Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcijaVlada se mora okrenuti prema obnovljivim izvorima energije - prvenstveno solarnoj i vjetru - i energetskoj učinkovitosti. Mora prestati gurati daljnja ulaganja u fosilna goriva i projekte poput LNG terminala na Krku, poruka je današnje prosvjedne akcije, održane ispred zgrade Vlade.

"Trenutna energetska politika Republike Hrvatske je potpuni promašaj. Ako ne napravimo brzi zaokret, naći ćemo se na strani gubitnika u borbi protiv klimatskih promjena", izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije.

Aktivistkinje i aktivisti Zelene akcije održali su akciju tijekom koje su izvjesili crveno platno dugo 12 metara s natpisom Stop! 1.5°C. Time su na simboličan način prikazali granicu koju ne smijemo prijeći ukoliko želimo spriječiti nepojmljive posljedice klimatskih promjena. Naime, novi znanstveni izvještaj Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC) upozorava kako moramo zadržati porast globalne temperature ispod 1.5 °C, a za to imamo svega desetak godina.

"Klimatski pokret je godinama govorio upravo ono što su sada znanstvenici potvrdili. No političari su to konstantno ignorirali, što je rezultat lobiranja fosilne industrije. A posljednjih godina najviše dominira plinski lobi", komentirala je Mileta.

Foto: Zelena akcija Foto: Zelena akcija

IPCC upozorava kako se već sada nalazimo na 1°C povećanja globalnog zagrijavanja, a svjedočimo razornim posljedicama. U samo zadnjih mjesec dana, uragan Florence i supertajfun Mangkhut poharali su obale SAD-a i Jugoistočne Azije te ostavili za sobom stotine žrtava, a izravno pogodili milijune ljudi. Portoriko se i nakon godinu dana oporavlja od uragana u kojem je život izgubilo 4.600 ljudi, dok su mnogi morali napustiti svoje domove zauvijek. Ekstremne vrućine i požari u Europi postaju svakodnevica. Prema IPCC-u, Mediteranu prijete teške suše, ali i nestašica hrane. Popis se nastavlja.

"Neugodna je istina da kao rezultat politika zapadnog svijeta, koje su uzrok klimatskih promjena, oni najpotlačeniji i najsiromašniji u društvu umiru. Deseci tisuća svake godine. A sa svakim povećanjem globalnog zagrijavanja, ta će brojka drastično rasti. I ne više samo u tim zemljama, jer smo sada svi u istom košu", dodala je Mileta.

Hrvatska, koliko god mala bila, ima svoju ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. "Umjesto loših politika koje produbljuju nejednakosti u društvu, Vlada RH može ovo promatrati kao priliku da se postavi kao jedan od predvodnika u izgradnji održivijeg i ravnopravnijeg sustava. No za takvu je korjenitu promjenu potrebna snažna politička volja i hrabrost", zaključila je Mileta.

<
Vezane vijesti