romi.jpg"Povodom Dana ljudskih prava, Nova TV je 10. prosinca u emisiji Provjereno emitirala prilog o mučenju pasa od strane djece iz međimurskog naselja Pribislavec. Smatramo da emitirani prilog o užasnoj situaciji govori na način koji je neprimjeren za javni prostor, neodgovoran i opasan", navode iz Mreže podrške romskoj djeci – Reyn.

Iz Reyn Hrvatska navode kako su načini imenovanja problema u prilogu diskriminatorni i stereotipni, a kao primjer navode komentar novinarke čiji ton određuje gotovo čitav prilog. "Ali zbog drugačijeg odgoja, kulture i odmahivanja rukom od strane mnogih jer, eto, oni su Romi, ta ista djeca dobivaju opravdanje za strašne stvari", navela je novinarka.

Organizacija naglašava kako prilog kroz generalizaciju promovira diskriminatorne i rasističke stavove upućujući na to da su svi Romi nasilni, odnosno da je nasilje nužan dio romske kulture i odgoja.

"Smatramo nepotrebnim objašnjavati kako ni u jednoj skupini, pa tako ni među Romima, ne postoji jedan univerzalan obrazac odgoja. Također, uvjereni smo da je svakom profesionalnom novinaru i novinarki poznato da nasilje, kao ni siromaštvo, nije dio nijedne kulture, te da ovakvo označavanje neke kulture 'nasilnom' ne može biti dio objektivnog izvještavanja, već da u sebi sadrži logičku pogrešku lažnog kauzaliteta", napominju te dodaju da kada se koristimo terminom romsko naselje, moramo imati na umu da se radi o izoliranim naseljima čije je segregiranost nedvojbeni rezultat stotina godina opresije od strane većine.

Navedeni prilog ne ide u dublju analizu problema čija suština nije isključivo u mučenju nemoćnih bića, već u isprepletenom djelovanju siromaštva, segregacije i neprimjerenih intervencija sustava po pitanju uvjeta života stanovnika naselja Također napominju kako prilog čitavu romsku kulturu označava kao nasilnu i opasnu, ne uzimajući u obzir ni to da je osoba, koja je otvorila pitanje situacije u Pribislavcu i apelirala na rješavanje problema, Kristijan Balog, i sam – Rom.

"Prilog potpuno zanemaruje činjenicu da pripadnici i većinske i romske zajednice, ponajprije zbog vlastite sigurnosti, godinama upozoravaju na problem pasa u svojoj zajednici -  baš kao što organizacije za prava životinja u čitavoj Hrvatskoj već dugo vremena upozoravaju na zanemarivanje i nasilje nad životinjama, napuštanje kućnih ljubimaca u sezonama godišnjih odmora ili uvrštavanje lova na životinje kao dijela hrvatske turističke ponude. Za potonje oblike nasilja nad životinjama teško možemo reći da su odgovorna romska djeca", napominju iz Reyn Hrvatska te se pitaju je li moguće zamisliti što bi se dogodilo kada bi se ovakva situacija odigrala u nekoj drugoj sredini, npr. u centru Zagreba.

Iako nevješto pokušava artikulirati problem siromaštva i društvene isključenosti, emitirani prilog tvrdi da su Romi društveno privilegirani i izuzeti od sankcija, tvrde iz Reyna, te navode kako je posve izvjesno da gotovo svi žive u relativnom siromaštvu, dok ih 10 posto živi u uvjetima apsolutnog siromaštva.

"Navedeni prilog ne ide u dublju analizu problema čija suština nije isključivo u mučenju nemoćnih bića, već u isprepletenom djelovanju siromaštva, segregacije i neprimjerenih intervencija sustava po pitanju uvjeta života stanovnika naselja. On se, naprotiv, služi apelom na tako da potpiruje strah od Roma i netrpeljivost prema Romima. Da bismo ovo potkrijepili, ne moramo ići dalje od komentara koji izlijevaju užarenu mržnju na Facebook profilu emisije Provjereno. U njima se Romi nazivaju 'gamadi koja se koti', 'nepoželjnima u društvu', 'životinjama', a samu djecu se, osim 'okotom' zove i 'malim odvratnim ciganima' koje 'ne treba žaliti pa makar umirali od gladi', dok se njihove roditelje poziva da 'organiziraju borbe djece umjesto borbe pasa pa nek ubijaju dosadu' (sve uz nevjerojatan broj lajkova)", navode iz Reyn Hrvatska.

Iz organizacije još jednom upozoravaju kako je svako nasilje neprihvatljivo te upozoravaju na štetnost nekritičkog sagledavanja medijskih sadržaja koji se temelje na neutemeljeno poopćenim tvrdnjama i korištenju negativnih emocija, osobito spram Roma i romske djece.

romi_copy29685.jpg
romi2.jpg
<span style="line-height: 17.1429px;">Govor mržnje na Facebook stranici emisije Provjereno nakon emitiranog priloga</span> Govor mržnje na Facebook stranici emisije Provjereno nakon emitiranog priloga
Ključne riječi: Romi, govor mržnje, diskriminacija, djeca
<
Vezane vijesti