PrtscPrtscPuštanje Šešelja na privremenu slobodu, bez ikakvih ograničenja djelovanja, pokazalo je veliki stupanj neosjetljivosti za osjećaje žrtava i nerazumijevanja kako bi štetan utjecaj mogao imati na izgradnju povjerenja unutar i između post-jugoslavenskih zemalja, poručili su iz Documente.

Iz udruge Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću pozdravili su odluku Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda kojom je Raspravnom vijeću naloženo opozivanje odluke o puštanju Vojislava Šešelja na privremenu slobodu i naređeno njegovo vraćanje u pritvor ili zatvorsku bolnicu u Haagu. 

Protjerivanje nesrpskog stanovništva s prostora koje je on htio da se preotmu drugim državama i pripoje Srbiji, etničko čišćenje, bila je metoda koju je on ne samo dosljedno zagovarao nego i provodio tamo gdje je mogao"Kao što smo i naglasili u Otvorenom pismo Vijeću sigurnost UN-a, Ban Ki-moonu, Glavnom tajniku UN-a i Pablu de Greiffu, posebnom UN izvjestitelju za promociju istine, pravde, reparacija i garancije neponavljanja zločina te predsjednicima i vladama Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije, Šešelj je na ovim prostorima simbol širenja etničke mržnje i ratnohuškačke politike. Ali ne samo to.

Nakon njegovih govora 1991., u kojima svojim sljedbenicima daje upute, neke vrlo konkretne, kako se ljudi mogu zaklati naoštrenom žlicom, šešeljevci i četnici vrše u Vukovaru, Hrtkovcima, Zvorniku i drugim mjestima zločine kakvi se u Europi nisu vidjeli od 2. svjetskog rata. Protjerivanje nesrpskog stanovništva s prostora koje je on htio da se preotmu drugim državama i pripoje Srbiji, etničko čišćenje, bila je metoda koju je on ne samo dosljedno zagovarao nego i provodio tamo gdje je mogao.

Puštanje Šešelja na privremenu slobodu, bez ikakvih ograničenja djelovanja, pokazalo je veliki stupanj neosjetljivosti za osjećaje žrtava i nerazumijevanja kako bi štetan utjecaj imati na izgradnju povjerenja unutar i između post-jugoslavenskih zemalja", poručili su iz Documente.

Ključne riječi: vojislav šešelj
<
Vezane vijesti