klimatske_promjene_liam_gumley_copy28023.jpgSirija je jučer ujutro objavila da će potpisati Pariški sporazum, i time Sjedinjene Američke Države ostaju jedinom državom koja se neće obvezati na klimatske akcije.

"Procjena utjecaja obveze kao što je Pariški sporazum na gospodarstvo države koja je u ratu traži vremena. O odluci da se potpiše Pariški sporazum kao i njegovim utjecajima se raspravljalo posljednjih mjeseci. Sirija je bila uvjerena od strane partnera da je to najbolji put naprijed", komentirao je član pregovaračkog tima blizak sirijskoj delegaciji. Na pitanje odnosi li se spomenuti" partner " na Rusiju, bliskog saveznika Sirije, izvor je odbio komentirati.

Promatrački član UNFCCC-a koji je želio ostati anoniman izjavio je, "trebali bismo proslaviti da je SAD ostao potpuno izoliran, te da je sirijska delegacija napravila dobar izbor. Ne bismo, međutim, trebali glorificirati sirijsku delegaciju jer još uvijek predstavljaju al-Asada. "

Od 197 stranaka u Ujedinjenim narodima, 196 je već potpisalo Pariški sporazum, te je to međunarodni ugovor koji je nabrže stupio na snagu i pokazao jasnu predanost unutar globalne zajednice rješavanju klimatskih promjena. Od tih država, 169 su također i ratificirale sporazum, ostavljajući time 28 država koje još uvijek moraju obećati uključivanje međunarodnog Pariškog sporazuma u njihove odgovarajuće nacionalne pravne sustave.

Na plenarnoj sjednici drugog dana COP23 u Bonnu, Njemačka, Sirija je najavila svoju namjeru da potpiše Sporazum. Radi građanskog rata koji traje od 2011., Sirija se nije obvezala potpisati Pariški sporazum. Budući da je Sirija posljednja država koja je potpisala sporazum, sirijska obećanja okupljaju cijeli svijet oko čvrstih stajališta protiv klimatskih promjena.

To ostavlja SAD, koji namjerava napustiti Pariški sporazum, kao jedinu državu na svijetu koja se nije obvezala na poduzimanje klimatskih djelovanja (climate action), smanjivanje emisije stakleničkih plinova te adaptaciju na promjene koje su se dogodile radi promjene klime.

Organizacija Climate Tracker, koja je među prvima objavila vijest je komentirala: "Ovo je važan trenutak da svijetu pokažemo da smo svi ujedinjeni kako bismo održali naš planet živim za sve. Iako Sirija zbog političke nestabilnosti, neće moći ispuniti klimatske obveze prvih nekoliko godina, potpisivanjem Pariškog sporazuma  pokazuje da su klimatske promjene glavno pitanje koje se moraju rješavati zajedno, bez da se ikoga izostavi."

Arthur Wyns/Saša Danon
Climate Tracker

Ključne riječi: klimatske promjene
<
Vezane vijesti