Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru od utorka, 23. travnja, u 11 sati do ponedjeljka, 29. travnja, u 7.30 sati možete besplatno razmjenivati knjige prema pravilima BookCrossinga, međunarodnog pokreta za oslobođenje knjiga.

U povodu 22. travnja - Dana hrvatske knjige, 23. travnja - Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te "Noći knjige 2013." - 23. travnja 2013. Nacionalna i sveučilišna knjižnica organizira promociju projekta BookCrossing, a po prvi puta izvan svog službenog prostora - na jednom od najprometnijih mjesta u gradu Zagrebu - na Zagreb Glavnom kolodvoru.

Pozivamo vas da dođete u utorak 23. travnja u 11 sati u vestibul Zagreb Glavnoga kolodvora, Tomislavov trg 12, i obilježite početak jednog novog načina popularizacije čitanja.

Naime, HŽ Infrastruktura d.o.o. odazvala se pozivu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te se pridružila BookCrossing pokretu u 2013. godini - godini njegova širenja na javna mjesta.

Tako će se u sklopu niza događanja kojima se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, na Zagreb Glavnom kolodvoru od utorka, 23. travnja u 11 sati do ponedjeljka, 29. travnja u 7.30 sati moći na posebno označenome mjestu, u vestibulu gdje će biti smještena improvizirana čekaonica, besplatno razmjenivati knjige prema pravilima BookCrossinga, međunarodnog poketa za oslobođenje knjiga.

Kako funkcionira BookCrossing? Dovoljno je doći u navedenom razdoblju u vestibul Zagreb Glavnog kolodvora s knjigom koju ste odlučili darovati, ali i bez nje, jer će Nacionalna i sveučilišna knjižnica i Stručna knjižnica HŽ Infrastrukture na raspolaganje staviti određeni broj naslova, te je označiti službenom naljepnicom koju se može preuzeti na lokaciji ili na stranici www.bookcrossing.com.

Putovanje knjige koja je ušla u BookCrossing može se pratiti uz pomoć identifikacijskog broja upisanog u naljepnicu (BCID), dakako uz pretpostavku da novi čitatelj taj broj upiše na službenoj stranici BookCrossinga i na taj način javi da je knjiga kod njega.

Na naljepnici je naveden jedinstveni identifikacijski broj BookCrossinga (BCID), koji se preuzima nakon besplatne registracije. Nakon toga knjiga je spremna za razmjenu. Označenu knjigu bookcrosseri ostavljaju na javnim mjestima (npr. u vlaku ili tramvaju) ili mjestima predviđenima za razmjenu kako bi je mogli pronaći i preuzeti drugi zainteresirani čitatelji. Nakon čitanja knjiga se prosljeđuje dalje i time se nastavlja lanac čitateljske razmjene. Putovanje knjige koja je ušla u BookCrossing može se pratiti uz pomoć identifikacijskog broja upisanog u naljepnicu (BCID), dakako uz pretpostavku da novi čitatelj taj broj upiše na službenoj stranici BookCrossinga i na taj način javi da je knjiga kod njega.

Pozivamo sve zainteresirane da sudjeluju u promociji BookCrossing pokreta u vestibulu Zagreb Glavnog kolodvora od 23. do 29. travnja i tako se pridruže međunarodnom pokretu oslobađanja knjiga.