skrlec_ko.jpg"Trebala bi se osigurati adekvatna javna rasprava o eksploataciji ugljikovodika u Jadranu i izraditi procjena utjecaja na okoliš i na druge gospodarske grane", rekao je danas Davor Škrlec, ORaH-ov zastupnik u Europskom parlamentu.

"Mi jesmo za istraživanje plina u Jadranu ali bi se cijeli postupak trebao vratiti na početak te bi se trebala osigurati adekvatna javna rasprava i izraditi procjena utjecaja na okoliš i na druge gospodarske grane i to na način na koji je trebala biti izrađena", rekao je Davor Škrlec, ORaH-ov zastupnik u Europskom parlamentu, na današnjoj konferenciji za novinare. Konferencija je održana kako bi se informiralo zainteresirane o rezultatima njegovog šestomjesečnog rada u EP-u te naznačilo daljnje planove.

On smatra da nisu ostvareni ti nužni preduvjeti koji bi prethodili odluci o tome gdje će se u Jadranu istraživati i kome će se dati koncesija. Također je na pitanje novinara odgovorio da se ORaH protivi istraživanju nafte u Jadranu.

"U samoj eksploataciji se koristi jako puno kemijskih sredstava koji neizbježno završe u moru, što su nam posvjedočili i kolege iz Italije. Hrvatska bi trebala biti oprezna i kada se gleda utjecaj na demografiju. Ako će se staviti platforme koje će utjecati na turiste da ne dolaze, ako ćemo imati zagađenje mora koje će uništiti uzgoj ribe i školjaka, onda ćemo posljedično imati i mrtve otoke u budućnosti jer otočani neće biti motivirani za ostanak", argumentirao je Škrlec.

Uputio je i kritiku na račun Vlade koja kažnjava građane koji nisu imali mogućnost ugradnje uređaja za uštedu energije na način da oni plaćaju 50 posto veću cijenu toplinske energije.

"Može se slobodno reći da to doprinosi dodatnom osiromašenju građana jer ipak u tom sustavu, prvenstveno onom koji se odnosi na centralno toplinsko grijanje, spada oko 140 tisuća potrošača, i skoro toliko obitelji koje su ugrožene ovakvim mjerama Vlade", mišljenja je Škrlec.

Škrlec je najavio i da će u nastavku svoga mandata aktivno raditi na dovršenju Jadransko-jonske strategije, da će se i dalje zalagati za uvođenje cirkularne ekonomije i nastaviti promovirati uspostavu Zelene energetske unije i Zelenog investicijskog plana.

Što se tiče Jadransko-jonske strategije, Davor Škrlec je imenovan za izvjestitelja u sjeni, čime mu je povećan utjecaj u izradi legislativnih akata koji se direktno tiču Hrvatske i njezinih građanina. Zastupnik Škrlec je izvjestitelj u sjeni za ukupno 30 dokumenata i izvjestitelj za Parlament u jednom dokumentu za odbor TRAN. Što se tiče njegove ukupne aktivnosti u EP-u, našao se među prvih deset posto kada je riječ o ukupnom broju eurozastupnika te također u prvih deset posto kada je riječ o njegovoj grupaciji Zeleni/ESS.

Ključne riječi: Jadran, ORaH, davor škrlec
<
Vezane vijesti