Foto: R.F.Foto: R.F.Nedavno započetom devastacijom Trga žrtava fašizma gradonačelnik Bandić ponovo je pokazao svoj prijezir prema građanima Zagreba i pokrenuo još jedan u nizu procesa preobrazbe živog trga u mrtvu zonu grada. S obzirom na to da je reakcija građana bila brza, snažna i nastavlja se sve većim intenzitetom, gradonačelnik u propagandne svrhe odmah najavljuje jutarnju sadnju drveća u Branimirovoj kao bi prigodno kameleonski na sebe nabacio zelenu boju. Donosimo sažetak predstave.

Kako bi samoprozvani veliki radnik pred kamerama mogao zidati svoj kult ličnosti, radnici su još po mraku dovezli stabla, pripremili rupe za U današnjoj dozi Bandićeve farse, točan odgovor na pitanje što veliki gradski radnik doista radi, bio bi "Čupa pa sadi" i to doslovno. Skup hobi koji je plaćen novcima građanasadnju te ih nekoliko i zasadili. Dvorska svita u stavu mirno čeka oko rupe na dolazak svog gazde. Pripremljena pozicija samopromocije je na križanju jer baš tamo blokiranje jedne vozne trake u svrhu tog "važnog događaja" najviše veseli one koji žure na posao i nešto stvarno rade.

Komešanje dvorske svite ukazuje na Bandićev dolazak. Zagrebački trudbenik iz plesnih cipelica prelazi u gojze i uz pomoć dvojice radnika zagrne malo pripremljene zemljice oko postavljenog stabla. Iz ne baš razumljivog govora može se razabrati nešto od tipičnih floskula u stilu, "Nikad drvo nisu posadili, ali govore da su ljubitelji zelenila…, nikad nisu posadili drvo, ali su ljubitelji drva…", a iz okupljene svite stižu glasići odobravanja na dosjetke duhovitog vođe.

bandic_rf.jpg

Predstava ubrzo završava tako da nitko od doduše malobrojnih medija ne postavlja pitanje. Veliki radnik Bandić ubrzano odlazi uz riječi "Đuro oš' platit kavu preko" jer nakon velikog i dugotrajnog posla valjda mora malo odmoriti i prikupiti snage za neki novi "posao" bez provedenog natječaja, bez javno dostupnog projekta ili troškovnika i sličnih propisima utvrđenim bedastoćama. Osobni pokušaj u prolazu riječima "Može pitanje?" nije uspješan jer član svite odgovara kratko i jasno "Ne može !".

Prevedeno na razumljivi jezik: dragi Zagrepčani, vaš već odavno zastarjeli, a sada i vidno ostarjeli gradonačelnik u zamjenu za zelenilo s trgova u čijem hladu ste provodili ugodne trenutke podvaljuje stabla posađena na uskoj zemljanoj traci između željezničke pruge i frekventne prometnice. U današnjoj dozi Bandićeve farse, točan odgovor na pitanje što veliki gradski radnik doista radi, bio bi "Čupa pa sadi" i to doslovno. Skup hobi koji je plaćen novcima građana.

<
Vezane vijesti