img_9942.jpgPotpisi građanske inicijative za Nacionalni park Sutjeska jučer su predani Narodnoj skupštini simbolično u 5 do 12, aktivisti poručuju da će koristiti sva zakonski dozvoljena sredstva da obrane Sutjesku.

"Danas smo predali potpise Narodnoj skupštini, te očekujemo da će ova građanska inicijativa ubrzo doći na dnevni red Skupštine. Struka i javnost su jasno rekli što misle po ovom pitanju. Sada je na poslanicima da se izjasne", izjavila je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu prilikom predaje peticije.

Podsjetimo, kampanja Bitka za Sutjesku pokrenuta je kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska. Investitor Drina Hydro Energy iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki. Potpisi za peticiju prikupljali su se u periodu od sedam dana na 12 lokacija u Republici Srpskoj s ciljem da se građanima omogući izjašnjavanje po pitanju izgradnje.

Iz Centra poručuju da se ovdje neće zaustaviti te će koristiti sva moguća zakonom dozvoljena sredstva da obrane Sutjesku. Peticija je usmjerena prema ukidanju statusa javnog interesa koji je dodijeljen malim hidroelektranama u Nacionalnom parku Sutjeska. U periodu od sedam dana skupljeno je duplo više potpisa od zakonom predviđenih tri tisuće.

Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Europi, čiji su biološki najvrjedniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica.

Ključne riječi: peticija, Republika Srpska, Sutjeska
<
Vezane vijesti