Jadranka Cigelj: Ja sam čovjek koji poštuje hijerahiju i propise i meni je nadređena Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti. Dobila sam nalog za sve svoje postupke, što se odnosi i na sigurnosnu provjeru.

Bivša predstojnica Vladina Ureda za udruge Jadranka Cigelj, koju je Vlada jučer smijenila po hitnom postupku zbog, kako tvrde nevladine udruge, njihovog šaljivog upitnika kojeg je Vlada pogrešno protumačila, najavila je danas da će radi klevete tužiti sve koji su obmanuli premijera i Vladu.

"Ovo je najgrublji mobing koji sam prošla već 1992., a tu se priča o zaštiti prava žena", kazala je Cigelj Hini, ne precizirajući koga će sve tužiti za klevetu. Ogorčena je što je prije smjene iz Vlade nisu pozvali da čuju i njezinu stranu niti joj objasnili odluku o smijeni. Ona smatra da je razriješena zbog "šaljivog upitnika", kojeg su sastavili nevladine udruge, a ne zato što je tražila sigurnosnu provjeru kandidata za Savjet za razvoj civilnog društva. Po njezinim riječima, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor na sjednici Vlade predstavila je taj upitnik kao stvaran i prozvala Cigelj kao autoricu.

Nevladine udruge jučer su potvrdile da su one osmislile upitnik na temelju pitanja koja su agenti postavljali provjeravajući kandidate Savjeta. Udruge kažu da su time htjeli upozoriti na besmislenost angažiranja tajnih služba u tom slučaju. Smatraju da je Vlada upitnik pogrešno protumačila te zbog njega smijenila predstojnicu.

Cigelj je priznala da je predložila sigurnosnu provjeru kandidata za Savjet, no tvrdi da je sve radila po zakonu i uredbi o sigurnosnim provjerama te da je dobila nalog od pretpostavljenih za sve svoje postupke. "Ja sam čovjek koji poštuje hijerahiju i propise i meni je nadređena Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti. Dobila sam nalog za sve svoje postupke, što se odnosi i na sigurnosnu provjeru", rekla je.

Visoki izvor iz Vlade, koji je želio ostati neimenovan, Hini je danas kazao da Vlada do jučer nije znala ništa o sigurnosnoj provjeri. "Nitko iz Vlade za to nije znao, nitko nije tražio niti potpisao bilo kakav dokument kojim bi se tražila sigurnosna provjera tih ljudi. Vlada nema zašto to tražiti jer nije riječ o službenicima koji bi imali doticaj s važnim dokumentima, nego o uglednicima izabranim na javnom natječaju koji bi trebali sjediti u savjetodavnom tijelu", kaže izvor.

U Vladi tvrde i da je Savjet trebao biti imenovan još u rujnu te da su Jadranku Cigelj u nekoliko navrata pitali što se s tim čeka, no da je ona uvijek odgovarala kako treba još vremena da bi pripremila imenovanje. "Tek jučer postalo nam je jasno zašto je toliko odgađala, nakon što je GONG prosvjedovao protiv Vladine politike prema civilnom sektoru", kaže izvor koji tvrdi da je i sama Cigelj novinarima jučer priznala da je sigurnosnu provjeru radila na svoju ruku.

Inače, sporni upitnik sa šaljivim pitanjima jučer je na Danima udruga dijelilo 15-ak udruga, tražeći smjenu Cigelj radi nekonstituiranja Savjeta, protuzakonite sigurnosne provjere te netransparentnog izbora članova u Zajednički odbor civilnog društva EU i Hrvatske.