Opsadno stanje na zagrebačkom Filozofskom fakultetu: studenti preuzeli stvari u svoje ruke. Blokadom nastave studenti se bune protiv stalne i sustavne komercijalizacije visokog školstva i zahtijevaju ostvarenje prava na besplatno obrazovanje zagarantirano UN-ovom Deklaracijom i Ustavom RH. Video!

Umjesto uobičajenog ponedjeljka s kojim počinju radne obaveze odlazaka na predavanja i skupljanja ETCS bodova, studente zagrebačkog Filozofskog fakulteta danas je dočekala blokada nastave. Skupina okupljena kao „Nezavisna studentska inicijativa za pravo na besplatno obrazovanje" odlučila je pokušati stati na kraj socijalno neosjetljivoj politici čiji je glavni smjer komercijalizacija visokog školstva uz trenutne mjere gašenja mogućih studentskih prosvjeda kao što je prošlogodišnja odluka za jednogodišnje besplatno diplomsko školovanje te ovogodišnja odluka o besplatnom školovanju diplomskih studija.

plenum.110.jpg

Svjesni neučinkovitosti jednodnevnih prosvjeda koji tek na trenutak skrenu pažnju medija i eventualno pritisne Ministarstvo na „kozmetičke zahvate" u obrazovanju, studenti Filozofskog fakulteta danas su predstavili akciju u kojoj će ometajući izvedbu nastave, nastojati ukazati na pravo na obrazovanje zajamčeno UN - ovom Općom deklaracijom o ljudskim pravima i Ustavom RH.

Protiv čega se vi borite?

turkovic_upad3.jpg

Profesor Krešimir Kufrin sa Odsjeka za sociologiju čije je predavanje prvo „ometeno" nije bio spreman za komentiranje nastale situacije pa nas je uputio na dekana. No, do njega teško da ćemo doći pošto se trenutno nalazi u Brazilu dok mu su mu fakultet preuzeli nezadovoljni studenti.

Nakon predavanja na sociologiji studenti su banuli u predavaonicu pročelnika za germanistiku Slađana Turkovića, naoružani megafonima i zviždaljkama, nagovarajući studente da odu sa predavanja.

Profesor Turković nervozno je pokušavao zavladati situacijom:

"Protiv čega se vi bunite i koje rješenje predlažete? Što to znači boriti se protiv komercijalizacije? Znate li vi koliko košta održavanje nastave?", pitao se zbunjeni iznervirani Turković.

Studenti su se pokupili iz predavaonice, a profesor Turković se nastavio ljutiti zbog ometanja posla.

Za to vrijeme studenti su u auli pisali slogane poput „Profesore, oprostite na smetnji, ali mi držimo ključeve", a ispred fakulteta su svirali taktovi Azre i ex-Yu rocka animirajući studente da se priključe akciji.

Napunili D-7

Iako se jutros nije moglo ustvrditi koliko je točno „pobunjenika" u pripravnosti, ali ako je suditi po prvom sastanku na kojem su iznesena pravila blokade ima ih više od 700.

„Pobunjenici" su zauzeli najveću dvoranu na fakultetu koja je puna jedino za vrijeme upisa brucoša. Studenti koji su tražili mjesto više na podu bili su složni u ispunjenju zajedničkog cilja skandirajući „Besplatno obrazovanje".

Organizatori su ih pozvali na sudjelovanje u radionicama, projekcijama i predavanjima koja će se odvijati narednih dana, ali i na sudjelovanje u plenumu na kojem će svaki dan odlučivati o daljnjem tijeku akcije.

Profesori podijeljeni

Službeni stav fakulteta iznio je prodekan za nastavu Damir Boras u progalsu u kojem se, između ostalog, navodi: "Studenti koji se potpisuju kao "Nezavisna studentska inicijativa za besplatno obrazovanje" i pritom ostaju anonimni, niti se zna koliko ih ima, NISU DOBILI DOZVOLU Uprave fakulteta da organiziraju ili provedu takvu vrstu prosvjeda. Ti studenti nisu službeni predstavnici naših studenata niti predstavljaju većinu naših studenata. Stoga, NE NASJEDAJTE NJIHOVIM PROGLASIMA! Svako nasilno "preuzimanje kontrole nad Fakultetom" ili "blokiranje nastave" nije ni zakonito, ni etično, a nije ni demokratsko".

znanjeroba2.jpg

Sami profesori kao i Odsjeci FF-a zasada ne gledaju blagonaklono na studentsko „odmetništvo". Doduše, službenu potporu zahtjevima dali su Fonetika, Lingvistika, Filozofija, Indologija i Fonetika, ali se ne slažu s načinima provedbe istih. Što se profesora tiče, oni različito komentiraju nastalu situaciju. Primjerice, Neven Budak s Odsjeka za povijest zadovoljan je što su se studenti aktivirali, ali misli da im je kriv cilj.

"Trebali bi prosvjedovati oko stvari koje su trenutno važnije poput besplatnog zdravstva", poručio je studentima Budak.

S druge strane, jedan od medijski najeksponiranijih djelatnika sa FF-a, Žarko Puhovski kaže: "Podržavam zahtjeve, podržavam bojkot, ali ne podržavam fizičko sprečavanje onih koji žele ići na nastavu da nastavi i prisustvuju. Nisam mogao održati nastavu za koju sam plaćen čime su me doveli u status prekršaja prema Zakonu o radu".

Rijetki su oni poput profesora Borisa Mikulića sa Odsjeka za filozofiju i Ive Goldsteina sa Odsjeka za povijest koji prosvjede otvoreno podržavaju.

"Moj Odsjek podržava blokadu i mislim da je cijela stvar izuzetno dobro organizirana i ovo nije priča o nekakvoj slatkoj anarhiji", izjavio je Mikulić.

Na pitanje o profesorima koji se ne slažu sa ovakvim načinom djelovanja studenata, iskreno odgovara:

"Mislim da je to lažan i neiskren argument. Svi mi znamo da profesori unutar svog radnog vremena nisu toliko predani disciplini rada. Cilj koji su studenti postavili je toliko važan da se može žrtvovati nekoliko dana nastave".

blokada_natpis.jpg

Studenti zbunjeni i zadovoljni

Studenti različito reagiraju što je i razumljivo s obzirom na heterogenost populacije koju čini FF. Zatečeni jutarnjim mailom koji je došao na njihove adrese s faksa neki studenti nisu sigurni da li da se priključe akciji.

"Nisam sigurna hoću li sudjelovati u akciji jer mi sve to zvuči malo previše naivno", rekla nam je Anastazija, studentica 3. godine etnologije i arheologije. Drugačijeg su mišljenja Ana i Mirna, studentice komparativne književnosti i anglistike.

martin_2.jpg

A na fakultetu smo zatekli i neke starije kolege koji također podržavaju akciju.

"Iako imam ispit u četvrtak, akciju podržavam i dolazit ću na faks", rekla nam je Marijana, apsolventica komparativne književnosti i povijesti umjetnosti.

Inače, konzultacije i ispiti u radnim sobama moći će se neometano odvijati.

U kojem će se smjeru ova neuobičajena i dugo očekivana akcija odvijati saznat ćemo više na večerašnjem plenumu.

I Zadar u blokadi


Ovaj tekst je objavljen u sklopu kolumne „Javne politike visokog obrazovanja". Kolumna je jedna od aktivnosti projekta „Platforma za sudjelovanje organizacija civilnog društva u praćenju, oblikovanju i zagovaranju javnih politika obrazovanja u Hrvatskoj" koji provodi Institut za razvoj obrazovanja. H-alter je partner na projektu, a projekt podupire Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Popis ostalih tekstova objavljenih u sklopu kolumne možete pronaći ovdje 

 

 

 

<
Vezane vijesti