Foto: WIkipediaFoto: WIkipediaJedinstveni model bečke društvene stanogradnje koji se smatra jednim od najuspješnijih u svijetu ove godine proslavlja 100. obljetnicu. 1919. godine započeli su radovi na Metzleinstaler Hofu, prvom tipičnom bečkom gradskom projektu poticane društvene stanogradnje. Gradske su vlasti do danas zadržale ovaj iskušani model stambene politike - u Beču u ukupno 220 tisuća gradskih stanova trenutno živi preko pola milijuna ljudi. Potpisivanjem ugovora najmoprimci ostvaruju pravo stanovanja na neodređeno vrijeme bez ulaganja vlastitih sredstava, a prilikom useljenja nije potrebno ostaviti polog.

Beč je oko 1900. brojio oko 2 milijuna stanovnika – 200 tisuća više nego sad, a njih gotovo 300 tisuća nije imalo krov nad glavom. Iako su bečki socijalisti već ranije predlagali ovaj model stanogradnje, s njim se moglo započeti nakon Prvog svjetskog rata, kada su socijaldemokrati došli na vlast.Novoizgrađeni gradski stanovi u Beču danas koštaju 7,50 eura/m2 bruto. Potpisivanjem ugovora najmoprimci ostvaruju pravo stanovanja na neodređeno vrijeme bez ulaganja vlastitih sredstava, a prilikom useljenja nije potrebno ostaviti niti polog

U Beču je tijekom njihove vladavine, do 1919. do 1934., izgrađeno 65 tsuća novih stanova, a jedan od najpoznatijih primjera je preko kilometra dugačka građevina Karl-Marx-Hof. Više o Crvenom Beču, uozbiljenoj radničkoj utopiji, možete pročitati u tekstu Predraga Daraboša koji smo objavili u veljači.

Bečke su gradske vlasti do danas zadržale ovaj iskušani model stambene politike, tako da u Beču u ukupno 220 tisuća gradskih stanova trenutno živi preko pola milijuna ljudi.

Zanimljiva je i činjenica da ukupno dvije tisuće bečkih kompleksa poticane stanogradnje raspolaže sa 610 hektara zelenih površina, što odgovara 854 nogometnih igrališta. Kako ističu iz Eurocomma, u njima se osim toga nalazi 70 tisuća stabala, 1300 dječjih igrališta, 5000 različitih lokala te 47500 garaža koje mogu biti unajmljene.

"Bečka stambena politika najveći je poticaj bečkom srednjem staležu, a mi ćemo se zalagati da ona bude nastavljena i u budućnosti", ističe bečka članica poglavarstava za stanogradnju Kathrin Gaal.

Gradnja 'socijalnih' stanova u glavnom se gradu Austrije nastavlja se i u današnje vrijeme. Novoizgrađeni gradski stanovi u Beču danas koštaju 7,50 eura/m2 bruto. Potpisivanjem ugovora najmoprimci ostvaruju pravo stanovanja na neodređeno vrijeme bez ulaganja vlastitih sredstava, a prilikom useljenja nije potrebno ostaviti niti polog.Bečke su gradske vlasti do danas zadržale ovaj iskušani model stambene politike, tako da u Beču u ukupno 220 tisuća gradskih stanova trenutno živi preko pola milijuna ljud

U Zagrebu je prošli tjedan predstavljena inicijativa Stanovanje za sve, putem koje građani i građanke potpisom mogu od Europske komisije tražiti izmjene stambenih politika država članica. 

Godinu dana prikupljat će se milijun potpisa kako bi pred Europsku komisiju stavili zahtjev izmjene pravila za države članice koje bi tim putem mogle proširiti svoje programe javnog stanovanja na širi spektar stanovnika.

Također, od Europske komisije se zahtijeva da se omogući lakša izgradnja javnih stanova na način da investicije u javno stanovanje ne ulaze u obračun javnog deficita kako je definirano Mastriškim ugovorima, kao i da se na razini Europske unije reguliraju digitalne platforme koje se bave kratkoročnim najmom.

Dobri primjeri iz Beča pokazuju kako stanovanje može postojati kao društvena briga, a ne sredstvo za profit nekolicine.

<
Vezane vijesti