Foto: Udruga PaRiter/Facebook<br>Foto: Udruga PaRiter/Facebook
U Rijeci će se od 24. do 28. studenoga u Galeriji SKC, u prostoru Omladinskog kluba Palach, Kružna 8, održati Dani solidarnosti s narodom Palestine.

Dani solidarnosti s narodom Palestine, u organizaciji Udruge PaRiter, održat će se prvi put u Rijeci od 24. do 28. studenoga u Galeriji SKC, koja se nalazi u prostoru Omladinskog kluba Palach. Ovim događanjem obilježit će se 2014. godina kao UN-ova Godina solidarnosti s palestinskim narodom te ujedno i Međunarodni dan solidarnosti s narodom Palestine, koji se obilježava 29. studenog.

Dani solidarnosti s narodom Palestine organiziraju se ciljem podizanja svijesti o problematici Palestine te sa željom da se ukaže na često jednostrani prikaz tog problema, kao i na medijsko ignoriranje situacije

U prostoru Galerije SKC za vrijeme trajanja događanja bit će postavljena izložba fotografija "Tu ćemo ostati", koju ustupa slovenski ogranak međunarodnog pokreta BDS. Izložba, koja je prvotno postavljena u Gradskom muzeju Ljubljane, donosi prikaz života u Palestini prije i poslije "nakbe" (katastrofe), 1948. godine. U srijedu, 26. studenog održat će se okrugli stol s nazivom "Palestina: jučer, danas, sutra", na kojem će gostovati Demian Vokši, Ivana Perić te Jelena Kranjec. Gosti okruglog stola se, svatko na svoj način, bilo aktivistički, teorijski, novinarski ili volonterski, bave pitanjem Bliskog istoka te će iz svoje perspektive dati viđenje geopolitičkog sukoba između Izraela i Palestine.

Događanje će zatvoriti projekcija dokumentarnog filma "Naseljenici - Naši susjedi s puškama", riječke autorice Barbare Babačić, nakon koje će uslijediti kratki razgovor s redateljicom o njezinim iskustvima tijekom tromjesečnog boravka u Palestini.

Dani solidarnosti s narodom Palestine organiziraju se ciljem podizanja svijesti o problematici Palestine te sa željom da se ukaže na često jednostrani prikaz tog problema, kao i na medijsko ignoriranje situacije. Tijekom događanja svi zainteresirani će u Palachu moći saznati više informacija o izraelsko-palestinskom sukobu, međunarodnoj politici naspram Palestine, životu u okupiranim područjima te će iz prve ruke imati prilike čuti i vidjeti što se na terenu zaista zbiva.

Više o programu možete naći ovdje.