Foto: BiciklopopravljaonaFoto: BiciklopopravljaonaRad zagrebačkog volonterskog kolektiva Biciklopopravljaone s izbjeglicama, točnije prikupljanje starih bicikala, vraćanje u funkciju i doniranje bicikala izbjeglicama, nagrađen je jučer u Beču nagradom SozialMarie kao jedan od 15 najuspješnijih društveno inovativnih projekata u Srednjoj Europi.

Rad zagrebačkog volonterskog kolektiva Biciklopopravljaone s izbjeglicama, točnije prikupljanje starih bicikala, vraćanje u funkciju i doniranje bicikala izjeglicama, jučer je u Beču nagrađen s jednom od nagrada za društvene inovacije SozialMarie, koju dodjeljuje privatna zaklada Unruhe. Riječ je o nagradi koja od 2005. nagrađuje 15 najboljih društveno inovativnih projekata iz regije Srednje Europe, a ove godine za nagradu je konkuriralo čak 249 projekata iz Austrije, Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske.

Biciklopopravljaona, koja djeluje u sklopu Zelene akcije, prošle je godine donirala čak 109 bicikala, a ove godine već više od 30. No, osim samog doniranja bicikla, kroz sam rad se razvija solidarnost i veze između lokalnih ljudi koji dolaze popravljavati bicikle i izbjeglica. Također, društvena korist proizlazi i iz činjenice da je većina tih bicikala trebala završiti kao otpad.

"Vidjeti i biti viđen pomaže u integraciji. Ako integracija na ovaj način funkcionira, to je dobro za sve, uključujući i okoliš", istaknuli su u obrazloženju članovi žirija.

Osim što je izbjeglicama omogućeno da se slobodnije kreću gradom, smanjena je i količina otpada koja bi nastala bacanjem bicikala i dijelova u smeće, te je žiri prepoznao kako ovaj projekt spaja i načela kružne ekonomije dok istovremeno promiče integraciju izbjeglica u društvo.   

Rad na prikupljanju i doniranju izbjeglicama se nastavlja, ukoliko i vi želite doprinijeti donacijom bicikla, dijelova ili lokota, možete im se javiti preko Facebook stranice

"To je veliko prizanje za one ljude u Biciklopopravljaoni koji su se bavili radom s izbjeglicama. Do toga je došlo spontano, ali nam je drago da je taj dio našeg rada prepoznat kao relevantna društvena inovacija. Zahvaljujemo svim ljudima koji su donirali bicikle i dijelove i pomogli na bilo koji drugi način, kao i izbjeglicama koji su isto doprinijeli tome da ovaj pothvat bude tako uspješan", komentirao je Eugen Vuković, voditelj Biciklopopravljaone.

Biciklopopravljaona je osvojila jednu od jednakovrijednih 12 nagrada u iznosu od 2000 eura. Prva nagrada, 15000 eura, pripala je projektu zbrinjavanja beskućnika češkog Grada Brno, druga od 10000 eura projektu promicanja čitanja među Romima u Slovačkoj, a treća u iznosu od 5000 eura austrijskom projektu izrade DIY kuhinja za beskućnike koji se sele u stanove. Veliki uspjeh ostvarila je ove godine i zagrebačka udruga Vestigium, čiji je inovativni rad u lokalnoj zajednici uvršten u uži krug od 34 projekta koji su pozvani na dodjelu nagrada u Beč. Inače, za nagradu iz Hrvatske mogu konkurirati projekti koji su 300 ili manje kilometara udaljeni od Beča.

Nagradu su u ime Biciklopopravljaone jučer u Beču preuzeli Eugen Vuković te volonteri Biciklopopravljaone Talal AbedrabboMarina Kelava, ujedno i novinarka H-Altera. Rad na prikupljanju i doniranju izbjeglicama se nastavlja, ukoliko i vi želite doprinijeti donacijom bicikla, dijelova ili lokota, možete im se javiti preko Facebook stranice

Ključne riječi: izbjeglice, bicikl
<
Vezane vijesti