Nakon šest mjeseci neuspješnih dogovora oko kolektivnog ugovora i propalog procesa mirenja, radnici Glasa Istre od nedjelje stupaju u štrajk i pozivaju građane da od ponedjeljka ne kupuju novine

Nakon šest mjeseci neuspješnih dogovora oko kolektivnog ugovora i propalog procesa mirenja, radnici Glasa Istre od nedjelje stupaju u štrajk i pozivaju građane da od ponedjeljka ne kupuju novine koje će nastati pod prisilom, zbog radne obaveze koja im je uvedena.

Zahvaljujući sramotnoj odluci sutkinje Županijskog sudu Ondine Vidulin-Matijević - da u slučaju štrajka 20 radnika mora svejedno raditi te da novine moraju izlaziti - učinkovitost štrajka će biti umanjena, no Sindikat ne odustaje. Naime, poslodavac je tražio da se utvrde pravila o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka da bi onemogućio radnicima da se tim putem bore za svoja prava, jer ukoliko novine izlaze, štrajk gubi svoj prvotni smisao. „Rad novinara i svih djelatnika u Glasu Istre ne spada u nužne poslove, mi nismo doktori da bi zbog neizlaženja novina netko umro, naš štrajk ne ugrožava ničiji život ili zdravlje pučanstva! Jedino radno mjesto na kojem bi, eventualno, trebalo raditi za vrijeme štrajka je ono administratora sistema i to samo toliko da kontrolira da server ne padne", smatraju novinari i radnici Glasa Istre. Osim toga, vrši se i pritisak od strane Uprave te poslodavac traži novinare u drugim redakcijama koji bi pisali za vrijeme štrajka.

glas_istre_1.jpg glas_istre_1.jpg

„Radnici već mjesecima rade u tvrtki u kojoj se ne poštuju ni zakoni, ni ugovori, a svoje postupke Uprava opravdava nedostatkom novca, dok istovremeno iz plaća radnika, protuzakonito i kršeći ugovor o radu, vraća dugove iz bivše tvrtke Glas Istre d.o.o. koja je propala zbog poslova koji nemaju veze s novinarstvom - zbog mešetarenja zemljištem i nekretninama. Uprava želi uvesti šestodnevni radni tjedan, smanjiti osnovicu plaće te novim koeficijentima još umanjiti plaće radnika koje su već gotovo prepolovljene, a istovremeno najavljuje otkaze za četvrtinu zaposlenih", stoji u priopćenju Sindikata kojeg potpisuje Maša Jerin, njihova glavna povjerenica u Glasu Istre. Upozorava se i na cenzuru koja je nametnuta novinarima u slučaju kritičkog pisanja o IDS-u te poslovnim partnerima koji surađuju s istarskom vlašću.

"Neslobodan novinar ne može stvarati slobodne novine, pa zajedno s medijskim radnicima stradavaju i čitatelji, građani te u konačnici i - društvo", smatraju sindikati.

Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje:

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE SINDIKATA NOVINARA HRVATSKE - PODRUŽNICA GLAS ISTRE

Radnici Glasa Istre u nedjelju kreću u štrajk!

Počevši od ponedjeljka, 8. studenog, izdanja Glasa Istre bit će stvorena pod radnom obvezom, pod prisilom temeljem skandalozne sudske odluke. Stoga pozivamo javnost i čitatelje Glasa Istre da se solidariziraju s našim sindikatom i našim zahtjevima i - ne kupuju Glas Istre!

Sindikat novinara Hrvatske - podružnica Glas Istre danas je (3. studenoga 2010., u srijedu) Upravi Glasa Istre novine d.o.o. uputio najavu štrajka koji će započeti u nedjelju, 7. studenoga. Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno do odluke štrajkaškog odbora.
Sindikat se odlučio na štrajk nakon šest mjeseci bezuspješnog pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru te nakon neuspjelog procesa mirenja, koje je održano 28. listopada, a tijekom kojeg je Uprava još jednom jasno pokazala da nema namjeru pregovarati u dobroj vjeri, već isključivo naređivati.
Uprava želi uvesti šestodnevni radni tjedan, smanjiti osnovicu plaće te novim koeficijentima još umanjiti plaće radnika koje su već gotovo prepolovljene, a istovremeno najavljuje otkaze za četvrtinu zaposlenih. Iako smo ispunili sve zakonske pretpostavke za štrajk u kojem tražimo da se o ovim pitanjima pregovara, a ne da ih poslodavac jednostrano nametne, uslijedila je skandalozna odluka predsjednice arbitraže, sutkinje Županijskog suda u Puli, Ondine Vidulin Matijević, koja je izdavanje novina proglasila djelatnošću koja se ne može prekidati za vrijeme štrajka!
Sutkinja je za 20 radnika uvela radnu obavezu kao da je pitanje izdavanja novina pitanje života i smrti. Sindikat je bio dužan popisati imena onih radnika koji će morati raditi te ih dostaviti poslodavcu zajedno s najavom štrajka, a najkasnije tri dana prije početka štrajka, što smo danas i učinili.
Osim što nam je odlukom da novine moraju izlaziti sutkinja onemogućila efekte štrajka, koristeći pritom argumente poslodavca, saznajemo da Uprava vrši velike pritiske na radnike u Glasu Istre. Isto tako, u drugim redakcijama poslodavac traži novinare koji su spremni pisati za Glas Istre dok mi, njegovi radnici, štrajkamo.
Pozivamo naše kolege novinare koji u svojim redakcijama proživljavaju jednake ili slične probleme, a to su gaženje prava radnika, strah od otkaza, pritiske, cenzure, autocenzure, da stanu uz nas, da se solidariziraju s nama, da ne budu štrajkolomci jer naša je borba, u konačnici, borba i za njihova prava.
Od glavnog urednika Ranka Borovečkog tražimo da bude toliko iskren prema čitateljima Glasa Istre, da autore članaka koji nisu novinari Glasa Istre ne skriva iza inicijala G. I., već da ih potpisuje punim imenom i prezimenom.
Ako već ne želi stati uz svoje novinare, ako u pet mjeseci otkako je stupio na funkciju glavnog urednika nije niti jednom sazvao redakcijski sastanak i svima se bar predstavio (!?), ukoliko smatra da je njegova uloga biti cenzor, produžena ruka Uprave, a ne prvi čovjek redakcije koji štiti svoje novinare, nadamo se da će biti barem minimalno korektan prema cjelokupnoj javnosti u profesionalnom i etičkom "punjenju" Glasa Istre dok radnici štrajkaju.
Počevši od ponedjeljka, 8. studenog, izdanja Glasa Istre bit će stvorena pod radnom obvezom, pod prisilom temeljem skandalozne sudske odluke. Stoga pozivamo javnost i čitatelje Glasa Istre da se solidariziraju s našim sindikatom i našim zahtjevima i - ne kupuju Glas Istre!
Radnici već mjesecima rade u tvrtki u kojoj se ne poštuju ni zakoni, ni ugovori, a svoje postupke Uprava opravdava nedostatkom novca, dok istovremeno iz plaća radnika, protuzakonito i kršeći ugovor o radu, vraća dugove iz bivše tvrtke Glas Istre d.o.o. koja je propala zbog poslova koji nemaju veze s novinarstvom - zbog mešetarenja zemljištem i nekretninama.
Uprava najavljuje otkaze i nova smanjenja materijalnih prava radnika, što pravda ekonomskom krizom i padom tiraže, a upravo su bivši i sadašnji vlasnici povezivanjem s vladajućom strankom u Istri i tajnim posuđivanjem deset milijuna kuna iz javnih lokalnih poduzeća srušili vjerodostojnost ovih novina te su svojim odlukama izravni krivci za pad prodaje Glasa Istre.
Sve su otvorenija i učestalija cenzuriranja novinara kada je u pitanju ikakva ozbiljna kritika IDS-a, ali isto tako i kada se piše o poslovanjima tvrtki koje su vlasnički povezane s Puljankom ili s poslovnim partnerima koji surađuju s istarskom vlašću ili Upravom.
Novinar koji stvara pod pritiskom otkaza i kršenja svojih prava postaje laka meta za pritiske poslodavca te zbog straha pristaje na cenzuru, interveniranje u tekstove i autocenzuru. Neslobodan novinar ne može stvarati slobodne novine, pa zajedno s medijskim radnicima stradavaju i čitatelji, građani te u konačnici i - društvo.
Sindikat novinara Hrvatske
podružnica Glas Istre
glavna povjerenica sindikata Maša Jerin

Ključne riječi: prava novinara, glas istre
<
Vezane vijesti