H-Alter
 Nakon artiljerije dopisa iz MZOPUG-a u vezi izdavanja dozvole za gradnju na splitskoj Prvoj vodi, aktivisti s Marjana čekaju odluku Splitsko-dalmatinske županije, točnije pročelnice Marije Vuković, koja obećaje da će njihov odgovor biti u skladu sa zakonom.

Splitska poduzetnica Fani Horvat baš je zapela da gradi kafić na splitskoj Prvoj vodi. I oće tamo i nigdi drugo. Ne mari ona za dva-tri stabla koja će se posjeći, građane koji bi se tamo kupali, žena ima viziju. I neće je spriječit neki tamo probisvjeti. Ako nisu Horvatinčića, neće ni nju. Na njenoj su strani vlasti i njihovo najjače oružje - arsenal propisa i zakona koji nisu usklađeni.

Prva voda, fizički malen prostor, a oko njega se prelamaju ovlasti Grada, Županije, ministarstava. Treba samo u pravom trenutku, izvući pravi propis i stvar je riješena. U prvoj bitci u kojoj su građani odgodili gradnju, proturječila su mišljenja Ministarstva kulture i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, urgirao je DORH, pitalo se za mišljenje Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, prebacivala se odgovornost između Grada, Županije i Ministarstava. Pa se Fani malo strpila, pričekala bolja vremena da njen partner potpiše koalicijski sporazum s HZD-om, građani da zaborave te da krene ponovo u ostvarenje svoje poduzetničke vizije. Zatražila je dozvolu za gradnju, aktivisti su se pobunili, a priopćenja su počela frcati.

za_marjan.jpg

Jer kako je svakom na prvi pogled - osim bedastim novinarima i nedokazivim aktivistima - jasno da je riječ o dvije sasvim suprotne stvari, iz Ministarstva, ne budi lijeni, su prekjučer objavili priopćenje u kojem jasno kažu: "Odgovori Uprave za prostorno uređenje i Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i gradnji dani 2. veljače 2011., 10. lipnja 2011. i 8. studenog 2011. vezano za gradnju na području Park šume Marjan nisu suprotni. Uprava za prostorno uređenje dala je odgovor u odnosu na usklađenost Generalnog urbanističkog plana Splita i Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije vezano za obvezu prethodnog donošenja plana područja posebnih obilježja (PPPPO Park šume Marjan). Mišljenje Uprave za inspekcijske poslove odnosi se i na mogućnost izdavanja rješenja o uvjetima građenja za konkretnu lokaciju unutar Park šume Marijan, a što nije bilo predmet upita na koje je Uprava za prostorno uređenje dala odgovore"

Ali novinari k'o novinari, opet ništa nisu razumjeli pa su se u Ministarstvu dodatno potrudili i jučer poslali redakcijama na znanje: "Nedonošenje prostornog plana područja posebnih obilježja u smislu odredbi Zakona o prostornom uređenju i gradnji nije prepreka za provođenje drugih dokumenata prostornog uređenja pa tako ni Generalnog urbanističkog plana Splita".

Drugim riječima, ziđajte dok možete, ako Grad i Županija dopuste.

marjan_4.jpg

"Bojimo se da se tu opet radi o poigravanju s različitim propisima i zakonima koji nisu usklađeni. Nadamo se da se neće pozivati na Program gospodarenja za šume na koji se referira i Mate Kosović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan. Riječ je o dokumentu prema kojem na Prvoj vodi nema pošumljavanja ", kaže Duška Boban iz inicijative Za Marjan.

Igra propisima i zakonima se nastavlja. Na potezu je Županija. U međuvremenu aktivistima su podršku dali i predstavnici nove vlasti -  gradski ogranci HNS-a i SDP-a.

<
Vezane vijesti