documenta_copy68040.gif"Ustavni sud RH svoju odluku donosi više od četiri godine nakon uložene ustavne tužbe čime se dodatno može narušiti povjerenje u pravni sustav RH", naglašavaju iz Documente.

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću u vezi odluku Ustavnog suda RH-a kojom se ukida presuda Vrhovnog suda RH-a od 2. lipnja 2010. (prvoosuđeni Branimir Glavaš i ostali) i time predmet vraća Vrhovnom sudu na ponovni postupak, naglašava "kako je problem prije svega u tome što Ustavni sud RH svoju odluku donosi više od četiri godine nakon uložene ustavne tužbe čime se dodatno može narušiti povjerenje u pravni sustav RH".

Iako Ustavni sud RH nije uopće ulazio u meritum krivnje već se bavio pravnim pitanjima, posljedica će ovakve odluke biti puštanje prvoosuđenog Branimira Glavaša iz zatvora. "Odluka ne ide u prilog ni pravdi za žrtve jer ih je sigurno uznemirila, a ni pravdi za većinu osuđenika jer su svi, osim Branimira Glavaša, već odslužili svoje zatvorske kazne. S druge strane ova odluka može pridonijeti ujednačavanju sudske prakse za što se zalažu i organizacije za ljudska prava. No možda bi bolji put bilo pravovremeno organiziranje savjetovanja kao i  profesionalnog usavršavanja za pravosuđe u vezi primjene Ženevskih konvencija i protokola u RH", zaključuju iz Documente.

Ključne riječi: Branimir Glavaš, Documenta
<
Vezane vijesti