cinci8.jpgGrađani su se danas pridružili Činči u kavezu na nekoliko minuta te time iskusili na barem trenutak osjećaj zatočeništva koje činčile proživljavaju na farmama za uzgoj.

Nakon završetka izbora, nesuđena saborska zastupnica činčila Činči ostaje vjerna svojim predizbornim obećanjima i nastavlja se javno zalagati za spas činčila i svih ostalih životinja uzgajanih radi krzna. Prosvjedna akcija održala se danas na Trgu Josipa Jelačića, a Prijatelji životinja željeli su svim građanima, barem na  trenutak ili dva, predočiti osjećaj zatočeništva, straha, neizvjesnosti i beznađa koje činčile proživljavaju na farmama za uzgoj. Besmislen život u zatočeništvu na kraju završava elektrokucijom, bolnim lomljenjem vratova ili gušenjem plinom, a sve kako bi se čak 200 malih izmučenih tijela oderalo za samo jednu bundu!

Hrvatski Zakon o zaštiti životinja, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2007. godine, prepoznao je ovu okrutnost nad životinjama i uveo zabranu uzgoja svih životinja u svrhu proizvodnje krzna. Nakon prijelaznog razdoblja od deset godina, tijekom kojega su se uzgajivači ovog simpatičnog južnoameričkog glodavca trebali prilagoditi drugim, etičnijim i humanijim oblicima poslovanja, ta odredba trebala bi zaživjeti 1. siječnja 2017. godine.

Nakon devet godina velika većina uzgajivača ispoštovala je prijelazno razdoblje, no unatoč tome pojavila se inicijativa za rušenje ove hvalevrijedne zakonske odredbe. Prijedlog da se iz zabrane izuzmu činčile paradoksalan je s obzirom na to da se činčile jedine i uzgajaju u Hrvatskoj. To je izrugivanje donesenim zakonima i hrvatskoj vlasti, kao i građanima koji su s više od 70 posto podržali zabranu uzgoja životinja radi krzna.

Činči u svojem apelu skreće pozornost i na teško onečišćenje okoliša koje ova industrija izravno uzrokuje.

Dobrobit činčila u uzgoju nemoguće je postići. Stoga su zabranu uzgoja radi krzna donijele mnoge države poput: Ujedinjenog Kraljevstva, Sjeverne Irske, Nizozemske, Danske, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, a slijedom strogih propisa uzgoj je onemogućen i u Njemačkoj, Norveškoj, Švedskoj i Švicarskoj.

Činči u svojem apelu skreće pozornost i na teško onečišćenje okoliša koje ova industrija izravno uzrokuje. Krzno tako predstavlja i opasnost za zdravlje radnika u pogonima prerade, pa čak i za ljude koji ga nose zbog kemikalija koje zaostaju na krznu nakon njegove obrade.

Zbog svega navedenoga, ali ponajviše opasnosti za svoj narod, Činči poziva na pomoć za spas činčila i postojećeg zakona. Kako joj se pridružiti, saznajte na www.prijatelji-zivotinja.hr.

<
Vezane vijesti