norveski_film.jpegDani norveškog filma otvaraju se u ponedjeljak, 23. travnja u 19 sati i 30 minuta, u Art-kinu (Krešimirova 2, Rijeka). Ciklus otvara povijesna drama Kraljev izbor uz slobodan ulaz za sve posjetitelje.

Film Erika Poppea Kraljev izbor miješa elemente komorne i ratne drame, a ujedno je i oda ljudskom ponosu, dostojanstvu i hrabrosti u vremenima političke opresije. Donosi priču o norveškom kralju Haakonu VII., koji je bio suočen s krucijalnom odlukom hoće li (ili neće) surađivati s njemačkom vojskom koja je invazivno ušla u nepripremljen Oslo, nudeći im 'zaštitu' od Britanaca. Zanimljivo je napomenuti da su torpeda korištena u ovim bitkama stigla upravo iz riječke tvornice.

U utorak je na programu drama Slijepa, koja se vrti oko mlade Ingrid koja je nedavno izgubila vid i povukla se u sigurnost svog doma, nesvjesna da upravo tamo čekaju njezini najveći strahovi i želje. Nastavlja film Prije snijega, netradicionalni film ceste koji govori o obitelji, ljubavi i časti te sudbini mnogih Kurda iz Turske, Iraka, Irana i Sirije, dok dokumentarni film Blizanci zauvijek: veliko putovanje, koji je u četvrtak na programu Jutra u kinu, prati dvojicu braće koji su čitav život proveli na obiteljskoj farmi u pohodu na velika prostranstva Amerike.

Dokumentarni je film i Optimistkinje o odbojkaškim seniorkama kojima je smijeh najbolji lijek, a ciklus u optimističnom tonu zaključuje komedija Staying alive koja dokazuje da svatko ima u sebi dovoljno snage i hrabrosti za najteže životne situacije. U petak, 27. travnja u 16:30 bit će prikazani i "norveški kratkiši", odnosno kratki filmovi za djecu i mlade u dva bloka, sa slobodnim ulazom za sve posjetitelje.

Svoje mjesto u Art-kinu možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili telefonom (051 323 261) svakim danom od 16 do 20 sati ili ih kupiti online putem stranice ulaznice.hr.