Omnibus za izravnu demokraciju, na svojoj turneji jugoistočnom Europom pod motom Demokraciju u pokretu - Democracy in motion zaustavit će se u Zagrebu 11. i 12. rujna.

Omnibus je nastao po ideji njemačkog umjetnika Josepha Beuysa.

S namjerom da poveže politiku i umjetnost Omnibus za izravnu demokraciju u suradnji s građanskom inicijativom Više demokracije ove se godine zaustavlja u Goethe-Institutima u 12 gradova jugoistočne Europe gdje se u suradnji s Goethe-Institutom i ostalim regionalnim partnerima planiraju diskusije i kulturna događanja.

Omnibus na svojem putu od 8000 km iz Ljubljane stiže u Zagreb, a nakon toga nastavlja put prema Sarajevu.

Program:

Petak, 11. rujna
od 10 do 14 sati
Omnibus na parkiralištu ispred Filozofskog fakulteta

18.30 sati
otvorenje izložbe u galeriji Studentskog centra

19 sati

Panel diskusija na temu:
Joseph Beuys - borba za slobodni sistem obrazovanja i direktnu demokraciju
sudionici:
Johannes Stüttgen, učenik Josepha-Beuysa
Izaslanik Nezavisne studentske inicijative Zagreb
Predstavnik nevladine udruge GONG
Vladimir Gudac

Subota, 12. rujna
od 11 do 14 sati
Omnibus na Trgu bana Josipa Jelačića
Mini akcija Nezavisne studentske inicijative, 5 do 12

Na isteku 20. stoljeća bilo je malo onih koji su svijet umjetnosti tako snažno promijenili i obilježili kao Joseph Beuys. Polazeći od spoznaje da je kreativnost bitna značajka čovjeka, a shvaćajući čovjeka kao mjeru svih stvari, prakticirao je prošireni pojam umjetnosti, koji se daleko iznad estetskih dimenzija bavio pitanjima kulture, prirode i socijalnih struktura.

Joseph Beuys opisuje buduću ideju uzajamnog djelovanja ljudi na temelju slobode i samoodlučivanja kao „socijalnu plastiku". Čovjek je odgovoran oblikovatelj cijeloga društva.

Još 1971. osnovao je u Düsseldorfu Organizaciju za izravnu demokraciju svenarodnim glasovanjem. Na Documenti 5 u Kasselu 100 dana je razgovarao s posjetiteljima o „proširenom pojmu umjetnosti" i nužnosti izravne demokracije za ostvarenje socijalne plastike. 1987, nedugo nakon Beuysove smrti, u daljnoj provedbi njegove misije startao je Omnibus za direktnu demokraciju.

Krenuvši od Documente 8 obišao je više od 700 stanica u cijeloj Njemačkoj i svuda je po uzoru na Beuysa tražio razgovor s ljudima.

Nadovezujući se na to, putovanje u jesen 2009. doprinos je „proširenom pojmu umjetnosti".