Foto: KPG(t)Foto: KPG(t)Otvoreno pismo ministru Davoru Božinoviću: amblem Numizmatičkog društva "Hrvace" nalijepljen na stražnjicu automobila ozbiljno ugrožava sigurnost u prometu, a može izazvati i pogrešna tumačenja u ovom delikatnom političkom trenutku.

Poštovani ministre unutarnjih poslova Davore Božinoviću,

Vjerojatno postoji neki propis – a kao nadležni ministar znat ćete to bolje od mene – koji nalaže da stražnjica osobnih vozila služi prije svega za isticanje registracijske oznake. Tu se još dodaje službena kratica države u kojoj je vozilo registrirano, a uobičajilo se nalijepiti i još neke oznake poput upozorenja Beba u autu ili u novije vrijeme one Pazim na bicikliste.

No vozeći se pred neki dan kroz Sinj, glavnom prometnicom koja spaja Split s Kninom, uhvatili smo ptičicu u letu: automobil koji na poleđini ističe kraticu Numizmatičkog društva "Hrvace" (to vam je ono mjestašce kraj Sinja, proslavljeno u Štulićevom prepjevu Dylanove Lily of the West), amblem na kojem piše "Legendarna vukovarska" poluuokviren srednjevjekovnim pleterom i falusnim simbolom nalijepljenim na samu registraciju ispod kojega piše "Vukovar". Na fotografskom uratku se vidi da je oznaku Numizmatičkog društva "Hrvace" netko čak i prekrižio, možda  pritom neodgovorno oštetivši lak na autu; valjda neki Sinjanin koji je razvio kvartovsku netrpeljivost prema Hrvacama, ili netko kome se ne sviđaju Amblem Numizmatičkog društva "Hrvace" nalijepljen na stražnjicu automobila ozbiljno ugrožava sigurnost u prometu, a može izazvati i pogrešna tumačenja u ovom delikatnom političkom trenutkusongovi jugoslavenskog Dylana ili američkog Štulića

Molio bih vas da uzmete u obzir moje upozorenje kako ovakve naljepnice na poleđini automobila ugrožavaju sigurnost prometa: dok sam ja jurio za Golfom da pročitam što to točno piše na njemu i da bi ga moja suvozačica mogla što bolje "uhvatiti", skoro sam se triput zabio u njega. Mogli smo stradati, i vozač Golfa, i potpisnik ovih redaka, a i suvozačica – a o materijalnoj šteti da se i ne govori.

Zato bih Vas ljubazno zamolio da naložite Vašim prometnim operativcima da potraže vlasnika Golfa i zatraže od njega da ukloni nepotrebne ukrase. Mogao bi ih, recimo, nalijepiti na neko drugo mjesto: na primjer, ovih dana započinje škola, pa bi idealno uljepšale nečiju školsku torbu ili korice za knjigu iz nastave prirode i društva, povijesti ili zemljopisa.

Osim toga, kao ministar unutrašnjih poslova vjerojatno i sami znate da neprijatelj nikada ne spava, te da je Hrvatska, pogotovo u turističkoj sezoni, prepuna provokatora koji bi ovakve naljepnice mogli protumačiti zlobno, na štetu naše lijepe domovine.

Mogli bi, recimo, kraticu Numizmatičkog društva "Hrvace", nategnutom logikom i bez ikakve veze s realnošću, dovesti u kontekst navodne izjave prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koja je prethodila srpskoj pobuni, ratu i raspadu Jugoslavije i samom njegovu izboru za predsjednika Republike – da "Nezavisna Država Hrvatska nije bila samo puka kvislinška tvorba i fašistički zločin već i izraz kako političkih težnji hrvatskog naroda za svojom samostalnom državom, tako i spoznaja međunarodnih čimbenika, a u ovom slučaju vlade Hitlerove Njemačke, koja je na ruševinama versailleskoga krojila novi europski poredak, tih težnji Hrvatske i njenih geografskih granica. Prema tome, NDH nije bila samo
puki hir osovinskih sila već je bila posljedak posve određenih povijesnih čimbenika". Ja sam, gospodine Božinoviću, siguran da naš prvi predsjednik nikada tako nešto ne bi rekao i da mi se to samo pričinilo dok sam te davne veljače na televiziji zabrinuto pratio tijek Prvog općeg sabora HDZ-a.

Uostalom, da je Tuđman tako nešto i govorio, ne bi jučer Vaš predsjednik Karamarko, a danas Vaš predsjednik Plenković i naša zajednička predsjednica Grabar-Kitarović toliko ustrajavali na revitalizaciji tuđmanovskih vrednota. Pogotovo sadašnji premijer i predsjednica, koji Hrvatsku, a pogotovo sebe, žele plasirati na što bolji položaj u Europi, znaju da u njoj nikakva relativizacija fašizma ne prolazi. Svi znamo da se današnja hrvatska osnovala nasuprot NDH, i besmisleno bi bilo insinuirati bilo što drugo.

No ipak, u ova politički delikatna vremena u kojima se kao glavna tema nameće "biti ili ne biti" za slogan "Za dom spremni" u Jasenovcu, a u Zagrebu se voljom demokratski izabrane vlasti uklanja ime "Maršal Tito" s jednog od središnjih trgova, i to s neiskazanim, ali jedinim pravim razlogom što je gospodin čije su ime i vojni čin istaknuti na tom trgu bio komandant armije koja je svojedobno potukla pronosioce političkih težnji hrvatskog naroda za svojom samostalnom državom – zlobni provokatori koji krstare Dalmacijom mogli bi zloupotrijebiti zlatni poluokvir od pletera na Gofu čiju Vam fotografiju prilažem i dovesti ga u vezu upravo s tim ustaškim "U".

Kakva bi to laž bila, gospodine ministre, pa svi znamo da Vukovar nema nikakve veze s bilo kakvim terorom, a kamoli ustaškim. A duboko smo Pogotovo sadašnji premijer i predsjednica, koji Hrvatsku, a pogotovo sebe, žele plasirati na što bolji položaj u Europi, znaju da u njoj nikakva relativizacija fašizma ne prolaziuvjereni u to dijelom i zato što je izvještaj Vladina povjerenika za Vukovar Marina Vidića Bilog o harangi Merčepovih paravojnih postrojbi koja je trajala mjesecima uoči jugokomunističkog napada na taj grad već dugo pohranjen duboko u Vladinim ili Predsjedničkim arhivama – ili je već možda tvarno dezintegriran. Premda sam ja skloniji vjerovanju da takav izvještaj nikada nije niti bio sastavljen, ili ako je bio, da je prepun laži. Jer o njemu se ne uči u školama niti ga se spominje na službenim obilježavanjima pada toga grada. I jer ne mogu zamisliti da bi Tomislav Merčep, predsjednik vukovarskog ogranka HDZ-a, mogao počinjati takve gadarije kakve su bile opisane u njemu. Niti da bi ih bilo tko s hrvatske strane, koja se branila u nepravednom ratu, mogao počiniti. A da ih je slučajno i počinio, vaši bi momci još i danas predano radili na njegovu razotkrivanju i time dokazali svoju opjevanu uvježbanost i efikasnost, zar ne ministre unutrašnjih poslova?

Dakle molio bih da razmislite o prijedlogu da bi i pleter trebalo odlijepiti s ovoga auta, kako bi se smanjila mogućnost saobraćajnog udesa.

I na kraju, uz svo naprezanje imaginacije ne mogu dovesti ni u kakvu vezu nalijepljeni falusni simbol s potpisom "Vukovar". Pa čitavo se vrijeme radi o Numizmatičkom društvu "Hrvace", zar ne? Zato bih predložio da ovaj znak možda i ostane na registraciji, jer onako drčan, lijepo je dopunjuje. Samo bih predložio sa se potpis promijeni, tako da ispod, umjesto "Vukovar", bude napisano ono "NDH".

A to bi i zaokružilo sliku hrvatskog jedinstva, do kojeg nam je svima toliko stalo, od Vukovara do Hrvaca, je li tako, gospodine ministre?

Bilježim se s štovanjem.

aem_copy38802.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti