u 13:00 sati, u parku Zrinjevac u Zagrebu.

* Video preuzet sa Skripta TV. Ostale snimke pogledajte ovdje.

Ključne riječi: kriza kapitalizma
< >
Vezane vijesti

Pošaljite komentar

Komentari

 • #1 amal 31.03.2012. 11:21
  evo opet bahatimir čačić na 101-inici govori radnicima da ne rade. i to ti političari koji ni ne dolaze u 80% slučajeva u onaj svoj kokošinjac i vlade štetočina na državnim jaslama koje su dopustile da kapitalisti pokradu i unište firme, koje su same odgovorne za neučinkovitost i upropaštavanje državnih firmi i potkradanje građana i javne imovine i koje su omogućile da građane i radnike muzu na sve strane i kapitalisti i banke, koje su dopustile da se ne plaćaju doprinosi i da se radnicima ne isplaćuju plaće, govore radnicima da ne rade. i kao državne tvornice ne pripadaju radnicima i građanima nego saborskim neradnicima i kapitalistima koji ih namjerno uništavaju i izrabljuju.
  a sindikati nemaju što govoriti i ne znaju što s državnim tvrtkama napraviti. valjda ni građani nemaju što tu reći, samo političke štetočine i neradnici koji uživaju u povlaštenim plaćama i mirovinama za štetočarenje na grbači građana protiv čijeg interesa konstantno rade.
  treba tu bahatu bandu potjerati što prije.
 • #2 UIPAK 01.04.2012. 13:52
  E, MOJ GOSPODINE ČAČIĆU ,ŠTA VAM BI PA TAKO DALEKO ZABRAZDIŠTE, TE IZJAVIŠTE : DA BI POPRAVILI EKONOMSKO STANJE KOD NAS MORAMO ISKOČITI IZ SOCIJALIZMA =.
  DAVNO SMO TO UČINILI ,JOŠ DEVEDESETIH GODINA KADA SMO USKOČILI U RASPADAJUĆI KRŠĆANSKO KRIŽARSKI IZUM, NJEGOVE EKSPLOATATORSKE DRUŠTVENE ODNOSE KOJI SU POČELI PUCATI PO SVIM ŠAVOVIMA.
  IZGLEDA DA VAM VIŠE NE POMAŽE NI TA VAŠA DODATNA IZOBRAZABA NEKOG AMERIČKOG IZUMA,POSLOVNA ŠKOLA, S KOJOM SE HVALI I NAŠ NEKADAŠNJI MINISTAR ZDRAVSTAV DARKO MILINOVIĆ.

  UH,MAJKO MOJA, JA SE PONADAO KAKO SMO SE DUHOVNO I UMNO OBOGATILI KADA SMO SE VRATILI NAŠOJ KRŠĆANSKOJ DEMOKRACIJI , IZ TOG KOMUNISTIČKOG KOLEKTIVIZAMA, PA NAM SVE IDE PO PLANU: PO ONOJ KRŠĆANSKOJ, RAZVRSTALI SMO SE NA ONE KOJI UPRAVLJAJU I ONE KOJI SUŠAJU, A SVE PATNJE KOJE IZ TOGA PROIZLAZE ,ZA ONE KOJI SLUŠAJU,IMA ONA ESHATOLOŠKA NADA, UŽIVAT ĆEMO NA ONOM SVIJETU.
  IPAK ,NEŠTO NIJE UREDU,GOSPODINE ČAČIĆU .MORALI BI SE KONZULTIRATI SA SVETOM MATEROM CRKVOM ILI AMERIČKIM AMBASADOROM ,OVDJE ,U ZAGREBU, DA NAŠ ISKORAK IZ SOCIJALIZMA, IZGLEDA NISMO NAPRAVILI DOVOLJNO VELIK PA NIJE URODIO PLODOM I TREBA MO NEKE DODATNE POUKE .
  A MOŽDA STE VI I BEZ TOGA SMISLILI IZLAZ KADA STE JAVNO OBZNANILI ,DA MORAMO PONOVNO ISKAKATI IZ TOG PROKLETOG SOCIJALIZAM, ALI SAD BEZ FIGE U DŽEPU. MORA SE UZET U OBZI KONSTATCIJA ,DA NIJE UZALUDNO POTROŠEN VAŠ INTELEKTUALNI TRUD ZAVRŠIVŠI POSLOVNU ŠKOLU BIZNISA KOJA DAJE PRVE REZULTATE . MAŠALA,ČESTITAM TAKVOJ INGENIOZNOSTI.
  ALI SE NEŠTO IZNENADA DOGODILO ,MOŽDA ZNATE A MOŽDA I NE ZNATE . ONAJ KAPITALIZAM, ČIJU ŠKOLU ZAVRŠIŠTE ,DOŽIVIO JE TOTALNU STRMOGLAVICU. INFORMACIJE STIŽU SA SVIH STRANA ,SA RAZNIH PORTALA, DA JE U NAŠOJ SUSJEDNOJ ,KATOLIČKOJ, KRŠĆANSKOJ, KAPITALISTIČKOJ ITALIJI, STANJE ,TIČUĆI SE PRIVREDNO POSLOVNE AKTIVNOSTI , JAKO NEIZVJESNO, 11 MILIJUNA NEZAPOSLENIH,DRŽAVA U VELIKOJ ZADUŽENOSTI.
  ŠPANIJA ,NAJKRŠĆANSKIJA I NAJKATOLIČKIJA I NAJKAPITALISTIČKIJA ,IMA CC-a 18 MILIJUNA NEZAPOSLENIH. PRIVREDNA I POSLOVNA AKTIVNOST NIKAKVA .
  PORTUGAL U ISTOJ SITUACIJI KAO OVE DVIJE PRETHODNE. A GRČKU SMO APSOLVIRALI,NJU SMO OTPISALI.NEK SE VRATI U PERIKLOVO DOBA.
  O BIVŠIM SOCIJALISTIČKIM DRŽAVAMA NEĆU NI GOVORITI,JER SU NA KOLJENIMA . MI U IME NJIH SVIJU OBILAZIMO SVA SVETIŠTA ,OD GOSPE IZ MEĐUGORJA ,SVETOG VLAHE , SVETOG DUJE, MARIJU BISTRICU SKORO SVAKE NEDJELJE,ČAK I BANDIĆ POVREMENO NOSI SVIJEĆU TEŠKU NEKOLIKO KILA DA BI ZAVJET BIO ŠTO USPJEŠNIJI. ŠUŠKOVA GARDA OBILAZI GOSPU LURDSKU ,ČAK SA SLUŽBENIM HRVATSKIM ZASTAVAMA I NA TROŠAK HRVTSKIH GRAĐANA ,JER SE ZA NJIH TO I ČINI. A SLAVONSKI KIRVAJI SU DUPKOM PUNI JER SELJAKA I NEMA TAMO NA NJIVAMA, OSIM SELJAČKE SIROTINJE I STOTINJAK VELEPOSJEDNIKA, A GLAVNI IM JE FEUDALNI POKROVITELJ KATOLIČKA CRKVA,UZ POBOČNIKA TODORIĆA. UPRKOS SVEMU MI I DALJE USPJEVAMO PRIMIRITI NAŠU SLOBODNU RADNU SNAGU, NJIH 35O HILJADA, DA NE VIČU PO ULICAMA ,NEKA SE ISPUCAVAJU U PROCESIJAMA, NEKA SE ŽALE SVEVIŠNJEM UZ DUŽNU POKORNOST I PONIZNOST KOJA NAM IPAK MOŽE BITI USLIŠANA I AKO NAPRVIMO DRUGI ISKOK OD TOG MRAČNOG SOCIJALIZMA ,UZ BOŽIJU POMOĆ, RIJEŠIMO SVE NAŠE ZAOSTALE PROBLEME.
  U NJEMAČKOJ ,AFILIJACIJI AMERIČKOG ,ODNOSNO SVJETSKOG ŠPEKULATIVNOG KAPITALA I NJEGOVOG GOSPODARA ,VOJNOG KOMPLEKSA/PENTAGONA/ NEMA PUNO NEZAPOSLENIH, JER SE KOD NJIH MIJENJAJU OBRASCI EVIDENCIJE ZAPOSLENOSTI. KOD NJIH JE RADNA SNGA ,PO ONOM ROBOVSKOM SUSTAVU,NA SAJMIŠTU. RADNIK DANAS RAD, ILI JOŠ PAR DANA KOD JEDNE FIRME ,A ONDA PROĐE I 2 MJESECA PA PLANDUJE ,I ONDA OPET GA IZNAJMI KRŠĆANSKI GOSPODAR NA 3-1O DANA. PA TAKO RADNIK ŠETA OD GRADA DO GRADA ILI OD FABRIKE DO FABRIKE ,AKO ŽELI RADITI ALI NE SIGURNO.ALI SE IPAK ISKAZUJE BROJ NEZAPOSLENIH ČIJA JE CIFRA 9 MILIJUNA. LAKO ĆEMO ZA NJIH .ONI PRODAJU NAŠIM FEUDALCIMA ,1-2 HILJADE AUTOMOBILA I POKRIJU GUBITAK RADNIH MJESTA.
  ALI ,AKO ČAČIĆ KAŽE DA ĆEMO RIJEŠITI NAŠE PRIVREDNE PROBLEME ,ZNAČI UKINUTI NEZAPOSLENOST,ALI JOŠ JEDANPUT SE MORAMO ĐIPNUTI NA VEĆI SKOK ,ONDA JE TO NAJLAKŠE. RADNICI ,ČINOVNICI ,PENZIONERI I VI SVI OSTALI ,ČAČIĆ NAM PORUČUJE:ODREDIT ĆU DAN I VRIJEME KADA ĆEMO,JEDNO JUTRO MORATI ISKOČITI IZ POSLIJEDNJIH, NEGDJE ZAOSTALIH ,MISLI SOCIJALIZAMA,KOJI ĆE NAM PROMIJENITI STANJE NABOLJE. PRIPREMITE SE.