berghain_inspiration_47.jpgTri desetljeća nakon pada berlinskog zida, No Borders Orchestra podsjeća na vrijednosti koje ujedinjenje donosi. Koncert se održava u petak, 20. rujna, u zagrebačkoj Laubi s početkom u 20 sati.

Tri desetljeća nakon pada berlinskog zida, No Borders Orchestra podsjeća na vrijednosti koje ujedinjenje donosi. U Laubi će 20. rujna predstaviti svoj posljednji projekt B Matinée 2019. s imenom koje sugerira i slavi rušenje zidova između klasične i klupske glazbe. Komunicirajući suvremenim techno zvukom, kompozitori kombiniraju žanrove, prelazeći granice između različitih muzičkih stilova. Rezultat je novi i svježi zvuk bez granica i koji slavi nove puteve i mogućnosti.

Cilj turneje i No Borders Orchestra projekta je spoj suvremene klasične glazbe i klupske kulture, kao i da ujedini suvremene kompozitorice i kompozitore regije. Riječ je o je ansamblu kojeg čine najbolji profesionalni muzičari iz regije, što je i uvidio i Universal Music s kojim su sklopili ekskluzivan ugovor.

Na programu su nova djela pet najuzbudljivijih mladih kompozitora iz naše regije: Davor Branimir Vincze iz Zagreba, Darija Andovska iz Skoplja, Drinor Zymberi iz Prištine, Danijel Žontar iz Sarajeva i Draško Adžić iz Beograda. Njihove nove, suvremene kompozicije inspirirane su Berghainom, njegovim transgresivnim techno zvukom - i slobodom kao načinom života.

Davor Branimir Vincze iz Zagreba ime je i iza jednog domaćeg projekta, Novalis art+music festivala  koji promiče avangardnu glazbu i suvremenu umjetnost, a djeluje od 2014.godine. Glavne premise ovog festivala su inovacija, instrukcija i interdisciplinarnost. Vincze je skladatelj suvremene glazbe. Studirao je na akademijama u Grazu i Stuttgartu te ima doškolovanje iz računalom potpomognute kompozicije na institutu IRCAM u Parizu. Trenutno je na doktoratu iz kompozicije na Stanfordu.

No Borders Orchestra je pokrenuo srpski dirigent Premil Petrović koji već 20 godina živi u Berlinu, Riječ je o mladom orkestru  koji se jednom godišnje okuplja kako bi promovirao izvrsnost i odaslao poruku o zajedništvu kroz muziciranje.

Zagrepčani će imati priliku "uhvatiti ih" prije nastupa u Berlinu, gdje će  zatvarati turneju  nastupom u jednom od najpoznatijih klubova na svijetu  - Berghain-u, u okviru festivala Month of Contemporary Music.

Cijena ulaznice je 50 kuna i mogu se kupiti u Laubi od 2. 09. 2019

Više informacija o projektu B Matinée 2019 možete pronaći na FacebookuYouTubeu te službenoj stranici Laube.