Foto: ParkticipacijaFoto: ParkticipacijaTopli obroci koje su jučer na Cvjetnom trgu u Zagrebu dijelili Inicijativa Parkticipacija i Kolektiv Hrana, a ne oružje privukli su velik broj građana. Održana je i demonstracija kompostiranja.

Akcija je održana na međunarodni Dan bez kupovine, koji svake godine u ovo vrijeme potiče građane na suzdržavanje od kupovine barem na jedan dan.

"Dan bez kupovine ukazuje na promišljanje stvarnih međuljudskih vrijednosti koje podrazumijevaju solidarno dijeljenje osnovnih resursa za život poput hrane i odjeće, te racionalan i održiv odnos prema resursima koji nisu potrebni poput suviška odjeće, ili upotrebljivi poput otpadaka hrane", pojasnili su iz Parkticipacije i Kolektiva Hrana, a ne oružje.

Cilj akcije je ujedno bio potaknuti građane da brigu za svoje bližnje tijekom novogodišnjih praznika iskažu kroz solidarno djelovanje, umjesto kroz neumjerenu potrošnju na nepotrebne i neumjerene količine hrane i kupovnih poklona koji predstavljaju teret osobnim prihodima građana, kao i okolišu u smislu povećanog bacanja ostataka hrane i drugih neželjenih predmeta.

Dan bez kupovine (Buy Nothing Day) obilježava se od 1992. godine u cijelome svijetu, a ove godine proslavi su se priključile inicijative iz više od 60 zemalja.

Ključne riječi: hrana, parkticipacija
<
Vezane vijesti